Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 6. 09:59

Az OpenSUSE nyitja az őszi Linux-szezont

Elkezdődött az ősz, és elkezdődött a Linux-szezon is: az OpenSUSE 12.2 nyitja az ősszel érkező disztribúciók sorát.

Két hónapos csúszással megjelent az OpenSUSE 12.2, amely az egykor Novell-tulajdonban levő SUSE Linux közösségi fejlesztésű változata. Az új verzió nélkülözi a nagy újdonságokat, jórészt a disztribúciót felépítő komponensek frissítéséről van szó.

Az OpenSUSE 12.2. a májusban elkészült 3.4-es rendszermagra épül és megkapta a glibc 2.15-ös verzióját - ezeknek köszönhetően jóval gyorsabb az elődeinél, legalábbis ezt állítják a fejlesztők. A sebességnövekedés főleg 64 bites rendszereken érezhető az OpenSUSE szerint. Gyorsabb rendszerindítást is ígér az új verzió a GRUB2-nek és a Plymouth "splash screennek" köszönhetően - utóbbi már 2008 óta része a Fedorának és 2010-ben az Ubuntu is átállt rá.

A disztribúció GNOME 3.4.2 asztali környezettel is telepíthető, de ahogy az OpenSUSE 12.1-ben, az alapértelmezett környezet itt is a KDE. Ebből ugyan már rendelkezésre áll a 4.9-es verzió, de a fejlesztők óvatosságból a 4.8.4-es változatra szavaztak az OpenSUSE 12.2 összeállításakor, természetesen aki szeretné, utólag telepítheti a legfrissebb KDE-t, amit a csomagok válogatói "stabilitási aggodalmak" miatt kihagytak. Az LXDE és Xfce 4.10 "lightweight" desktopok is az OpenSUSE 12.2 részei emellett.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az OpenSUSE 12.2-ben levő alkalmazások is frissültek természetesen. A LibreOffice-ból a 3.5-ös változat került bele, a Krita képszerkesztő a 2.4-esre frissült, az Amarok zenelejátszóból pedig a 2.5-ös került be a disztribúcióba. Böngészni az első telepítéskor még a Firefox 14.0.1-gyel, de ebből már megjelent a 15.0, amely az első online update lefuttatásakor települ is. Emellett persze a Chromium és a Rekonq is rendelkezésre áll azok számára, akik a Firefoxot valamiért nem kedvelik. Fejlesztők többek között a GCC 4.7.1-gyel és a Qt Creator 2.5-tel dolgozhatnak.

Az OpenSUSE 12.2 újdonságairól részletesen a projekt weboldalán lehet tájékozódni. A disztribúció természetesen ingyen letölthető telepítőlemez és telepítés nélkül működő "live image" formájában is.

a címlapról