Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 6. 09:59

Az OpenSUSE nyitja az őszi Linux-szezont

Elkezdődött az ősz, és elkezdődött a Linux-szezon is: az OpenSUSE 12.2 nyitja az ősszel érkező disztribúciók sorát.

Két hónapos csúszással megjelent az OpenSUSE 12.2, amely az egykor Novell-tulajdonban levő SUSE Linux közösségi fejlesztésű változata. Az új verzió nélkülözi a nagy újdonságokat, jórészt a disztribúciót felépítő komponensek frissítéséről van szó.

Az OpenSUSE 12.2. a májusban elkészült 3.4-es rendszermagra épül és megkapta a glibc 2.15-ös verzióját - ezeknek köszönhetően jóval gyorsabb az elődeinél, legalábbis ezt állítják a fejlesztők. A sebességnövekedés főleg 64 bites rendszereken érezhető az OpenSUSE szerint. Gyorsabb rendszerindítást is ígér az új verzió a GRUB2-nek és a Plymouth "splash screennek" köszönhetően - utóbbi már 2008 óta része a Fedorának és 2010-ben az Ubuntu is átállt rá.

A disztribúció GNOME 3.4.2 asztali környezettel is telepíthető, de ahogy az OpenSUSE 12.1-ben, az alapértelmezett környezet itt is a KDE. Ebből ugyan már rendelkezésre áll a 4.9-es verzió, de a fejlesztők óvatosságból a 4.8.4-es változatra szavaztak az OpenSUSE 12.2 összeállításakor, természetesen aki szeretné, utólag telepítheti a legfrissebb KDE-t, amit a csomagok válogatói "stabilitási aggodalmak" miatt kihagytak. Az LXDE és Xfce 4.10 "lightweight" desktopok is az OpenSUSE 12.2 részei emellett.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az OpenSUSE 12.2-ben levő alkalmazások is frissültek természetesen. A LibreOffice-ból a 3.5-ös változat került bele, a Krita képszerkesztő a 2.4-esre frissült, az Amarok zenelejátszóból pedig a 2.5-ös került be a disztribúcióba. Böngészni az első telepítéskor még a Firefox 14.0.1-gyel, de ebből már megjelent a 15.0, amely az első online update lefuttatásakor települ is. Emellett persze a Chromium és a Rekonq is rendelkezésre áll azok számára, akik a Firefoxot valamiért nem kedvelik. Fejlesztők többek között a GCC 4.7.1-gyel és a Qt Creator 2.5-tel dolgozhatnak.

Az OpenSUSE 12.2 újdonságairól részletesen a projekt weboldalán lehet tájékozódni. A disztribúció természetesen ingyen letölthető telepítőlemez és telepítés nélkül működő "live image" formájában is.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:38

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.