Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 4. 10:27

Fogy az ideje a negyedik mobilszolgáltatónak

Újabb két héttel elhalasztotta a Fővárosi Törvényszék tanácsa azt a határozathozatalt, melynek tétje, hogy hozzájuthat-e a negyedik mobilszolgáltató a január végén aukción megszerzett frekvenciákhoz. Az idő vészesen fogy, de a beadvány mögött álló versenytársak sem ülhetnek nyugodtan a következő hetekben.

Elhalasztotta az ítélethozatalt a Fővárosi Törvényszék tanácsa hétfőn, így csak később derül ki, a negyedik mobilszolgáltató elindítására létrehozott projektcég, az MPVI Mobil Zrt. hozzájuthat-e azokhoz a frekvenciákhoz, melyeken mobilszolgáltatást indíthat. A frekvencialicenceket kezelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyszer már megadta a frekvenciahasználati engedélyt a konzorciumnak, a versenytársak, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone Magyarország azonban megtámadták a határozatot.

Időt nyertek

Az operátorok a hatóság másodfokú döntésének kihirdetése után eljárási hibák sorozatára hivatkozva mentek perre, jóllehet részletekről egyik cég sem volt hajlandó nyilvánosan beszélni. A mobilszolgáltatók nagy valószínűség azt kifogásolták, hogy a hatóság menet közben többször is módosított a kiírási dokumentáción, többnyire úgy, hogy ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a piacra potenciálisan belépő új szereplőt. A két mobilcég az NMHH ellen indított perben a frekvenciaaukció lezárásáról szóló határozat felfüggesztését kérte a bírósági eljárás idejére.

Az illetékes bíróság első fokon helyben hagyta a hatósági határozatot, az NMHH ezt követően adta ki a frekvenciahasználati engedélyt az MPVI-nek. Az engedélyt a három hazai operátor beadványára ideiglenes határozattal vonta vissza a Fővárosi Törvényszék júliusban, a tegnapi tanácskozáson ezt a határozatot fenntartották a következő, két hét múlva esedékes ülésig. Mindez azt jelenti, hogy az MPVI legkorábban szeptember 17-én juthat hozzá a frekvencialicencekhez, melyek birtokában immár komolyan megkezdődhetnek a tárgyalások a különböző beszállítói és egyéb partnerekkel.

A negyedik mobilszolgáltató potenciális partnerei közé tartozik az a három cég is, mely a bíróságon megtámadta az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaaukciót lezáró határozatát: a Telenorral és a Magyar Telekommal és a Vodafone-nal nemzeti roamingszerződést kell kötnie az MPVI-nek, a két cég ugyanakkor szinte biztos, hogy a frekvencialicenc újbóli megszerzéséig nem ül le tárgyalni a negyedik szolgáltatóval. A tegnapi ülésnapon ez a roamingmegállapodás is vita tárgyát képezte, a felperesek leginkább annak részletes feltételeit vitatták. A Magyar Telekom emellett a tárgyaláson felvetette, hogy a per keretén belül előzetes úgynevezett uniós döntéshozatali eljárást kellene indítania a bíróságnak (ez egy olyan eljárás, mely azt vizsgálná, hogy az aukció körülményei minden tekintetben megfeleltek-e az európai jognak) - ez legalább egy évvel elhalasztaná a végleges ítélethozatalt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az MPVI minderre az NMHH oldalán beavatkozó félként úgy igyekezett visszavágni, hogy kérte a bíróságtól, vagy vonja vissza a frekvencia használatának tiltását, vagy az A frekvenciablokkra vonatkozó határozati elem mellett léptessen életbe tiltást a többi, a versenytárs mobilszolgáltatók által elnyert frekvenciablokkokra is. Ez többek közt azt eredményezhetné, hogy a Vodafone kénytelen lenne az időközben az új blokkokat bevonva országosság bővített 3G-s lefedettségét visszaállítani az év eleji szintre.

Kicsúszhatnak az időből

Szakértők szerint erre ugyanakkor vajmi kevés esély van, két hét múlva ugyanis várhatóan már megszületik a végleges döntés, melyben eldől, hogy az MPVI a másodfokú bírósági döntésig használhatja-e a megszerzett frekvenciákat, vagy nem. Ha szeptember közepén a negyedik mobilcég számára kedvező döntés is születik, egyre kétségesebb, hogy a vállalat időben, a kiírási dokumentációban vállalt feltételekkel el tudja indítani a mobilszolgáltatást hazánkban. A cégnek ezen dokumentumok alapján december 31-ig meg kellene kezdenie a szolgáltatást saját hálózatán, először Budapest belső területein majd a főbb úthálózatokat, nagyobb városokat lefedve.

Némi reményt adhat az MPVI-nek, hogy bár az év végéig hátralevő mintegy három és fél hónap kevésnek tűnhet, több előkészítő fázist le lehet vezényelni a frekvencialicenc nélkül is, illetve volt már rá példa, hogy mobilszolgáltató ilyen rövid idő alatt elindított működő szolgáltatást hazánkban, igaz jelentősen eltérő feltételekkel. A Primatel konzorcium 1999. október 8-án írt alá koncessziós szerződést a magyar állammal, október 22-én kiderült, hogy a szolgáltató márkaneve Vodafone lesz, a szolgáltatás végül a koncessziós szerződés aláírásától számítva nem egészen két hónappal később, 1999. november 30-án elindult, ezzel létrejött a harmadik magyarországi operátor.

A Vodafone egyébként az MPVI-hez hasonlóan működésének első éveiben részben a versenytárs szolgáltatók (akkor még Westel 900 és Pannon GSM) hálózatát használta nemzeti roaming keretében.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról