Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 03. 17:09:00

Ingyen adja a zenét a Telenor

Ahhoz képest, hogy korábban már a T-Mobile és a Vodafone is próbálkozott különböző zenei szolgáltatásokkal előfizetőiknek, mégis a Telenor viszi el a prímet a Deezerrel kötött megállapodása révén. A fiatal, okostelefon-használó rétegben ezzel a legmenőbb mobilcéggé léphet elő.

A Deezer egy előfizetéses zeneszolgáltatás, ami egy ideje már Magyarországon is elérhető. A francia székhelyű cég terméke az elmúlt egy évben sokat fejlődött, kikupálódott, s most már a legfelsőbb osztályban versenyez mind a webes felületet, mind a mobil appot tekintve. Sőt, ma már a kínálata is versenyképes: 18 millió zeneszámos katalógusában nagyon sok magyar előadó is megtalálható. A rivális Spotify ugyan már bőven 20 millió felett jár, de ilyen szinten már értelmezhetetlen a különbség, 18 milliós listából is ki lehet elégíteni még a zenei ínyenceket is.

Nincs jobb, mint a legális, ingyen online zene

A Telenor weboldalán keresztül kezdeményezheti minden havidíjas előfizető a Deezer-regisztrációt a mobilszáma beírásával. Amennyiben minden rendben, akkor a weboldal átdobja a látogatót a deezer.com/hu oldal regisztrációs lapjára, ahol meg kell adnia a szükséges adatokat. Ezt követően kap egy SMS-t, amivel aktiválhatja a fiókot és máris boldog tulajdonosai egy 2012. december 31-ig érvényes Deezer Premium+ csomagnak, ami egyébként havonta 7 euróba kerülne.

A Premium+ csomaggal a böngészőben hallgathatunk zenéket, létrehozhatunk lejátszási listákat kedvünkre, indíthatunk rádiót stílus vagy előadó alapján, és ugyanezt művelhetjük okostelefonon és tableten is, amennyiben az iOS, Android, BlackBerry vagy Windows Phone platformot választottuk. Ráadásul a rendszer működik internetkapcsolat nélkül is, a hallgatott zenéket, listákat elmenthetjük, illetve az aktív adatelőfizetéssel rendelkező Telenor ügyfeleknek a kapcsolódó adatforgalom is díjmentes, így még az sem igaz, hogy a Telenor mindenképp a mobilos adatforgalom növelésére akarja kárhoztatni a zeneszeretőket.

A Deezer viszont akár elmentjük, akár streameljük, nagyon jó hangminőséget produkál. Akik eddig YouTube-on vagy Last.fm-en hallgattak muzsikát, azok felejtsék el azt a hangzást és tegyenek egy próbát egy szinttel feljebb. A webes kliens ugyan nem épp a legtakarékosabb az erőforrásokat tekintve, de egy mai modern notebook esetén már nem lesz gond, netbookokat kissé talán megakaszthat a böngészős lejátszó. Az okostelefonos kliensek viszont kiválóan működnek, a dizájn szép, átlátható, könnyen kezelhető és kisebb és nagyobb felbontásokon is jól mutat.

Online zene offline is

Kívülről nézve nem biztos, hogy azonnal érthető, hogy vajon mi a célja ezzel a Telenornak, hiszen közvetlen bevétele nehezen származik majd ebből az extrából, s mivel az offline szinkronizáció is működik, illetve bármilyen egyéb hálózaton kívül is üzemel a szolgáltatás, ezért eladásserkentésnek is nehezen mondható. Másik oldalról viszont az előfizetők közül sokan számíthatnak még egy fontos területen az okostelefonjukra és a cloudszolgáltatásokra, ami hosszú távon kedvez a szolgáltatónak, sőt, az egész iparágnak.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Telenor az elmúlt időszakban már adott elő hasonló produkciót, például az Okostarifán belül korlátlanul használható Google Térképek és Navigáció bevezetésével, de ez az első alkalom, hogy egy közösen márkázott, egyébként fizetős szolgáltatást nyújt ingyenesen előfizetőinek, még akkor is, ha csak korlátozott ideig. A webes felületen egyébként meg is jelenik a Telenor logó, igaz a mobil kliensben még csak az sem.

Az együttműködéstől leginkább azt várjuk, hogy a Telenor egy erős kommunikációs kampányt tesz az akció mögé, ami felhívja az emberek figyelmét, hogy már nem kell mp3-at letölteni kalóz oldalakról, s nem kell megelégedni a gagyi hangminőséggel sem, ott van, az egyébként eddig is elérhető cloud zene, ráadásul most ingyen. A promóciós időszak ugyan csak év végig tart, de jövő évtől 1390 forintos havidíjért is igénybe vehető, feltételezhetően a Telenor egyenleg terhére is a szolgáltatás. Illetve a brit Orange UK példájából kiindulva előfordulhat, hogy bizonyos feltételekhez kötött kedvezményként is megjelenhet a szolgáltatás, például egy nagyobb díjcsomag extrájaként.

A hivatalos bejelentés szeptember 3-án este van, így a regisztrációs oldalt néhány órára elrejtette a szolgáltató, de keddtől minden bizonnyal a Telenor főoldaláról is egyszerűen elérhető majd, így végre eljöhet Magyarországra is a tejjel-mézzel folyó online zenei streaming Kánaán.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:02

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.