Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 23. 11:25

Ezer embert rúg ki a Japánba költöző Sony Mobile

Elköltözik a svédországi Lundból a Sony Mobile főhadiszállása, a vállalat takarékossági okok miatt ezer főnek mond fel.

Átalakítja működését a Sony Ericssonból lett Sony Mobile. Miután a japán-svéd vegyesvállalat teljesen a Sony fennhatósága alá került, semmi sem indokolja, hogy a főhadiszállása továbbra is Svédországban legyen. Egy mai bejelentés szerint Tokióból fogják irányítani a szervezetet, a svédországi Lundban viszont ezer embernek mondanak fel. A leépítéseket fokozatosan, 2014 márciusig hajtják végre.

A Sony Mobile-nak jelenleg három nagy központja van, Svédországban, Japánban és Kínában. Az átszervezés eredményeképp a svédországi központ többé nem lesz főhadiszállás, az itt dolgozók túlnyomó többségét takarékossági okokból elbocsátja a cég. Összesen 650 Sony Mobile alkalmazottnak és további több mint 300 szerződéses munkatársnak mondanak fel, az ezerfős leépítés a teljes vállalat alkalmazotti létszáma 15 százalékkal csökken. A Sony Mobile közleménye kiemeli, Lundban a jövőben szoftverfejlesztés zajlik.

A Sony Ericsson 2001. október 1-én kezdte meg a működését azzal a céllal, hogy a Sony szórakoztatóelektronikai tapasztalatait egyesítse az Ericsson távközlési know-howjával. Az évek során a Sony legtöbb brandje átszivárgott a mobilpiacra, például a Walkman, a Cyber-Shot, a PlayStation és a Bravia és az együttműködésből több sikeres, a piacon útmutató készülék is született. Az együttműködés az évek során azonban komoly áldozatokat is követelt a felek részéről, mivel a veszteségeket az anyavállalatoknak kellett finanszírozniuk és a Sony Ericssont többször is fel kellett tőkésíteni, ami egyre kevésbé tetszett az Ericssonnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A svédek alaptevékenységéhez egyre kevésbé passzolt a készülékgyártás, így tavaly októberben a Sony és az Ericsson megegyezett a vegyesvállalat eladásáról. A Sony összesen 1,05 milliárd eurót fizetett a partnercég üzletrészéért cserébe, és megkezdte annak átalakítását, ennek során Sony Mobile Communications nevet vette fel az immár 100 százalékos Sony-tulajdonban levő leányvállalat. "Gyorsabban és szélesebb körben kínálhatunk az ügyfeleinknek olyan okostelefonokat, laptopokat, tableteket és tévéket, amelyek összekapcsolódhatnak egymással és az online szórakozás új világát nyitják meg. Ebbe beletartoznak a Sony saját hálózati szolgáltatásai is mint amilyen a PlayStation Network és a Sony Entertainment Network" - mondta a bejelentés kapcsán Howard Stringer, a Sony akkori vezére.

Már Sony név alatt jelentek meg az idei Xperia okostelefonok (Xperia S, P, U), amelyeket a szakma ugyan pozitívan fogadott, de egyelőre semmi jele annak, hogy a Sony - vagy bármelyik másik androidra fogadó cég - fel tudná venni a harcot a Samsunggal, amely mára az okostelefonok piacának toronymagas vezetője. A Sony Ericsson egykor a mobilpiac öt legnagyobb szereplője közé tartozott, mára a tíz közé sem fér be és egyelőre nem látszik, az amúgy is útkeresésben levő Sony hogyan tudná megfordítani a hanyatló tendenciát.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról