Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 22. 15:41

Androidos fényképezőgéppel jön a Nikon

A Nikon ma bejelentette első fényképezőgépét, amin Android operációs rendszer fut. A Nikon S800c-n akár Angry Birdsöt is lehet játszani, de valójában az online világba bedrótozott fiatal generáció fotómegosztási igényeit csomagolták a japánok egy vállalható minőségű fényképezőbe.

A Nikon Coolpix S800c tervezőinek célja az volt, hogy a már a kompakt gépekben is csúcsra járatott képminőséget, szolgáltatásokat és funkciókat megtoldja az okostelefonok hálózati képességével. Nagyon sok esetben ott lapul egy DSLR vagy akár egy ultrakompakt gép a táskában, csomagtartóban, vagy a szekrény mélyén, de az emberek többsége mégis a mobiljával fényképez, mert könnyebb a képek megosztása.

Ugyan a mobilok optikája és képminősége sokat fejlődött, de egy-egy kivételtől eltekintve nem mondhatjuk, hogy a jó minőség miatt szeretjük fotózásra használni a mobilokat. Az igazi ok, ami miatt az okostelefont ujjaink közé feszítve az érintőképernyőn bűvészkedve igyekszünk pillanatokat megörökíteni, az az, hogy a képek többségében már nem arra készülnek, hogy nyugdíjas korunkban elővegyük őket és lapozgassuk az albumot, hanem azért, hogy azonnal megosszuk, feltöltsük Facebookra, Google+-ra, Instagramra vagy egyéb szolgáltatásokba.

A birodalom visszavág

A Nikon úgy érezte, hogy eljött az ideje annak, hogy a minőség, illetve az alkalmazások és a hálózat révén szerzett sokoldalúság egy eszközben öltsön testet. Az androidos eszközzel az elkészített képek azon nyomban megoszthatóak az ismerősökkel, barátokkal. A 10x NIKKOR zoom lencsék, illetve a 16 megapixeles CMOS szenzor garancia a jó képminőségre, a feldolgozóegység pedig képes HD-videókat is teljes sebességgel rögzíteni. Ismerve a mostani kompaktok átlagos tudását, az is biztos, hogy kevesebb fény vagy gyenge stabilitás, nagyobb távolság mellett is vállalható színeket, fényt és élességet kapunk az exponálógomb lenyomása után.

A 16 megapixeles hátulról megvilágított CMOS szenzor jóval nagyobb mint amit az okostelefonokban és tabletekben mostanság megszoktunk, így rossz fotókörülmények közt sem kell agyoneffektezni a képeinket, hogy vállalhatóak legyenek. Ráadásul a 25-250 mm átfogású lencséket kiegészíti a Nikon VR optikai képstabilizációja is.

Emellett pedig a Coolpix S800c teljes értékű androidos eszközként is üzemel. Az integrált szoftverekkel simán megy a képfeltöltés és megosztás minden ismert hálózatba, de van egy dedikált Nikon online szolgáltatás is azoknak, akik mégsem a Facebookon publikálnák a képeiket. A fotózáson túl pedig bármilyen kompatibilis alkalmazás letölthető az eszközre, pontosan ugyanazt az élményt adja mint egy tablet vagy okostelefon, leszámítva azt, hogy a S800c-nek fényképezőgép alakja van. Nagyon kényelmes vele fotózni és néha jól jöhet, a nagy tudású böngésző és az appok, de azért nem túl életszerű, hogy azon játszadozzon valaki.

Az még talán érdekes lehetőség, hogy a Google Playből a világ szerencsésebb felének lakói közvetlenül letölthetik a filmeket és médialejátszóként is használhatják a fényképezőt. Ha viszont fordított irányban próbálkoznak, akkor a felvett mozgóképek azonnal továbbíthatóak YouTube-ra, Vimeóra, akár 1080p HD minőségben is. Természetesen a sokoldalúsághoz egy GPS-chip és a Wi-Fi csatoló is hozzájárul.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdekes kombináció, hogy a már megszokott képmódok mellett erőteljesen jelen vannak az effektek, amik viszont inkább az okostelefonos alkalmazásokra jellemzőek. A HDR-mód mellett 18 további azonnal használható látványos képmanipuláció közül választhatunk, amivel könnyedén elronthatóak az egyébként szép, élénk, színes fotók.

Bátor próbálkozás

Az s800c egyébként egy 3,5 hüvelyk átlójú OLED kijelzőt kap, illetve 1,7 gigabájt belső tárhelyet, SD-kártya bővítő helyet, USB 3.0-át. Mindezt az akkumulátorral együtt 184 grammba sikerült belesűríteni, ami mobilnak túl sok lenne, de egy fényképezőtől nem rossz. Érdekes lesz figyelni, hogy az emberek világszerte visszatérnek-e a dedikált fényképező eszközök használatához akkor, ha azok összekapcsolódnak a tartalommegosztó rendszerekkel. A 350 dolláros amerikai indulóárral az eseti, hobbifotósokat célozza a cég, a fényképező kevesebbe kerül, mint a kurrens ultra-kompakt gépek Wi-Fi és egyéb extra képességek nélkül.

Arról az első híradások nem szólnak, és valójában nem is túl érdekes, hogy pontosan milyen Android-verzió lesz a fényképezőn és mennyire lehet majd szabadon alakítani a felületet. Remélhetőleg a Nikon nem követte el azt a hibát, hogy egyszerűen az optikája mögé ragasztott egy olcsó androidos eszközt, mert azzal maximum lejáratni tudná a márkát a profi fényképezőre ma már egyáltalán nem vágyakozó fiatalok előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról