:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 16. 08:41

Tesztelhető a Windows 8 RTM

A Microsoft korábbi ígéretéhez híven MSDN- és TechNet-előfizetők számára elérhetővé tette a Windows 8 végleges változatát. Egy 90 napig használható ingyenes próbaverzió is érkezett közben, amit bárki letölthet, kipróbálhat.

Augusztus 15-én beköszöntött a Windows 8 korszak, a Microsoft megkezdte az operációs rendszer végleges változatának kiadását, elsőként a regisztrált MSDN- (Microsoft Software Developer Network) és TechNet-előfizetők számára. Előbbi a fejlesztők, utóbbi pedig az üzemeltető szakemberek számára létrehozott szakmai program, amelynek keretében az előfizetők például előbb juthatnak hozzá bizonyos termékekhez mint a nagyközönség.

A bevezetési program ma folytatódik, augusztus 16-án válik elérhetővé az operációs rendszer végleges (RTM) változata a Microsoft Software Assurance szerződéssel rendelkező ügyfelek számára a Volume License Service Centerben, így megkezdhetik a bevezetés előtti teszteket. Augusztus 20-án a Microsoft partnerei és a MAPS (Microsoft Action Pack Providers) is megkapják a Windows 8-at, majd szeptember 1-én az SA szerződés nélküli, de mennyiségi licencszerződéssel rendelkező felhasználók számára is hozzáférhetővé válik a szoftver.

Azok a felhasználók, akik egyik programnak sem tagjai, szintén tesztelhetik az operációs rendszer végleges verzióját, a Microsoft ugyanis tegnap kiadta a Windows 8 Enterprise 90 napig működőképes próbaváltozatát. A szoftvert elsősorban fejlesztőknek és üzemeltetőknek szánják tesztelési célra, de azt korlátozás nélkül bárki letöltheti és telepítheti, aki Live ID-val rendelkezik. Érdemes tudni, hogy ez a szoftver a telepítés után 90 nappal "lejár", a háttérkép feketévé változik és egy üzenetet jelenít meg, amely szerint a szoftver nem eredeti. Ennél sokkal fontosabb, hogy innentől fogva a Windows óránként automatikusan újraindul.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 8 nagyvállalati változata számos olyan technológiát tartalmaz, ami a többi verzióból kimaradt. Csak ebbe került bele a Windows To Go funkció, amely lehetővé teszi egy vállalati Windows lemezkép indítását külső USB-s eszközről. Szintén csak az Enterprise tartalmazza a DirectAccesst és BranchCache-t,, valamint az AppLocker is csak a Windows 8 nagyvállalati verziójában működik.

A Windows 8 Enterprise próbaváltozatot a telepítés után legkésőbb 10 nappal, de még 2013. augusztus 15. előtt aktiválni kell, az aktiválástól indul a 90 napos használat, vagyis összesen akár 100 napig is működik ez a Windows. A szoftver letöltésére mutató linket tartalmazó oldalról az is kiderül, hogy a 90 napos próbaváltozatot nem lehet frissíteni, vagyis aki használatba veszi, a végleges, kereskedelmi verzió megjelenésekor kénytelen lesz újratelepíteni az operációs rendszert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.