Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 10. 09:48

Ilyen jó fényképezőt finnek még nem csináltak

Február végén, amikor végigsöpört a világon a hír, hogy a Nokia 41 megapixeles képérzékelővel ellátott kameramobilt dob piacra, nagyjából mindenki elintézte az egészet annyival, hogy a finnek agyára ment az elmúlt egy-két év, a 808 Pureview pedig ennek az őrületnek az eredménye. Pedig van értelme a megoldásnak, csak nem feltétlenül ebben a formában.

A Nokia éppen a 808 Pureview bejelentése idején élte legmélyebb válságát, bár a kameramobilt állítólag még akkor kezdték fejleszteni a cégnél, mikor Olli-Pekka Kallasvuo (vagy ahogy a cégen belül becézték, OPK), a finnek egykori vezére elégedetten olvasgatta a heti eladási riportokat. Abban az időben - nagyjából öt éve - nyoma sem volt még az Androidnak, az iPhone éppen a szárnyát bontogatta, a Symbian pedig tarolt. A sors fintora, hogy OPK azóta a múlté, a Symbian viszont a letűnt kor szellemeként megmaradt a Nokia új okostelefonján, mely 41 megapixeles szenzorával a világ legütősebb kameramobilja.

41 megapixel? Minek az neked?

Az érintőkijelzős okostelefon használata digitális kompakt kamera helyett kényelmi szempontból kézenfekvő továbblépésnek tűnik, mostanra ráadásul egyre jobb képességű kamerás mobilokat dobnak piacra a gyártók, melyekkel - ideális körülmények közt - tényleg kiválthatók az olcsóbb, vagy akár középkategóriás kompaktok. A 808 Pureview ezek közül is speciális helyzetben van, hiszen a Nokia olyan képérzékelőt rakott a lencse mögé, amivel az efféle megoldások leggyengébb pontja korrigálható. Lássuk mennyire sikerült neki!


Fejnehéz telefon, jókora szenzorral

Fotós alaptörvény, hogy a látószög változtathatóságát bármilyen fényképezőgép vagy képrögzítő esetén kétféleképpen lehet elérni: változtatható gyújtótávolságú (zoomos) lencserendszer használatával, illetve digitális nagyítással. Az előbbi ad jobb képminőséget, utóbbi pedig praktikusabb, amennyiben a fényképezőgép mérete erősen limitált - mint az általában a mobiltelefonokba integrált és ultrakompakt masináknál lenni szokott.

A kameramobilok számára jobbára a digitális zoom marad az egyetlen járható út, ami valójában a szenzor által rögzített kép nagyítása, amelynek során a képkivágás tartalmát általában mindenféle trükkös algoritmusokkal próbálják ugyanakkora felbontásra feltornászni, mintha a teljes szenzor által rögzített képről lenne szó. A szenzor eredeti felbontása és a használt nagyítási módszer itt kritikus, de azért elmondhatjuk, hogy a digitális zoom erősen veszteséges eljárás, akárhogyan is valósítják meg.


Forrás: Nokia

A 808 Pureview tervezői a probléma kivédése érdekében hasonlóan jártak el, mint sok más, analóg-digitális átalakítást megvalósító technológia fejlesztői: hatalmas túlmintavételezéssel (oversampling) próbálták ellensúlyozni az optikai zoom hiányát. A szenzor hasznos felbontása hihetetlen nagy: mintegy 38 megapixel, ami nem hogy a professzionális tükörreflexes gépek felbontásának tartományát, de egyenesen a középformátumú digitális fényképezőgépek részletgazdagságát célozza meg – természetesen mindezt jóval kisebb fizikai szenzor mérettel, ami egyébként számos fizikai/fénytani korláttal jár.

A kameramobilba épített F2.4-es fényerejű, fix Zeiss lencse meglepően nagy látószöget ölel át, 35 mm-es, kisfilmes rendszerben értelmezve körülbelül 26 mm-es gyújtótávolságot ad. Az olcsóbb készülékeknél ilyen gyújtótávolságon már erős torzításokkal kell számolnunk, itt azonban vagy a lencse sikerült kiválóra, vagy a digitális korrekció parádés, amivel kompenzálják az optikai jellemzőket. Azért is fontos ennek a nagy látószögnek a minősége, mert ha ki szeretnénk használni a szenzor teljes felbontását, úgy kényszerűen meg is kell maradnunk ennél a gyújtótávolságnál.

Kényes egyensúly

Elsőként természetesen a szenzor teljes tudására voltunk kíváncsiak, méghozzá olyan kellemetlen helyzetekben, ahol elvileg hamar megmutatkozik a digitális gépek hátránya. Erős ellenfényben, tűző napon is meglepően részletgazdag képet ad vissza a Nokia megoldása, az erős fény ellenére nem laposodnak el a színek, a kép kontrasztos, élettel teli maradt.

Kattintásra óriáskép nyílik!

A lencse minőségét dicséri, hogy szinte csak a nappal szembefordulva kezdenek megjelenni a becsillanások és fénykörök. Nagy meglepetésünkre az erős kontrasztkülönbségű éleknél sem jelenik meg számottevő kromatikus hiba (nincsenek a kisméretű digitális rendszerekre jellemző lilás-kékes peremeket). Az a félelmünk tehát, hogy a szenzor méretéhez képest túl nagy felbontás és az optikai rendszer jellemzői együttesen több kárt okoznának, szerencsére alaptalannak bizonyult. Biztosan sokan rásegít a mobil képfeldolgozó szoftvere is, de a végeredmény a lényeg, ami ebben a készülék osztályban lenyűgöző.

Kattintásra óriáskép nyílik!

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hatalmas felbontású szenzor egyik legnagyobb, a digitális zoommal összefüggő előnye, hogy a képekbe egészen mély szintekig bele lehet nagyítani (le lehet vágni a felesleget) anélkül, hogy komolyabban zajosodna az eredmény. Sasszemű fotósok nyilván teljes felbontáson, nagy látószöggel fogják használni ezt a készüléket, és majd saját maguk vágnak a képekből utólag, az átlagfelhasználók viszont nyugodtan támaszkodhatnak a beépített digitális zoomra, amelynek használatakor ugyan "csak" 8 megapixeles képeket kapunk, de kényelmesen tudjuk változtatni a gyújtótávolságot.

Nem mindennapi interpoláció

A Pureview technológia itt mutatja meg a foga fehérjét: a kisebb felbontású üzemmódokban a szenzorra érkező rengeteg adatból, erős túlmintavételezéssel hozza létre a képet a készülék szoftvere, így a fotók jóval kisebbek lesznek. Cserébe így is nagyon részletgazdag, kontrasztos végeredményt kapunk, aminek ebben a kategóriában – de a legtöbb felső kategóriás kompakttal szembeállítva sincs – párja a világon.

Kattintásra óriáskép nyílik!

A kisebb felbontású üzemmódoknál bátran elkezdhetjük felfelé tolni az ISO érzékenységet is: pár évvel ezelőtt még csak a profi DSLR-ek ligájában használatos ISO1600-as értéknél is használható képeket fogunk kapni. Mindezt a nagy szenzorról okosan interpolált, kisebb felbontású üzemmódnak köszönhetjük. Furcsamód tehát nem az a legjobb ebben a készülékben, hogy akár 7152 pixel széles képet is tudunk vele fotózni, hanem az, hogy 8 megapixeles üzemmódban veszteségmentes digitális zoommal dolgozhatunk, bámulatos minőségben, akár kevéssé ideális fényviszonyok mellett, kis túlzással olyan kényelmesen, mintha egy valódi, félprofi fényképezőgép lenne a kezünkben.

Kattintásra óriáskép nyílik!

A tesztelés alatt arra is kíváncsiak voltunk, hogy a mobil mennyire fürgén képes kezelni a nagyfelbontású fotók jelentette tekintélyes adattömeget. Használat közben végül úgy tűnt, hogy a telefon hardvere ki tudja szolgálni a fotós alrendszer nem mindennapi igényeit. Fénymérés során egyszer sikerült zavarba hozni egy erősen ellenfényes környezetben, illetve kétszer sikerült lefagyasztani a készüléket a különböző kreatív fényképezési üzemmódok közötti átváltás során, de ez utóbbi malőr inkább írható a gyengélkedő operációs rendszer rovására.

A Nokia a kezelőfelület tervezése során szerencsére kifejezetten ügyelt arra, hogy az se kapjon sikítófrászt a menüktől, aki egyébként sokat fotózik digitális kompakt vagy tükörreflexes géppel, ugyanis az ikonok, piktogramok, fényérték skálák mind a fotós világban használt eszközök kezelőfelületét idézik. Gyorsan használható, valóban kényelmes felületet kapott a telefon fényképezőgépe, ami mögött az okostelefonok többségének gyári fotós programja messze lemaradva kullog. Természetesen a konkurens platformok mindegyikére elérhető ingyenes vagy fizetős formában mindenféle nagy tudású fotós alkalmazás, de a Nokia üdvöskéje ebből a szempontból a futószalagról legördülve is szinte tökéletes.

A kameramodullal természetesen videofelvételek is készíthetők, itt talán kevésbé emelkedik a mezőny fölé a Pureview 808, hiszen az 1080p felbontás-szintet más okostelefonok is megugorják. A Nokia megoldását azért úgy tervezték, hogy a kép mellett a hangra is odafigyeltek a mérnökök, a nagy érzékenységű iránymikrofon képességeit jól érzékelteti a fenti videó.

Jó kamera, Symbiannel

A 808 Pureview óriási szenzorának tehát egész meglepő módon mégis van értelme, és szerencsére a Nokia nem rontotta el az összképet azzal, hogy egy kifejezetten olcsó, rossz teljesítményű lencsét pakolt a rekorder szenzor elé. Az igényességet jelzi a mechanikus zárszerkezet is, ami ugyan nem egyedülálló a kameramobilok körében, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy a finnek okostelefonja végeredményben képes arra, amire eddig egyetlen versenytársa sem volt képes korábban: egy digitális kompakt fényképező kiváltására - gyakorlatilag minden helyzetben.

A megoldás persze azért távol áll a tökéletestől, kezdjük mindjárt azzal, hogy ezen a digitális fényképezőgépen Symbian operációs rendszer fut, amivel önmagában még nem lenne gond, csakhogy viszonylag kevés digitális kompakt hajlamos működés közben a lefagyásra. Márpedig lehet akármilyen zseniális megoldás a Pureview 808, ha éppen a legrosszabb pillanatban hagyja cserben a felhasználót.

Cserébe a mobillal készített fotókat azonnal feltölthetjük az internetre, megoszthatjuk ismerőseinkkel a legemlékezetesebb pillanatokat - erre viszont a legtöbb digitális kompakt nem alkalmas. Nem mellékesen ezzel a fényképezőgéppel telefonálni is lehet. Ezeket az előnyöket figyelembe véve a Nokia 808 Pureview egy jó kompromisszumos megoldás, mely akkor léphet sikeresen túl a kísérleti fázison, ha a Nokia egy modern, a kor szellemének megfelelő okostelefont is épít a kamera mögé. Erre állítólag nem is kell olyan sokáig várni, hiszen a mérnökök már dolgoznak azon, hogyan lehet a hardvert Windows Phone szoftveres alapokra helyezni.

A tesztképek és az értékelés elkészítésében közreműködött a Photofools.

a címlapról