:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 2. 14:21

Kína az okostelefon-piac növekedésének motorja

Érdekes elemzést közölt az okostelefon-piac második negyedéves alakulásáról a Canalys elemzőcég. Azon már senki sem lepődik meg hogy gyorsan nőnek az eladások és toronymagasan vezet az Android, az már sokkal érdekesebb, hogy Kína vált a legnagyobb okostelefon-vásárló országgá.

A második negyedévben világszerte 158,1 millió okostelefont értékesítetek, 47 százalékkal többet mint egy évvel korábban. A hatalmas piaci növekedés motorja az Andoid és Kína - derül ki a Canalys összesítéséből. Az elemzőcég által nyilvánosságra hozott számok alapján a világ legnépesebb országa lett a legnagyobb okostelefon-piac, Kínában elképesztő ütemben nő ezeknek a készülékeknek a népszerűsége. Míg a világpiac 47 százalékkal emelkedett éves szinten, addig Kínában majdnem 200 százalékos volt az ugrás - három hónap alatt 42 millió okostelefon fogyott az országban, ami a teljes világpiac 27 százaléka. Eközben az Egyesült Államokban 25,3 millió okostelefont adtak el.

A kínai okostelefon-piacon a Samsung volt a vezető gyártó, állítja a Canalys, azonban a koreai éllovas 17 százalékos részesedése mögött stagnáló szállítások állnak - eközben a kínai gyártók, a ZTE, a  Lenovo és a Huawei gyorsan növelték az eladásaikat és mindannyian megelőzték az Apple-t. Az elemzőcég számai szerint a helyi márkák a kínai okostelefon-eladások közel kétharmadát tették ki, a három, nemzetközi színtéren is ismert gyártó mellett olyan cégek is meghatározó szereppel bírnak mint az Oppo, a K-Touch vagy a Gionee.

Az okostelefonok világpiaca a Canalys szerint

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A helyi elsőligás brandek előretörését számos tényező segíti. Gyorsan reagálnak a piaci igényekre és értik a helyi fogyasztók viselkedését és preferenciáit, ezek kulcsfontosságúak voltak a nemzetközi szereplők megelőzésében" - mondta a Canalys Kínáért felelős elemzési vezetője, Nicole Peng. "A helyi elsőligás szereplők keményen dolgoztak az utóbbi negyedévekben hogy javítsák márkájuk ismertségét és fejlesszék a kapcsolataikat az operátorokkal." A második ligás gyártók, amelyek "butatelefonjaik" révén már korábban jó kapcsolatokat alakítottak ki az operátorokkal, szintén nagy sikereket aratnak készülékeikkel, elsősorban a kisebb, alacsonyabb jövedelmű lakossággal rendelkező városokban

A kínai gyártók kizárólag androidos okostelefonokat kínálnak, ennek köszönhetően az országban értékesített készülékek több mint négyötödén a Google platformja fut. Az Android persze nem csak Kínában, hanem az egész világon uralja már a piacot, a Canalys szerint a második negyedévben értékesített okostelefonok 68 százaléka futtatta a Google rendszerét, 16 százalék iOS-t - ez a két platform dominálja a piacot, a BlackBerry OS 5,4 százaléka, a Symbian 4,1 százaléka és a Windows Phone 3,2 százaléka csupán arra elég, hogy megelőzzék a 2,1 százalékos badát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.