Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 31. 12:12

Megjelentek az SSD-k a HP 3PAR tárolóiban

A HP tegnapi közleménye szerint már tisztán SSD-vel is rendelhetők a 3PAR csúcskategóriás tárolói és hamarosan a ProLiant Gen8 szerverekhez is elérhető lesz intelligens SSD-s gyorsítás.

Akár 200 terabájt SSD

A 3PAR P10000 modell mostantól kizárólag SSD-vel is rendelhető, adta hírül tegnap a HP. A csúcskategóriás, teljesítményintenzív alkalmazások alá ajánlott tárolótömb legfeljebb 512 darab SSD-t tartalmazhat, de hogy ezek kapacitása mekkora lehet, azt a cég nem árulta el. A HWSW úgy tudja, 1 petabájtos kapacitású egy SSD-kkel megtömött 3PAR P10000, amelyhez a vállalat az STEC-től vásárolja az SLC NAND flash chipes meghajtókat.

A Storage Performance Council SPC-1 tesztjében az SSD-s konfiguráció 70 százalékkal alacsonyabb áron ér el 450 ezer IOPS teljesítményt a diszkes összeállításnál - ehhez egyébként 1900 darab 15K merevlemezre lenne szükség, amelyek jóval több helyet foglalnak, többet fogyasztanak és a meghibásodásuk valószínűsége is magasabb. A HP számításai szerint az SSD-s konfiguráció ötödannyit fogyaszt mint a hasonló teljesítményű merevlemezes rendszer, amelynek összesített kapacitása meghaladja az 570 terabájtot is.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Egy 3PAR P10000 rendszer 1920 meghajtóhellyel rendelkezik, a HP lehetőséget ad tisztán SSD-s konfguráció vásárlására, de az SSD-k keverhetők is az FC diszkekkel. Ebben az esetben a 3PAR Adaptive Optimization szoftver segítségével történik az automatikus tárolórétegezés, vagyis mindig a legsűrűbben elért adatok lesznek a legnagyobb teljesítményű meghajtókon. Az SSD-s 3PAR P10000 konfigurációk induló listaára 350 ezer dollár, ebben azonban csak 16 darab 100 gigabájtos SSD van.

A kevesebb néha több

Ezeket a berendezéseket a legalacsonyabb késleltetést igénylő, véletlenszerű elérési mintázatot mutató alkalmazások alá ajánlja a cég, ilyen tipikusan a pénzügyi tranzakciófeldolgozás a nagy online jegyfoglalási rendszerek, valós idejű kereskedési platformok. A bejelentés inkább demonstratív, még a legnagyobb adattömeget megmozgató alkalmazások számára is elegendő a teljes terület töredékét SSD-kre mozgatni akár többszörös teljesítménynövekedéshez - persze minél több az SSD, annál jobb.

Közben bejelentette a HP azt is, hogy Gen8 ProLiant szervereihez hamarosan elérhető lesz az SSD-alapú Smart Cache, amely lényegében a szerveren belül valósít meg automatikus tárolórétegezést a Smart Analytics szoftver segítségével - utóbbi felel az IO terhelés elemzéséért. A vállalat számításai szerint így a Gen8 ProLiantek tranzakciófeldolgozás alatt akár hatszoros sebességre képesek az elődmodellekhez képest, videostreaming alatt pedig 50 százalék körüli a teljesítménynövekedés.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.