Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 24. 10:51

Hálózatvirtualizációban erősít a VMware

Történetének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre a VMware, a virtualizáció éllovasa 1,26 milliárd dollárért vásárolja meg a Nicira vállalatot, amely hálózatvirtualizációban utazik. A tranzakciót mindkét cég igazgatótanácsa és a Nicira tulajdonosai is jóváhagyták, az ügylet várhatóan 2012 második felében zárul le.

A szervervirtualizációval foglalkozó VMware termékeihez szinte tökéletesen illeszkedik a Nicira portfóliója, amely hálózatvirtualizációs megoldásokból áll. A 2007-ben a Standford Egyetemen PhD-ző Martin Casado által alapított alapított amerikai vállalat az egyik úttörője a "software defined network" (SDN) koncepciónak, amely a hálózat szoftveres virtualizációját valósítja meg. A Nicira 2011 tavaszán állt elő első kereskedelmi termékével a Network Virtualization Platformmal (NVP), a cégnek egyelőre csak néhány tucat ügyfele van, ezek között azonban olyan neveket találni mint az eBay, a RackSpace cloudszolgáltató, valamint az AT&T és NTT távközlési cégek.

A hálózati eszközök ma jobbára egyedi tervezésű és gyártású hardverek, amelyeken egyedi tervezésű és fejlesztésű célszoftverek futnak és valósítják meg a hálózat vezérlését, illetve határozzák meg annak topológiáját. Az SDN célja szétválasztani a hálózati topológiát a vezérléstől, ezt követően a fizikai hálózat csupán a csomagok továbbítását végzi, az "intelligencia" teljesen szoftveres, szabadon programozható, rugalmasan konfigurálható, illetve tetszőleges hardveren vagy több hardveren elosztva is futtatható - miközben a szoftverek számára teljesen transzparens, ugyanazokat a funkciókat és szolgáltatásokat biztosítja mint a hagyományos "fizikai" hálózat.

Paul Maritz, a VMware vezére szerint az adatközpontokban ma használt célberendezések (pl. hálózati eszközök vagy tárolók) túlnyomó többségét a közeljövőben tömeghardverre épülő megoldások váltják le, amelyek a szoftverekben különböznek egymástól. A szerverek terén már megindult ez a folyamat, amely már a tárolópiacon is érezteti a hatását, de a hálózati szegmens eddig viszonylag érintetlen maradt - az olyan cégek mint a Cisco és a Juniper legnagyobb örömére. A VMware-Nicera ezen a területen is meghozhatja azonban az áttörést és beindíthatja a hálózatvirtualizáció rohamos terjedését az adatközpontokban, valamint a tömeghardverre épülő, virtualizálható hálózati eszközök megjelenését.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az SDN iránti igényt leginkább a szervervirtualizáció rohamos terjedése és a cloudok megjelenése húzza - a szerverek ma már mindenki számára rendelkezésre álló, ingyenes eszközökkel virtualizálhatók, a VM-ek kezelése magas fokon automatizált, miközben a hálózatok terén ma még nincs meg ez a rugalmasság, gyakran "kézzel" vagy gyártóspecifikus API-hívásokka kell az eszközöket konfigurálni.

Hogy a Niceráért adott 1,26 milliárd dollár sok vagy kevés, egyelőre nehéz lenne megmondani. A vállalat méretéhez és jelenlegi bevételéhez mérten mindenképp sok, de a VMware szerint több milliárd dolláros piaci lehetőségről van szó. A Nicira befektetői mindenesetre jól jártak az üzlettel, a cégbe eddig összesen 40 millió dollár kockázati tőke érkezett olyan társaságoktól mint a LightSpeed Capital vagy az Andreessen Horowitz. Az utóbbi részéről Ben Horowitz elmondta, a Nicirának jó esélye van a hálózatvirtualizáció terén olyan meghatározó szereplővé válni mint amilyen ma a szervervirtualizáció terén a VMware. "Olcsónak fog tűnni, ahogy a VMware is."

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról