Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 24. 10:51

Hálózatvirtualizációban erősít a VMware

Történetének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre a VMware, a virtualizáció éllovasa 1,26 milliárd dollárért vásárolja meg a Nicira vállalatot, amely hálózatvirtualizációban utazik. A tranzakciót mindkét cég igazgatótanácsa és a Nicira tulajdonosai is jóváhagyták, az ügylet várhatóan 2012 második felében zárul le.

A szervervirtualizációval foglalkozó VMware termékeihez szinte tökéletesen illeszkedik a Nicira portfóliója, amely hálózatvirtualizációs megoldásokból áll. A 2007-ben a Standford Egyetemen PhD-ző Martin Casado által alapított alapított amerikai vállalat az egyik úttörője a "software defined network" (SDN) koncepciónak, amely a hálózat szoftveres virtualizációját valósítja meg. A Nicira 2011 tavaszán állt elő első kereskedelmi termékével a Network Virtualization Platformmal (NVP), a cégnek egyelőre csak néhány tucat ügyfele van, ezek között azonban olyan neveket találni mint az eBay, a RackSpace cloudszolgáltató, valamint az AT&T és NTT távközlési cégek.

A hálózati eszközök ma jobbára egyedi tervezésű és gyártású hardverek, amelyeken egyedi tervezésű és fejlesztésű célszoftverek futnak és valósítják meg a hálózat vezérlését, illetve határozzák meg annak topológiáját. Az SDN célja szétválasztani a hálózati topológiát a vezérléstől, ezt követően a fizikai hálózat csupán a csomagok továbbítását végzi, az "intelligencia" teljesen szoftveres, szabadon programozható, rugalmasan konfigurálható, illetve tetszőleges hardveren vagy több hardveren elosztva is futtatható - miközben a szoftverek számára teljesen transzparens, ugyanazokat a funkciókat és szolgáltatásokat biztosítja mint a hagyományos "fizikai" hálózat.

Paul Maritz, a VMware vezére szerint az adatközpontokban ma használt célberendezések (pl. hálózati eszközök vagy tárolók) túlnyomó többségét a közeljövőben tömeghardverre épülő megoldások váltják le, amelyek a szoftverekben különböznek egymástól. A szerverek terén már megindult ez a folyamat, amely már a tárolópiacon is érezteti a hatását, de a hálózati szegmens eddig viszonylag érintetlen maradt - az olyan cégek mint a Cisco és a Juniper legnagyobb örömére. A VMware-Nicera ezen a területen is meghozhatja azonban az áttörést és beindíthatja a hálózatvirtualizáció rohamos terjedését az adatközpontokban, valamint a tömeghardverre épülő, virtualizálható hálózati eszközök megjelenését.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SDN iránti igényt leginkább a szervervirtualizáció rohamos terjedése és a cloudok megjelenése húzza - a szerverek ma már mindenki számára rendelkezésre álló, ingyenes eszközökkel virtualizálhatók, a VM-ek kezelése magas fokon automatizált, miközben a hálózatok terén ma még nincs meg ez a rugalmasság, gyakran "kézzel" vagy gyártóspecifikus API-hívásokka kell az eszközöket konfigurálni.

Hogy a Niceráért adott 1,26 milliárd dollár sok vagy kevés, egyelőre nehéz lenne megmondani. A vállalat méretéhez és jelenlegi bevételéhez mérten mindenképp sok, de a VMware szerint több milliárd dolláros piaci lehetőségről van szó. A Nicira befektetői mindenesetre jól jártak az üzlettel, a cégbe eddig összesen 40 millió dollár kockázati tőke érkezett olyan társaságoktól mint a LightSpeed Capital vagy az Andreessen Horowitz. Az utóbbi részéről Ben Horowitz elmondta, a Nicirának jó esélye van a hálózatvirtualizáció terén olyan meghatározó szereplővé válni mint amilyen ma a szervervirtualizáció terén a VMware. "Olcsónak fog tűnni, ahogy a VMware is."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról