Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Emberjogi élharcos lett a YouTube

Koi Tamás, 2012. július 19. 14:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az internet egyre nagyobb szerepet játszik abban, hogy demokratikus társadalmak képi- vagy videofelvételek segítségével értesüljenek arról, hogyan próbálják megtörni a különféle rezsimekben élők a helyi hatalmat - a felvételek nyilvánosságra hozása azonban olykor végzetes következményekkel is járhat a tüntetők számára. A YouTube új szolgáltatásával elsősorban ezeket az embereket igyekszik védeni, anonimitást adva nekik.

hirdetés

Új effekttel egészítette ki videofeltöltő-rendszerét a YouTube, a világ legnagyobb videomegosztó-hálózata. A videókat feltöltő felhasználóknak mostantól lehetőségük van arra, hogy közvetlenül a publikálás előtt a felvételeken szereplő személyek arcát kitakarják, így a kompromittáló felvételek többsége anélkül közzé tehető, hogy az egyéneknek bármilyen következményektől tartaniuk kéne - hiszen nem azonosíthatók többé egyértelműen a felvételről.

A YouTube hivatalos blogján megjelent bejegyzés szerint az új szolgáltatás leginkább emberjogi szempontból jelenthet hatalmas előrelépést. A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy több országból azért nem töltenek fel például rendszerellenes tüntetésekről felvételek a YouTube-ra, mert a videón szereplő vezértüntetők számára súlyos következményekkel járhat a publikálás - mostantól azonban nekik sem kell tartaniuk a felelősségre vonástól.

A funkció ugyanakkor a demokratikus jogállamokban is jól jöhet bizonyos esetekben, hiszen a videókon szereplő személyek bizonyos kivételektől eltekintve rendelkezhetnek a képmásuk felett, az automatikus arckitakarás funkcióval azonban a felvétel akkor is nyilvánosságra hozható, ha a rajta szereplő személy nem járult hozzá a szerepléshez.

A legtöbb országban, így Magyarországon is hatályos törvényi szabályozás szerint egyébként a ráutaló magatartás is beleegyezésnek számít, emellett épp a tömegrendezvényeken mentesül a készítő a hozzájárulási kötelezettség alól, kivéve, ha a felvételen valakit kifejezetten kiemelnek a tömegből.

A YouTube új szolgáltatásának használata a videomegosztó szerint pofonegyszerű, az egyelőre technológiai gyerekcipőben járó képkitakarás funkció komoly hátránya azonban, hogy mindent vagy semmit alapon működik, vagyis vagy minden arcot kitakar a videóban, vagy egyet sem. Az üzemeltetők ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy az arcfelismerés nem minden esetben működik, bizonyos szögekben vagy megvilágításban a rendszer nem tudja detektálni a személyeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!