Szerző: Koi Tamás

2012. július 16. 11:36

Méretes hajlékony OLED-eket fejleszt az LG

Flexibilis és átlátszó OLED-kijelzők fejlesztésére kapott megbízást a dél-koreai kormánytól az LG Electronics. Az ország vezetése jelentős gazdaságélénkítő hatást vár a projekttől, emellett a Kínával folytatott technológiai versenyben is előnyhöz juttathat Dél-Korea.

HIRDETÉS

Komoly gazdaságélénkítő hatást vár a dél-koreai kormányzat attól a kutatás-fejlesztési projekttől, melynek vezetésével az ország második legnagyobb kijelzőgyártóját, az LG Displayt bízta meg. A projekt részeként az LG, illetve a konzorcium többi tagja nagy méretű, hajlékony OLED-kijelzőpaneleket fejleszt majd, melyeket a legkülönfélébb célokra lehetne használni.

A szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelző ugyanakkor ezúttal nem elsősorban tévékészülékekbe vagy más, szórakoztatóelektronikai berendezésekbe kerülne a tervek szerint. A 60 hüvelykes képátlójú, nagy felbontású megjelenítőket elsősorban tájékoztató rendszereknél használnák akár a tömegközlekedésben (buszmegállókban, vagy a járműveken), akár üzletekben, vagy múzeumokban.

A dél-koreai "Tudásalapú Társadalom Minisztériuma" a kutatás-fejlesztési projekt létrehozásától jelentős gazdaságélénkítő hatást vár, így az exporttevékenységtől összességében 56 milliárd dolláros bevételt remél, emellett mintegy 840 ezer új munkahely létrehozásában bízik. Ehhez ugyanakkor arra lenne szükség, hogy az egész világot a konzorcium lássa el hajlékony OLED-ekkel, amit az egyre fejlettebb gyártástechnológiával és kutatás-fejlesztési potenciállal bíró Kína bizonyára nem fog ölbe tett kézzel nézni.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők fejlesztése hosszú évekre nyúlik vissza, emellett a gyártókat folyamatosan foglalkoztatja a különböző flexibilis panelek előállításának beindítása is. Az OLED ma elsősorban a kommunikációs- és szórakoztatóelektronika, így a mobiltelefonok és tévékészülékek szegmensében számít a jövő technológiájának, addig a hajlékony paneleket leginkább a különféle elektronikus olvasókhoz, a papír helyettesítésére álmodják meg a fejlesztők.

Az LG egyébként a tévékészülékekbe építhető OLED-paneklek gyártásában és fejlesztésében is élen jár, a cég éppen idén év elején jelentette be, hogy még 2012-ben piacra dobja első, nagyméretű OLED-del szerelt tévéjét, az 55 hüvelykes 55EM9600-t, nagyjából 8-10 ezer eurós fogyasztói áron.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 22:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.