Szerző: Koi Tamás

2012. július 16. 11:36

Méretes hajlékony OLED-eket fejleszt az LG

Flexibilis és átlátszó OLED-kijelzők fejlesztésére kapott megbízást a dél-koreai kormánytól az LG Electronics. Az ország vezetése jelentős gazdaságélénkítő hatást vár a projekttől, emellett a Kínával folytatott technológiai versenyben is előnyhöz juttathat Dél-Korea.

Komoly gazdaságélénkítő hatást vár a dél-koreai kormányzat attól a kutatás-fejlesztési projekttől, melynek vezetésével az ország második legnagyobb kijelzőgyártóját, az LG Displayt bízta meg. A projekt részeként az LG, illetve a konzorcium többi tagja nagy méretű, hajlékony OLED-kijelzőpaneleket fejleszt majd, melyeket a legkülönfélébb célokra lehetne használni.

A szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelző ugyanakkor ezúttal nem elsősorban tévékészülékekbe vagy más, szórakoztatóelektronikai berendezésekbe kerülne a tervek szerint. A 60 hüvelykes képátlójú, nagy felbontású megjelenítőket elsősorban tájékoztató rendszereknél használnák akár a tömegközlekedésben (buszmegállókban, vagy a járműveken), akár üzletekben, vagy múzeumokban.

A dél-koreai "Tudásalapú Társadalom Minisztériuma" a kutatás-fejlesztési projekt létrehozásától jelentős gazdaságélénkítő hatást vár, így az exporttevékenységtől összességében 56 milliárd dolláros bevételt remél, emellett mintegy 840 ezer új munkahely létrehozásában bízik. Ehhez ugyanakkor arra lenne szükség, hogy az egész világot a konzorcium lássa el hajlékony OLED-ekkel, amit az egyre fejlettebb gyártástechnológiával és kutatás-fejlesztési potenciállal bíró Kína bizonyára nem fog ölbe tett kézzel nézni.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők fejlesztése hosszú évekre nyúlik vissza, emellett a gyártókat folyamatosan foglalkoztatja a különböző flexibilis panelek előállításának beindítása is. Az OLED ma elsősorban a kommunikációs- és szórakoztatóelektronika, így a mobiltelefonok és tévékészülékek szegmensében számít a jövő technológiájának, addig a hajlékony paneleket leginkább a különféle elektronikus olvasókhoz, a papír helyettesítésére álmodják meg a fejlesztők.

Az LG egyébként a tévékészülékekbe építhető OLED-paneklek gyártásában és fejlesztésében is élen jár, a cég éppen idén év elején jelentette be, hogy még 2012-ben piacra dobja első, nagyméretű OLED-del szerelt tévéjét, az 55 hüvelykes 55EM9600-t, nagyjából 8-10 ezer eurós fogyasztói áron.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról