:

Szerző: Koi Tamás

2012. július 9. 15:37

Súlyos pofont kapott a negyedik mobilszolgáltató

A három magyarországi mobilszolgáltató számára kedvező döntést hozott ma kora délután a Fővárosi Bíróság, melynek értelmében továbbra sem veheti használatba a negyedik mobilszolgáltató azokat a frekvenciákat, melyekhez a téli aukción jutott hozzá.

Továbbra sem használhatja azokat a frekvenciákat a három állami cég által létrehozott MPVI Mobil Zrt., melyekhez a január 31-én másodfokon is jogerős határozattal lezárt frekvenciaaukción hozzájutott. A Fővárosi Bíróság mai ülésén nem született másodfokú ítélet a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország által benyújtott halasztó hatályú kérelem ügyében, mely így továbbra is érvényben marad. Tárgyalás legközelebb a nyári szünet után, szeptember elején várható.

Őszig halasztják

Az operátorok a hatóság másodfokú döntésének kihirdetése után eljárási hibák sorozatára hivatkozva támadták meg a határozatot, jóllehet részletekről egyik cég sem volt hajlandó nyilvánosan beszélni. A mobilszolgáltatók ugyanakkor nagy valószínűség szerint többek közt azt kifogásolták, hogy a hatóság menet közben többször is módosított a kiírási dokumentáción, többnyire úgy, hogy ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a piacra potenciálisan belépő új szereplőt. A két mobilcég az NMHH ellen indított perben a frekvenciaaukció lezárásáról szóló határozat felfüggesztését kérte a bírósági eljárás idejére.

A határozat felfüggesztésének fenntartása a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank által létrehozott negyedik mobilszolgáltató számára szinte biztosan egyet jelent azzal, hogy a cég nem tudja tartani az aukciót lezáró határozatban és a kiírási dokumentációban szereplő vállalásokat, vagyis a szolgáltatás nem tudna időben, december 31-ig elindulni. A vállalat frekvenciahasználati engedély nélkül gyakorlatilag semelyik komoly beszállító- vagy roamingpartnerrel nem tudna megállapodást kötni, hiszen a cégek a másodfokú döntésig nem vállalják azt a kockázatot, hogy az új szolgáltató esetleg mégsem szolgáltathat éveken keresztül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A negyedik mobilszolgáltató potenciális partnerei közé tartozik az a két cég is, mely a bíróságon megtámadta az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaaukciót lezáró határozatát: a Telenorral és a Magyar Telekommal nemzeti roamingszerződést kell kötnie az MPVI-nek, a két cég ugyanakkor szinte biztos, hogy a frekvencialicenc újbóli megszerzéséig nem ül le tárgyalni a negyedik szolgáltatóval.

A döntés további hatása, hogy kérdésessé válik a hálózati eszközparkra vonatkozó tender kiírása, illetve eredményessége is, hiszen a beszállítók számára óriási rizikót jelentene, ha a halasztó hatály továbbra is érvényben maradna, amivel az új szolgáltató megjelenése végképp ellehetetlenülne.

Kivárásra játszanak

Lapunk megkereste az MPVI-t is, mely szóvivőjén keresztül a következő állásfoglalást juttatta el hozzánk: "Várjuk a végleges bírósági döntés mielőbbi megszületését A döntés halasztása átmeneti bizonytalansághoz vezethet a mobilpiacon, a szereplők a nagyobb versenyre készülés helyett valószínűleg kivárásra rendezkednek be. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy szolgáltatásunkat az NMHH frekvencia-árverést lezáró határozatában rögzített határidőben megkezdhessük."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.