Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Utasokat véd egy új okostelefonos alkalmazás

Koi Tamás, 2012. július 05. 12:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, elsősorban az Európai Unió tagállamaiba utazó felhasználók számára készített, utasjogokról tájékoztató okostelefonos alkalmazást adott ki az Európai Bizottság.

hirdetés

A repülőtereken veszteglő vagy elveszett poggyászukra váró utasok egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően mostantól azonnal és helyben tájékozódhatnak jogaikról. Az Európai Bizottság éppen időben, a nyári szabadságokhoz időzítve indította el azt a légi és vasúti közlekedéssel foglalkozó okostelefonos alkalmazást, amely négy külünböző mobilplatformon (Apple iPhone és iPad, Google Android, Blackberry és Microsoft Windows Phone 7) is működik. Az alkalmazás elenleg a légi és vasúti közlekedésre vonatkozó információkat tartalmazza, 2013-tól viszont, amikor a vonatkozó jogszabályok érvénybe lépnek, már a buszjáratok és a tengeri hajózás is bekerülnek a rendszerbe.

A Bizottság szándékai szerint az alkalmazás segít azokon a bajba jutott európai utasokon, akiknél az utazás nem a tervek szerint alakul, így például az alkalmazás járattörlés, elveszett poggyász esetén tájékoztat a teendőkről, kártérítési lehetőségekről, jogsegélyi lehetőségekről. Az alkalmazás az egyes potenciálisan előforduló helyzetek mindegyikére vonatkozóan ismerteti az utasjogokat. Abban az esetben például, amikor törölnek egy járatot és az utas emiatt nem tud felszállni, kártérítésre lehet jogosult, amelynek összege 125 és 600 EUR között lehet. Ha az utas poggyásza baleset következtében megsérül, szintén felmerül a kártérítési jogosultság lehetősége.

Komolyabb szükséghelyzet esetén, mint például amit az izlandi vulkán kitörése okozott 2010-ben, az alkalmazás utazási információkat és az Európai Bizottságtól származó tanácsokat is megjeleníthet. A vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a tájékoztatás az utas anyanyelvén történik, így a program 22 európai uniós nyelven - köztük magyarul - kommunikál a felhasználóval.

A Your Passanger Rights nevű okostelefonos alkalmazáshoz az alábbi weboldalon találhatók letöltési linkekek, melyek a kompatibilis okostelefon-platformok alkalmazás-piactereire mutatnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!