Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 29. 09:16

Megnyitotta routereit az alkalmazások előtt a Cisco

Egyfunkciós célgépből a hálózatok központjává tenné a Cisco az otthoni routereket. Megújult kezelőfelület, releváns képességek és külső alkalmazások kellenek a gyártó szerint ehhez.

Felhős kezelőfelület - mindenkinek

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a routerek fejlődésének a gyenge felhasználói felület vetett gátat. A haladó felhasználók számára már évek óta nem okoz gondot egy-egy weboldal tiltása, a portátirányítás kezelése. Otthoni hálózattal azonban ma már szinte mindenki rendelkezik, a fejlett funkciók pedig a felhasználók többségének elérhetetlenek maradtak.

Ezen változtatna a Cisco új, felhő-alapú megoldása, amely a router beállításait a Cisco központi infrastruktúráján keresztül menedzseli. A routert a felhőből, a felhőt pedig bárhonnan irányíthatjuk, tehát a beállításokhoz a Cisco mobilalkalmazásából és külső fejlesztők alkalmazásaiból is hozzáférünk megfelelő autentikáció után. A központosított konfiguráció előnye, hogy a felületet a jövőben firmware-frissítés nélkül is lehet javítani, hátránya, hogy szolgáltatáskimaradás esetén a mobilappok használhatatlanná válnak, mivel képtelenek a routerrel közvetlenül kommunikálni.

Alkalmazásplatform a felhőben

A router beállításai és különböző funkciói tehát a felhőből vezérelhetőek. Ezt a privilégiumot nem tartja azonban meg magának a Cisco, a felhasználó engedélyt adhat harmadik féltől származó alkalmazásoknak is, hogy belenyúljanak a router beállításaiba és azt vezéreljék. A beállítási lehetőségek megegyeznek azzal, amit a haladó felhasználók elérnek, tehát portokat nyithatnak az eszközök maguknak, prioritásokat kérhetnek.

Kis fejlesztőcégek számára egyelőre nem kínál látványos lehetőségeket a Cisco alkalmazásplatformja, de a konzumer elektronikai gyártók ugorhatnak a lehetőségre. Egy tévégyártó például készíthet olyan alkalmazást a Connect Cloudhoz, amely az okostévé számára prioritást biztosít a hálózati hozzáféréshez. Az ilyen egyszerű megoldások értékét nehéz felbecsülni,  a hibás hálózati beállítások gyakorlatilag használhatatlanná tehetik a videostreaminget, az akadozó képért vagy a nem működő okos funkciókért pedig a felhasználó a tévé gyártóját fogja hibáztatni. Ez küszöbölhető ki azzal, ha a gyártó saját alkalmazásán keresztül hangolja be a routert a tévé preferenciáinak megfelelően.

Sajnos egyelőre a routerek központi processzorát nem nyitják meg a fejlesztők számára - nyilatkozta a HWSW kérdésére a Cisco egyik illetékese. Ennek elsősorban teljesítménykorlátai vannak, külső alkalmazások könnyedén le tudnák annyira terhelni az eszközt, hogy képtelen lenne ellátni legfontosabb feladatait. A kísérletező kedvűeket (akik például BitTorrent-kiszolgálót építenének a routerből) sem zárja ki a Cisco, a routerre mindenki ízlése szerint telepíthet egyéb rendszert, a gyártó nem zárja le a hardvert.

Egy csoport számára nagy lehetőséget kínál azonban az alkalmazásplatform. A home automation termékek (okoshűtőktől a termosztátig) ugyanis beépülhetnek a CCC felületébe és elérhetőek mind az okostelefonos, mind a webes felületről, így a CCC képes az otthoni hálózat központi kezelőfelületeként funkcionálni. A Cisco illetékesei egyelőre nem árultak el sokat a partnerek támogatásáról, biztosítottak azonban arról, hogy gyártók széles köre fogja támogatni a CCC platformot. A bemutató keretében a Whirlpool WiFi-s hűtőjét demózta a Cisco, a konyhai eszköz hibaüzeneteket és státuszjelentést küldött a routernek (és rajta keresztül a felhőnek), áttekinthetőek a fogyasztási adatok. Kétirányú kommunikációra is van lehetőség, távoli eléréssel is bekapcsolható például az energiatakarékos "szabadságolás" mód.

NFC-s beállítások

A Cisco szerint jelenleg rendkívül nehéz telepíteni az új hálózati eszközöket, az otthoni felhasználók számára egy új IP-kamera vagy egy BD-lejátszó bekonfigurálása ma egyszerűen túl bonyolult. Ebben segíthet az NFC-alapú beállítás. A koncepció szerint az új hálózati eszköz dobozában érkezik egy egyszerű NFC-cimke, amelyet be kell olvasnunk okostelefonunkkal, a telefonon futó Connect Cloud alkalmazás pedig a szükséges beállításokat automatikusan elvégzi a router oldalán is. Ez a megoldás a jelenlegi, CD-alapú, meglehetősen nehézkes megoldásokat cserélné le, valami sokkal relevánsabbra.

Az NFC-s címkék jó szolgálatot tesznek a vendég-WiFi-hez is. Az új generációs Cisco routerek képesek vendéghálózatot üzemeltetni, amely internet-hozzáférést biztosít, a hálózati eszközeinket azonban nem teszi elérhetővé. A Cisco az alapértelmezett SSID-jelszó kombinációval NFC-s kártyát mellékel a routerekhez, ezt egy kompatibilis okostelefonnal beolvasva a vendégeink máris lóghatnak az interneten. A kártya természetesen át is írható, amennyiben a véletlenszerű azonosítókat megváltoztatnánk.

Felmerül természetesen a kérdés, hogy mekkora a valószínűsége, hogy az egyszeri felhasználó, akinek még a router beállításai is meghaladják a tudását, NFC-s telefonnal rendelkezzen - a jövőben azonban a technológia elterjedésével várhatóan ez nem lesz kérdéses. Feltételezhetően az idei iPhone-generáció már tudja kezelni az NFC-címkéket, az androidos táborban pedig hetente egymillió NFC-kompatibilis eszköz fogy már ma, jogosnak tűnik tehát a Cisco lelkesedése a technológia iránt.

Új termékek, ac-s router

A londoni bemutatón a Cisco ősszel megjelenő, 802.11ac szabványt támogató új routeréről és hálózati hídjáról is lerántotta a leplet. Az EA6500 névre keresztelt eszköz ugyanazt a felületet használja majd, mind kisebb testvérei, legnagyobb sebessége azonban (kompatibilis eszközökkel) akár 1300 megabitet is eléri, három spatial stream használatával. A termék hat beépített antennát használ, amelyek különböző irányítással rendelkeznek, így nagyobb lehet a lefedettség.

Cisco Linksys EA6500

Linksys Universal Media Connector with AC néven WIFi-bridge is érkezik majd, az 5 GHz-es frekvenciatartományban működő eszköz 4 gigabites porttal és három spatial streamet adó három antennával érkezik. A híd segítségével például a tévét vagy a játékkonzolt lehet WiFi-re kapcsolni anélkül, hogy külön-külön kellene adaptereket venni hozzájuk.

Tapasztalatok - gyerekcipőben még

A Cisco Connect Cloudot a család jelenlegi zászlóshajójának számító EA4500 routeren keresztül ki is tudtuk próbálni. Egy egyszerű szoftverfrissítés után a router IP-címe már a ciscoconnectcloud.com-hoz irányított el, ahol az új felületen menedzselhettük az útválasztó beállításait. Sajnos a CCC szerveres infrastruktúrája még nem áll a helyzet magaslatán, az oldal hosszú másodpercek alatt töltődik be, a felhasználói fiók létrehozása vagy a beállítások közötti navigáció nagyon lassú.Várhatóan a terhelés felmérésével és a szoftver optimalizálásával valamint több szerver beindításával a szolgáltatás begyorsul majd, írjuk ezt a gyerekbetegségek közé.

A felületet megilleti a dicséret, látszik, hogy a Cisco végre usability szakembereket és webdesignereket is ráengedett a megoldásra, így kifejezetten tetszetős, könnyen használható szoftver lett az eredmény. A beállítások végrehajtása egyszerű, egyértelmű, a szakmai zsargont pedig sikerült a haladó oldalakra száműzni. A vendéghálózat, a szülői felügyelet, a priorizálás vagy az USB-s tárolók webes elérése azonban kezdők számára is érthető - ha a Facebook adatvédelmi beállításait tudják kezelni, akkor ezt is fogják tudni használni. Sajnos a portátirányítás már a haladó oldalakra került, ahogy a WiFi biztonsági beállításai is - ez utóbbit mindenképp érdemes lett volna átemelni a közérthető oldalak közé, a megcélzott közönségnek nem sokat mond az SSID vagy a WPA2, különösképp a 2,4 GHz és az 5 GHz közötti különbségtétel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nyilván kíváncsiak lettünk, hogy mit kezd a router, ha kihúzzuk az internet-kábelt. A router IP-címe ekkor is az új felülettel jelentkezett, azonban csak az alapbeállítások érhetőek el, amely azonban az internet-kapcsolat helyreállításához maximálisan elegendő. Érdemes megjegyezni, hogy a routerről futó interfész számottevően gyorsabb volt, mint a távoli szerverek által kiszolgált verzió, noha az animációk mennyisége azonosnak tűnt.

Androidos telefon birtokában a Cisco által ajánlott alkalmazások közül kettőt tudtunk kipróbálni, a szülői felügyeletet egyszerű felületen elérhetővé tévő netproofert és a Twonky Video-t. Előbbi a router szintjén képes letiltani egyes népszerűbb online szolgáltatásokat, a beállítások azonban csak hosszú percek elteltével léptek életbe, egyes gépekről pedig továbbra is elérhető maradt a letiltott oldal. A Twonky Video azonban azon alkalmazások példája, amelynek véleményünk szerint nincs szüksége a Cisco alkalmazásplatformjára - annyira igaz ez, hogy a tévénkre anélkül tudtunk kiküldeni videót az alkalmazásból, hogy a CCC azonosítónkra rákérdezett volna.

Konklúzió

Az Apple néhány hónapja elérhetővé tette az AirPort termékcsalád mobilappból történő konfigurálását, az almás gyártó azonban elhanyagolható részesedéssel rendelkezik a hálózati eszközök piacán. Nem úgy a Cisco, amely piacvezetőként lépte meg a felhős megoldás és az egyszerűbb kezelőfelület kombinációját. A cég láthatóan törekszik arra, hogy az otthoni hálózatok lelkének számító routert fekete dobozból valami valóban hasznossá és értékessé tegye a felhasználók széles tömegei számára - ebben a törekvésben kiváló első lépés lett a CCC.

A bejelentés nyomán az új szoftver az összes támogatott, EA-családba tartozó termékre mától elérhetővé vált, ahogyan a fejlesztők számára készített eszközkészlet is hozzáférhető a Cisco oldaláról.

a címlapról