Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 25. 16:38

Mentőövet dob a Sony az Olympusnak

A Sony mentheti ki a bajba jutott japán versenytársat. A botrányok által övezett Olympus talpra állásához egyre sürgősebben tőkeinjekcióra van szüksége, ebben segíthet a Sony.

Kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített információk szerint mintegy 623 millió dollárral szállna be az Olympus vállalatba a Sony - értesült több japán médium. A tranzakció nyomán a Sony több mint 10 százalékos részesedést szerezne a versenytársban, ezzel a legnagyobb részvényessé válna. A Sony és az Olympus nem kommentálták az információt. "Ez nem olyasmi, amit bejelentettünk. Erről nem született döntés." - nyilatkozta az Olympus képviselője a Reutersnek.

Az Olympus és a Sony a képalkotás és az orvosi műszerek piacán számítanak nagy versenytársaknak. Az orvosi eszközök piacán az Olympus számít piacvezetőnek (az endoszkópok piacának kétharmadával rendelkeznek), a Sony azonban nemrég ezt a szegmenset a három legfontosabb terület közé emelte. A két cég közötti összefonódás lehetővé tenné az együttműködést például a kutatás-fejlesztés területén, ami jelentős megtakarításokat eredményezhetne mindkét oldalon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Olympus tavaly nyáron került bajba, amikor az újonnan kinevezett brit származású elnök-vezérigazgató súlyos visszaéléseket leplezett le a cégnél. A helyzetet nem javította, hogy az igazgatótanács az új vezér menesztése és a vádak letagadása mellett döntött. A botrány nyomán végül a cég három vezetőjét gyanúsították meg. A vizsgálatok szerint egyébként az Olympus mintegy 1,7 milliárd dollárnyi veszteséget rejtett el különböző könyvelési trükkökkel a '90-es évek óta.

A botrány hatására a cég befektetői és hitelezői fejvesztve menekültek, a gyártó pénzügyi helyzete ennek megfelelően mára kritikussá vált. Az Olympus nemrég jelentette be, hogy megszabadul alkalmazottainak 7 százalékától, mintey 2700 munkavállalótól és aktívan keresi a potenciális befektetőket. Korábban a Sony, a Panasonic, a Terumo és a Fujifilm neve is felmerült ebben a kontextusban, közülük úgy tűnik a Sony lépett először, bár várhatóan egy-két másik cég is szerezhet részesedést az Olympusban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról