Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 22. 14:51

Visszaszólhatnak a trolloknak az Android fejlesztők

A Google androidos app piactere eleinte nem volt a szervezettség és átláthatóság mintapéldánya. A kezdetben zavaros és alacsony minőségű Market viszont mostanra összeállt egy nagyon erős és kiszámítható ajánlórendszerré.

Ha valaki legközelebb ódákat zeng egy appról vagy éppen a földbe döngöli azt, akkor számíthat rá, hogy sorai mögé maga a fejlesztő is hozzáteszi saját gondolatait. Ez a megoldás talán segíthet eliminálni vagy legalább felismerni a tudatlan és egysíkú, logikus gondolkodásra nem képes felhasználók kommentárjait. Eddig igen nehéz volt kiszűrni azt, hogy egy jelzett probléma valóban létezik-e, izoláltan létezik-e vagy esetleg abból fakadt, hogy a felhasználó nem vett figyelembe valamit, vagy neki rossz a hardvere. Igaz sokat segített az a lehetőség, hogy az mások értékeléseit is hasznosnak vagy ártónak lehetett nyilvánítani, de az igazi szent grál a fejlesztővel való kétirányú kommunikáció lehet.

Egyelőre sajnos csak a Top Developer címkét viselő legnagyobb partnerek kapják meg ezt a lehetőséget, a többieknek erre várnia kell. A kis fejlesztők továbbra is csendben hallgathatják a kommentárokat vagy esetleg egyenrangú félként egy-egy leírással szállnak be maguk is a folyamba. A korlátozás nem végleges, a Google nyilatkozata szerint a keret bővülni fog, de nyilván a kiegyensúlyozott működéshez szükség van arra, hogy egy ideig kontrollált keretek közt működjön ez a képesség.

A fejlesztők számára egy nagyon jó lehetőség, persze egyben veszély is az interaktivitás, mindenesetre mostantól nem kell szó nélkül hagyni a véresszájú szidalmazókat, ki lehet segíteni a problémába ütközőket és meg lehet “simogatni” a dicséretet közzétevőket. A tipikus problémák felvetése teljesen normális viselkedés a felhasználók részéről, sőt, általában akkor ragadnak billentyűzetet a legtöbben, ha valami gond van. A többi felhasználó eddig maximum önigazolásra használhatta az értékeléseket, hiszen láthatta, hogy az univerzum tele van más emberekkel, akik ugyanabba a hibába futottak bele. Mostantól viszont ugyanezen a fórumon a megoldást is megtalálhatja, amihez eddig az internet mély bugyraiba kellett leásni.

Jobb mindent megbeszélni!

A Google célja az interakció engedélyezésével, hogy felhívja a figyelmet erre a területre. Ha van lehetőség a felhasználó és a fejlesztő közti kommunikációra, akkor a jövőben jobb programok születhetnek a beszélgetések nyomán, illetve a fejlesztő sokkal jobban megérti a célcsoportját. Nyilván a komoly alkalmazáskészítők eddig is tettek erőforrásokat a tesztelésbe, felhasználói mérésekbe, maga a műfaj egyáltalán nem új, de a reflektorfénybe állítás mindenképp jót tesz a területnek. A felhasználók is érezhetik, hogy az általuk elmondott gondolat nem falra hányt borsó, ami bátoríthatja őket a gyakori visszacsatolásra, illetve annak részletesebb, pontosabb kidolgozására. Ez pedig a fejlesztők számára óriási kincs lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Amennyiben valaki ír egy értékelést, akkor nyilván nem várható el tőle, hogy visszajárjon nézegetni, hogy kapott-e választ. Éppen ezért amint a fejlesztő reagál a felvetésekre, a Google küld a felhasználónak egy e-mailt, amiben értesíti arról, hogy választ kapott. Ez a levél nyilván nem lesz zavaró, hiszen, ha nem egyszerű trollkodásról van szó, akkor az értékelő felhasználó örömmel veszi a visszajelzést. Ha valakinek hobbija volt eddig, hogy sorozatban szemeteli tele a Play appjainak falát, akkor esetleg leszokik róla, bár feltételezhető, hogy az e-mail értesítés kikapcsolható lesz.

A plusz visszajelzések kezelése, feldolgozása, értékelése, illetve a válaszadás nyilvánvalóan többletterhet jelent, nem véletlen, hogy első körben csak a nagyobb cégek számára nyílik a kapu. A visszajelzések kezelése nyilván sosem lesz kötelező, de a jó és a rossz fejlesztő közti határ kijelölésében biztosan egy látványos pont lesz az, hogy ki mit kezd ezzel.

a címlapról