Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 21. 08:52

Megérkeztek a Dell blade kivitelű tárolói

A Dell bemutatta blade kivitelű EqualLogic tárolóit, amelyek segítségével az M1000e keretben egy teljes blade infrastruktúra alakítható ki. A berendezések várhatóan augusztusban kerülnek piacra.

Az ezredforuló után született blade szerverek már régóta velünk vannak és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból - az IDC legutóbbi negyedéves jelentése szerint a teljes szerverpiac forgalma 2,4 százalékkal csökkent, miközben a blade-eken elért bevétel közel 8 százalékkal 2 milliárd dollárra, a teljes piac 16,6 százalékára bővült. A szegmenst a HP vezeti több mint 46 százalékos részesedéssel, második az IBM 18,9 százalékkal, majd a Cisco (12,8%) és a Dell (8,7%) következik.

A blade-ek terjedése magával hozta a blade keretbe építhető egyéb IT-eszközök megszületését is, például hálózati eszközökét és tárolókét, amelyeket felhasználva a cégek tisztán blade-alapú infrastruktúrákat építhetnek ki. A Dell májusban mutatta be blade keretbe építhető Force10 MXL switcheit, most pedig blade kivitelű EqualLogic tárolókkal bővítette a kínálatát. "Elég későn érkeztünk ebbe a játékba, de örömmel mondhatom, mindenkit megelőztünk" - nyilatkozta magabiztosan Darren Thomas, a Dell vállalati tárolókért felelős vezetője.

Blade kivitelű tárolók

A EqualLogic PS-M4110 típusnévre hallgató tároló blade-ek félmagas kivitelűek, bennük a meghajtók függőlegesen helyezkednek el. Egy-egy blade-ben legfeljebb 14 darab 2,5" kivitelű SAS meghajtó kaphat helyet, amelyek fordulatszáma és kapacitása a blade típusától függően változik - a cég egyelőre négy különböző modellt kínál. Az iSCSI felületű tárolókat ugyanazok alá a feladatok alá ajánlja a cég, amelyekre a rack kivitelű EqualLogic megoldásokat, a legnépszerűbb alkalmazások a Microsoft SQL Server, Exchange Server és SharePoint futtatása.

A PS-M4110E modellben 7200-as fordulatú SAS lemezek találhatók, amelyek 500 gigabájt vagy 1 terabájt kapacitásúak, így a blade maximális kapacitása 14 terabájt. Két blade lehet tagja egy EqualLogic csoportnak ("group") és egy M1000e keretbe maximálisan két csoport telepíthető, ami összesen 4 blade-et és 56 terabájtot jelent. Bár egy blade keretbe fizikailag nyolc ilyen blade fér el, a Dell csak négy használatát engedélyezi, feltehetően az áramfelvétel korlátozza a továbbiak beépítését. Igény esetén több M1000e kereten átnyúlva azonban akár 2 petabájtos konfguráció is építhető EqualLogic blade-ekből.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Nagyobb teljesítményt kínál a PS-M4110X verzió, amelybe 10 ezres fordulatú diszkek kerülnek, 600 vagy 900 gigabájtos kivitelben, ami egy blade esetében legfeljebb 12,6 terabájtos kapacitást jelent, egy keretben pedig 50,4 terabájtot. Még gyorsabb a PS-M4110V modell a maga 15 ezres diszkjeivel, ezek azonban 146 vagy 300 gigabájtos kapacitásúak mindössze, így egy blade-re 4,2 terabájt jut legfeljebb. A Dell szerint utóbbi konfiguráció SQL trazakciófeldolgozás alatt másodpercenként 4690 I/O műveletre képes, SQL adattárház terhelésnél pedig 500 MBps átvitelre.

SSD-vel is kérhetők

A sorozat csúcsmodellje jelenleg a PS-M4110XS, amely alapértelmezetten két kontrollert tartalmaz és 10 ezres fordulatú 600 gigabájtos SAS diszkek mellett 400 gigabájtos SSD-ket is tartalmaz, előbbiekből 9 darab, utóbbiakból 4 áll rendelkezésre. A cég szerint ezzel a konfigurációval 8-10-szeres teljesítménynövekedés is elérhető a pusztán diszkes kialakítású EqualLogic blade-ekhez képest. Árakat ugyan a vállalat egyelőre nem közölt, de biztosan a PS-M4110XS lesz a legdrágább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról