Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 12. 11:06

Windows Phone, Android és iOS is felügyelhető az InTune-nal

Június 11-én elrajtolt a Windows InTune felhős kliensfelügyeleti megoldás harmadik verziója. A legfontosabb újdonságot a mobil eszközök távoli menedzsmentje jelenti.

A héten zajlik a Microsoft TechEd North America rendezvénye a floridai Orlandóban, ennek alkalmából rántotta le a leplet a cég a Windows InTune legújabb verziójáról. Az immár több mint egy éve létező InTune egy olyan kliensfelügyeleti megoldás, amely előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe és nem igényel helyben telepített menedzsmentszervert. Eddig csak PC-ket lehetett az InTune segítségével távolról kezelni, mostantól a legnépszerűbb mobilos platformokat is be lehet vonni a felügyeleti körbe. Ettől fogva készíthető róluk szoftver- és hardverleltár, távolról lehet frissíteni a programokat, vagy riasztásokat lehet rendelni eseményekhez.

Mobilokkal, tabletekkel is szót ért

A cloudban működő szolgáltatás automatikusan képes felismerni és felügyeleti ernyője alá vonni a céges Exchange-szervert ActiveSync protokollon keresztül elérő mobil eszközöket. Ezt követően a készülékek ugyanúgy érhetők el az InTune adminiszrációs konzolján mint a PC-k. A központi felügyeleti megoldás segítségével biztonságosabbá lehet tenni a mobil eszközök használatát. Az InTune a Windows Phone-t, az iOS-t (4.0 vagy újabb) és az Androidot (2.1 vagy újabb) támogatja.

A rendszergazdák beállíthatják, milyen típusú készülékekről érhetők el a vállalati adatok, akár szoftververzióra vonatkozó kikötéseket is tehetnek. Ki lehet kényszeríteni a mobil eszközökön a kötelező jelszóhasználatot, a szükséges jelszó hosszát és erősségére vonatkozó szabályokat is fel lehet állítani. Mivel egy felhasználóhoz akár több PC és mobil eszköz is tartozhat, az InTune-ban megjelent a felhasználóalapú felügyelet: a felhasználókat csoportokba lehet rendezni és együtt kezelni, szabályrendszereket lehet létrehozni és érvényre juttatni - van Active Directory Domain Services integráció is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

További lehetőség az eszközszintű adattitkosítás kikényszerítése, hogy a készülék elvesztése, eltulajdonítása esetén is biztonságban legyenek a rajta tárolt információk, baj esetén pedig távolról letiltható és törölhető is egy okostelefon vagy tablet háttértára. Az InTune segítségével korlátozni lehet a mobilos böngésző használatát is, le lehet tiltani a kamerát, valamint az e-mail csatolmányok letöltését.

Windows 8 frissítés az árban

Az InTune 3 újdonsága az önkiszolgáló portál, ahol a felhasználók elérhetik a számukra "kirendelt" alkalmazásokat. Ez ugyanúgy igaz a PC-s és mobilos kliensekre, vagyis egy szervezet beállíthatha, hogy okostelefon- és tablethasználó dolgozói a vállalati portálról telepíthessenek a feladataikhoz szükséges üzleti alkalmazásokat. Emellett további kisebb újdonságok is érkeznek, a frissítések letöltésénél okosabban bánik a hálózati sávszélességgel az agent, a Background Intelligent Transfer Service révén a letöltések kevéssé terhelik a hálózatot, az egymáshoz közeli gépek pedig képesek megosztani azokat.

Amint az ismert, a Windows InTune árában benne van a felügyelt PC-ke az operációs rendszer frissítésének lehetősége Windows 7 Enterprise-ra. A Microsoft egy blogbejegyzésben megerősítette, hogy ez a Windows 8-ra is érvényes lesz,  amint megjelenik, az InTune-felhasználók lecserélhetik felügyelt gépeiken az operációs rendszert Windows 8 Enterprise verzióra és egészen addig jogtisztán használhatják, ameddig az előfizetés él.

A szolgáltatás ára is változott: a díj felügyelt PC-nként továbbra is 11 euró havonta, de ebben már benne van további négy nem x86 mobil eszköz (okostelefon, tablet, stb.) felügyelete is. Az InTune vásárlás előtt 30 napig ingyenesen tesztelhető, az újdonságok részletes listája ebben a dokumentumban tekinthető meg.

A HUP és a HWSW a héten konferenciát tart a felhő gyakorlati használhatóságáról. Az esemény programja itt olvasható, jelentkezni itt lehet.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról