Szerző: Koi Tamás

2012. május 10. 16:17

Telefonadó: patthelyzetben a szolgáltatók

A nemzetgazdasági tárca tegnap ismertette minden korábbinál konkrétabb terveit a már idén hatályba lépő új adónemekről, köztük a telefonadóról. Bár még mindig sok a kérdőjel, egyre inkább úgy tűnik, hogy valójában a válságadó átkereszteléséről van szó, ám a cégeknek az előfizetői szokások alapján kéne fizetniük.

Újabb hidegzuhanyként hatottak a magyar távközlési szektorra, konkrétabban a telefonszolgáltatást kínáló vállalkozásokra a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, telefonadóval kapcsolatos részletek. A kormány a szektor prominens szereplőivel folytatott egyeztetések után végül eredeti tervénél maradt, vagyis egy SMS-t, MMS-t valamint egy percnyi telefonálást egységesen 2 forint adó terhel, már idén nyártól.

Még mindig nincs vége

Szakértők bár kiemelik, hogy az új adónemekről akkor érdemes részletesebben nyilatkozni, miután az Országgyűlés elé került a törvénytervezet, és a törvényhozás áldását adta a csomagra, de a HWSW-nek névtelenül nyilatkozó telekommunikációs szakemberek a csomagnak egyöntetűen azt a pontját emelik ki, mely szerint az új adónem alanyai nem az előfizetők, hanem a szolgáltatók lennének. Ez - amennyiben tényleg ebben a formában valósul meg - komoly jogi és számlázási kérdéseket vet fel, kérdéses ugyanis, hogy egy adó jogcímen beszedett összeget tovább lehet-e számlázni az előfizetőnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha nem - emelik ki a szakértők -, az azt jelenti, hogy a kormány valójában a 2010-ben bevezetett ágazati különadót hosszabbítja meg más néven és más bevételi logikával kalkulálva. Ez esetben ugyanis nem a szolgáltató árbevétele (ahogy az ágazati különadó alapján kalkuláltak), hanem az előfizetők telefonálási, üzenetküldési szokásai után kellene megfizetni az adót, ami egy lakossági előfizetésen maximum 700, üzleti előfizetéseknél pedig 2500 forint lehetne havonta.

Nem_lesz_áremelés!

Matolcsy György miniszter tegnap újságírók előtt elmondta, a szolgáltatók a versenyhelyzet miatt nem fogják tudni áthárítani az előfizetőkre a terheket, emellett megerősítette, hogy az adót az új, állami mobilszolgáltatónak is fizetnie kell majd. Az ágazati különadó kapcsán a kormány többször határozottan hangsúlyozta, hogy a cégek nem terhelhetik az előfizetőkre az adót, ehhez képest az elmúlt másfél évben összességében mindhárom hazai mobilszolgáltató úgy alakította tarifáinak nagy részét, hogy az igénybevételi díj végül kis mértékben mégis nőtt.

Az ágazati különadó kapcsán egyébként jelenleg is folyamatban van egy EU-s eljárás Magyarország ellen: a Bizottság által kezdeményezett vizsgálat alighanem az Európai Bíróságon fog végződni évek múlva. Szakértők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a szolgáltatók a telefonadó kapcsán is hasonló eljárást kezdeményeznek majd, erre Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója utalt először csütörtökön az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról