Szerző: Koi Tamás

2012. május 3. 13:45

Egyre gyorsabbak a hazai internetelőfizetések

Egyre több hazai előfizető vesz igénybe gyors vezetékes internetelőfizetést, melyet az újabb technológiák bevezetése révén tudnak biztosítani a szolgáltatók az ügyfeleknek. Az NMHH statisztikái szerint az összes vezetékes vonal csaknem negyede 30 Mbps-nél gyorsabb letöltést nyújt - legalábbis papíron.

HIRDETÉS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette márciusi, vezetékes szélessávú internetelőfizetésekre vonatkozó gyorsjelentését, melynek egyik legfontosabb üzenete, hogy egyre több végponton használnak 30 Mbps vagy annál nagyobb letöltési sávszélességet kínáló internetkapcsolatot. A gyorsabb sávszélességű kapcsolatok leginkább az újabb technológiák (FTTx, EuroDOCSIS 3.0) bevezetésének, valamint a szolgáltatók limitemeléseinek köszönhetik a terjedésüket.

Az NMHH márciusi statisztikái szerint az év harmadik hónapjában az összes magyar vezetékes szélessávú-internetkapcsolat 24 százaléka érte el legalább a fent említett sebességhatárt. Ez egyébként 457 ezer végpontot jelent, melyből 176 ezer Docsis 3.0-alapú kábelmodemes előfizetés, 281 ezer pedig FTTx-technológiát használ. Ez utóbbi lehet a Digi által előszeretettel használt FTTB (vagyis Fiber to the building), illetve jellemzően a Magyar Telekomnál előforduló FTTH (Fiber to the home) megoldás.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az új technológiák terjedését jól szemlélteti, hogy egy évvel ezelőtt a stagnáló vezetékes szélessáv-piacon csaknem 7 százalékponttal kisebb, 17,6 százalékos volt ez a részarány, a növekedés ezzel együtt nagyobb részt köszönhető a kábelmodemes hozzáférések gyorsulásának. Mindez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ügyfelek ténylegesen nagyobb sávszélességet biztosító csomagokra fizetnek elő: a UPC például pont tavaly nyáron emelte meg jelentősen szinte a teljes Fiber Power termékcsalád sebességlimitét - a Magyar Telekom ugyanakkor a gyors szolgáltatások (FTTH, Docsis 3.0) bevezetése óta nem hajtott végre hasonló limitemelést.

Erre valójában az ország legnagyobb távközlési cégének van a legkevésbé szüksége, a Telekom ugyanis 34,8 százalékos részesedésével továbbra is stabilan piacelső a vezetékes szélessávú internetkapcsolatok mezőnyében. A cég ezzel becslések szerint országszerte nagyjából 730 ezer végpontot szolgál ki. Márciusban a második helyen a UPC állt 20,6 százalékos részesedésével, míg a harmadik a DIGI 12,9 százalékkal.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 10:52

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.