Szerző: Koi Tamás

2012. május 3. 13:45

Egyre gyorsabbak a hazai internetelőfizetések

Egyre több hazai előfizető vesz igénybe gyors vezetékes internetelőfizetést, melyet az újabb technológiák bevezetése révén tudnak biztosítani a szolgáltatók az ügyfeleknek. Az NMHH statisztikái szerint az összes vezetékes vonal csaknem negyede 30 Mbps-nél gyorsabb letöltést nyújt - legalábbis papíron.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette márciusi, vezetékes szélessávú internetelőfizetésekre vonatkozó gyorsjelentését, melynek egyik legfontosabb üzenete, hogy egyre több végponton használnak 30 Mbps vagy annál nagyobb letöltési sávszélességet kínáló internetkapcsolatot. A gyorsabb sávszélességű kapcsolatok leginkább az újabb technológiák (FTTx, EuroDOCSIS 3.0) bevezetésének, valamint a szolgáltatók limitemeléseinek köszönhetik a terjedésüket.

Az NMHH márciusi statisztikái szerint az év harmadik hónapjában az összes magyar vezetékes szélessávú-internetkapcsolat 24 százaléka érte el legalább a fent említett sebességhatárt. Ez egyébként 457 ezer végpontot jelent, melyből 176 ezer Docsis 3.0-alapú kábelmodemes előfizetés, 281 ezer pedig FTTx-technológiát használ. Ez utóbbi lehet a Digi által előszeretettel használt FTTB (vagyis Fiber to the building), illetve jellemzően a Magyar Telekomnál előforduló FTTH (Fiber to the home) megoldás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új technológiák terjedését jól szemlélteti, hogy egy évvel ezelőtt a stagnáló vezetékes szélessáv-piacon csaknem 7 százalékponttal kisebb, 17,6 százalékos volt ez a részarány, a növekedés ezzel együtt nagyobb részt köszönhető a kábelmodemes hozzáférések gyorsulásának. Mindez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ügyfelek ténylegesen nagyobb sávszélességet biztosító csomagokra fizetnek elő: a UPC például pont tavaly nyáron emelte meg jelentősen szinte a teljes Fiber Power termékcsalád sebességlimitét - a Magyar Telekom ugyanakkor a gyors szolgáltatások (FTTH, Docsis 3.0) bevezetése óta nem hajtott végre hasonló limitemelést.

Erre valójában az ország legnagyobb távközlési cégének van a legkevésbé szüksége, a Telekom ugyanis 34,8 százalékos részesedésével továbbra is stabilan piacelső a vezetékes szélessávú internetkapcsolatok mezőnyében. A cég ezzel becslések szerint országszerte nagyjából 730 ezer végpontot szolgál ki. Márciusban a második helyen a UPC állt 20,6 százalékos részesedésével, míg a harmadik a DIGI 12,9 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról