Szerző: Koi Tamás

2012. május 3. 10:34

A hét végéig eldől a telefonadó sorsa

Lapértesülések szerint a hét végéig adott határidőt a Nemzetgazdasági Minisztérium a távközlési szolgáltatóknak arra, hogy kitalálják, hogyan teremtik elő azt az idén nagyjából 32 milliárd, jövőre pedig 52 milliárd forintos adóbevételt, melyet a szektortól vár az államkassza.

Ha nem akarják az eredetileg tervezett percalapú telefonadót a távközlési szolgáltatók, még a héten elő kell állniuk egy olyan alternatív javaslattal a Nemzetgazdasági Minisztérium számára, mely biztosítja az előirányzott (vagy annál nagyobb) bevételt az államkassza számára, továbbá az előfizetőknek és a szolgáltatóknak is a legkevésbé fáj - értesült a hvg.hu. A lap forrásai szerint a tárca ugyan tisztában van a szolgáltatók aggályaival, a tervezett bevételről azonban semmiképpen nem mond le.

Az eredetileg tervezett, a telefonhívások percei, illetve MMS-ek és SMS-ek után fizetendő 2 forintos tarifa bevezetése különösen az utóbbi időben amúgy is rendkívül terhelt és csökkenő mobiltávközlési szektort érintené kellemetlenül, nem véletlen, hogy az új adónemmel kapcsolatos iparági egyeztetések során a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom közösen dolgozik valamilyen alternatív megoldáson.

A cégek bár hivatalosan nem nyilatkoznak a témában, a HWSW-hez eljutott nem hivatalos vélemények egyöntetűen azt kifogásolják, hogy a kormányzat nem egyeztetett előzetesen az ágazattal, akárcsak korábban más esetekben (például a nemzeti mobilfizetési rendszerre felállított törvényjavaslat elfogadása előtt). Az eredeti tervekkel kapcsolatos legfőbb problémát az jelenti, hogy a szolgáltatók vagy csak rendkívüli költségek árán, vagy hosszabb idő alatt tudnák felkészíteni számlázási rendszereiket a forgalomarányos tarifa bevezetésére.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Múlt héten, a minisztériummal folytatott első egyeztetésekről kiszivárgott információk szerint felmerült egy olyan ötlet, hogy az adót egyenlő arányban kellene fizetnie mind a 14,4 millió magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizetés után, az azonban már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy ez a megoldás nem minden piaci szereplőnek tetszik. Lapunk információi szerint az átalánydíjas megoldást ebben a formában leginkább a nagyjából 300 ezer vezetékes fővonallal rendelkező UPC sérelmezte, melyet egyébként az első, formális egyeztetésekre meg sem hívtak.

A tegnapi kormányülésről kiszivárgott, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már olyan tervet ismertetett, mely a havi összes telefonhívás első tíz percére adómentességet adna az előfizetőknek, illetve 700 forintban maximálná a havi terheket. A HWSW értesülései szerint így maradna a forgalomalapú rendszer, vagyis a mobilszolgáltatók egyelőre nem tudták kilobbizni, hogy átalánydíjat fizessenek minden előfizetés után az ügyfelek. A tíz perces adómentesség egyébként havi szinten 20 forintot jelent az előfizetőnek, a havi 700 forintos maximális limit pedig 360 percnyi hívást jelent - számol a Telefonközpont blog.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról