:

Szerző: Koi Tamás

2012. április 20. 10:02

Homályban hagy mindenkit a negyedik mobilszolgáltató

Ma sok minden kiderülhet a negyedik mobilszolgáltató terveit, üzleti modelljét és esélyeit illetően, a három állami cég vegyesvállalataként létrejött MPVI Zrt. első sajtótájékoztatóján. A HWSW élőben tudósít a helyszínről.

A Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. által közösen, március második felében létrehozott MPVI Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly ősszel meghirdetett, idén január végén lezárult frekvenciaaukcióján nyert frekvenciahasználati jogot mindössze tízmilliárd forintért a 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciatartományban. A cég mobil rádiótelefon és mobilinternet szolgáltatásra egyaránt használhatja az említett sávokat így műszaki/technológiai szempontból teljes értékű konkurenciájává válhat a Magyar Telekomnak, a Telenornak és a Vodafone-nak.

A vállalat ma délelőtt első ízben tart sajtótájékoztatót terveiről, így várhatóan megtudhatjuk, kiket tekint elsődleges célcsoportjának az új szolgáltató, hogyan próbál majd nyereséget termelni az adott körülmények közt, illetve milyen technológiai partnereket választ magának a hálózat felépítéséhez. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemen délelőtt tíz órakor kezdődő sajtótájékoztatón emellett bemutatkozik az új cég igazgatósága is.

Az MPVI vajon mi?

Az MPVI Zrt. a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával kezdhette meg a működését 2012. március 22-én. A céget 500 millió forintos alaptőkével jegyezték be, a három tulajdonos a Magyar Posta (10 százalékos részesedéssel), a Magyar Villamosművek (45 százalékos részesedéssel) és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt (szintén 45 százalékos részesedéssel).

Az MPVI Mobil Zrt. sajtótájékoztatóját Kalmár István, a részvénytársaság igazgatóságának elnöke, valamint Schmidt Pál igzagatósági tag tartja. Kalmár egyben a NAV Informatikai elnökhelyettese és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. Schmidt a Magyar Posta vezérigazgatója volt 2010 júniusától kezdve egy éven keresztül.

10:01 - Rögtön kezdődik a sajtótájékoztató, közepes sajtóérdeklődés mellett. Az asztalnál egyelőre csak Kalmár István és Schmidt Pál ül.

10:04 - Intődy Gábor, aki egyébként pár hónappal ezelőtt még a Vodafone-nál dolgozott, felvezeti a negyedik mobilszolgáltató megjelenését bejelentő sajtótájékoztatót. Előre leszögezi, nem akarnak most üzleti részletekről beszélni.

10:05 - Kalmár István: "Köszönöm a kitüntető figyelmet, kérem továbbra is segítsék a munkánkat". Kalmár elmondja, 15 nappal ezelőtt bejegyezték az MPVI Zrt.-t, mely három nyereséges állami vállalat konzorciumából jött létre.

10:07 - "Sok helyütt van, a magyar multik közt, hogy állami tulajdonosuk van, igaz ez nem mindig a magyar állam" - mondja sokat sejtetően Kalmár.

10:10 - A cég célja, hogy versenyképes, hatékony és eredményes legyen, illetve a moiblpiacon fokozódjon a verseny. Több éve nem volt ilyen jelentős változás a mobilpiacon.

A Vodafone jött legutóbb

A magyar mobilpiacra 1999. novemberében lépett be utoljára piaci szereplő, a Vodafone. Az, hogy Magyarország harmadik mobilszolgáltatója Vodafone márkanéven kezdi meg szolgáltatását, valójában csak 1999 október 22-én derült ki - az új név és a logó akkoriban itthon kevéseknek csengett ismerősen, pedig az angol Vodafone csoport már akkor is a világ legnagyobb mobilszolgáltatói közé tartozott. A márka mögött álló Primatel Konzorciumot képviselő VRAM Rt.ugyanebben a hónapban, október 8-án, 15 évre kötötte meg a koncessziós szerződést a magyar állammal a 900-as és az 1800 MHz-es frekvenciasáv használatára.

10:12 - Schmidt Pál beszél arról, hogy a cég piaci körülmények közt kíván megmérettetni. A negyedik mobilszolgáltató az "ügyféligényeknek megfelelő szolgáltatásokat kíván nyújtani". A telített piac kapcsán Schmidt elmondja, megvannak azok a modellek, melyek ismeretében a negyedik mobilszolgáltatónak van esélye arra, hogy nyereségesen működjön, ehhez erős versenytársak mellett kell megtalálnia a helyét a negyedik mobilszolgáltatónak.

10:16 - Ennyi volt a hivatalos rész, konkrétumokat senki nem említett, jönnek a kérdések.

10:17 - Az MPVI tevékenységéből adódóan nem közbeszerzésre kötelezett, de természetesen a mindenkori jogszabályoknak megfelelően fogják intézni a beszerzéseket.

10:18 - A HWSW kérdésére Schmidt elmondta, a cég a bíróság későbbi döntése alapján dönt abban az esetben, ha a frekvenciaaukciót lezáró határozat egyes részeit hatályon kívül helyezik, vagy a végrehajtást felfüggesztik.

Bíróságon van az ügy

A negyedik mobilszolgáltató működését biztosító jogi háttér nem rendezett még száz százalékban, a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor ugyanis egyöntetűen bíróságon támadta meg a frekvenciaaukciót lezáró másodfokú határozatot. A cégek ráadásul halasztó hatályú kérelmet adtak be a bírónak, vagyis akár az is elképzelhető, hogy a bíróság a tárgyalási szakasz lezárásáig felfüggeszti a határozat, vagy legalábbis annak egy részének végrehajtását.

10:26 - A cégnév a márkaépítés során derül ki, nem MPVI lesz a szolgáltatás neve. "Vannak ötleteink, de ezek egyelőre nem nyilvánosak" - mondja Schmidt.

10:28 - A szolgáltató nem elsősorban az állami vállalatokra fókuszál, de természetesen nekik is tesznek ajánlatot.

Vége a sajtótájékoztatónak, lényegi információ az ígértek ellenére nem hangzott el a negyedik mobilszolgáltató debütáló sajtótájékoztatóján. A cég több kérdésben üzleti érdekere hivatkozva nem kíván egyelőre nyilatkozni, az viszont kiderült, hogy a korábbi spekulációkkal ellentétben a cég várhatóan nem kizárólag az állami ügyfeleket kívánja megszerezni, és tényleg piaci alapokon kívánja megmérettetni magát.

Nem derült ki azonban, hogy az MPVI kivel kíván partneri megállapodást kötni, mennyit költ beruházásra, egyáltalán azt sem tudni még, hogy pontosan mikor indulhat a negyedik mobilszolgáltató

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.