Szerző: Koi Tamás

2012. április 18. 11:01

Vidéken is épít LTE-hálózatot a Telenor

Nem hivatalos információk szerint pár hónapon belül a Telenor Magyarország is bekapcsolja az első LTE bázisállomásait, a cég most elsősorban a vidéki, vezetékes internettel gyérebben ellátott területek lefedésére koncentrál.

Egy-két hónapon belül a Telenor is elindíthatja adathálózatán az LTE szolgáltatást, nyilatkozta a HWSW-nek több, neve elhallgatását kérő iparági forrás. Jó hír a vidéken élő felhasználóknak, hogy a szolgáltató információink szerint nem kizárólag a fővárosban kezdi meg a gyors hálózat kiépítését, szemben versenytársával, a Magyar Telekommal. A Telenor LTE-szolgáltatása várhatóan éppúgy a tavaly bevezetett Hipernet márkanéven fut majd, mint a maximum 42 Mbps letöltési sávszélességet biztosító DC-HSPA+ rendszer.

Rákészültek

A Telenor valójában régóta megtehette volna, hogy hálózatán elindítja az LTE-szolgáltatást. A cég tavaly év elején a ZTE eszközeit felhasználva kezdte meg átfogó hálózatmodernizációs munkálatait, melynek részeként egy év alatt lecserélődött a teljes hálózati infrastruktúra, beleértve a bázisállomásokat és kapcsolóközpontokat (MSS). Az új állomások kapcsán az operátor hangsúlyozta, hogy a ZTE által biztosított eszközök már LTE-képesek, a szolgáltatás bekapcsolása pedig szoftveres úton elvégezhető.

Ehhez azonban először több fontos technikai és szabályozási lépést kell foganatosítani a Telenor szakembereinek. A nagy sávszélességű LTE-hálózat működéséhez elengedhetetlen a megfelelő áteresztőképességű felhordóhálózat, melynek bővítéséről szintén gondoskodott az operátor, de az esetenként 70-80 Mbps sávszélességű letöltési csúcsot elérő szolgáltatáshoz még nagyobb rendelkezésre álló háttérkapacitásra van szükség. Fontos szempont lehetett emellett, hogy a kereskedelmi LTE-szolgáltatás bevezetéséhez a központi hálózati elemek cseréjét is el kellett először végezni, vagyis lényegében be kellett fejezni a hálózatmodernizációt.

A Telenornak emellett a szolgáltatás beindításához szüksége van a megfelelő hatósági engedélyekre (rádióengedély), esetleg a GSM-szolgáltatásra kiírt koncessziós szerződés módosítására is - ez utóbbiak azonban a műszaki munkálatokhoz képest gyorsan elvégezhető formalitások csupán. Amint azt korábban többször megírtuk, a cégnek bőven vannak felhasználatlan frekvenciatartalékai erre a célra, a norvég tulajdonú mobilszolgáltató ugyanis csaknem 30 MHz-nyi frekvenciával rendelkezik az 1800 MHz-es frekvenciasávban.


Állomás egy budapesti irodaház tetején: LTE-re felkészítve

Ez a frekvenciatartomány egyébként valójában ma már nem tekinthető ideális választásnak sem vidéki, sem nagyvárosi környezetben. Szakértők egyöntetű véleménye szerint az LTE-szolgáltatáshoz nagyvárosokban a 2,6 GHz-es, vidéken pedig a 800 MHz-es, úgynevezett "digitális hozadék" sáv számít optimális közegnek, itthon azonban ezekre a frekvenciákra egyelőre nincs használati engedélyük a mobilszolgáltatóknak. A Telenor LTE-szolgáltatása ebből kifolyólag aligha éri majd el a legtávolabbi, vidéki falvakat, a rendszer bevezetése ezért elsősorban a nagyobb vidéki városokban, megyeszékhelyeken várható első körben.

A Telekomnál már működik

A Magyar Telekom hazánkban elsőként indított kereskedelmi LTE-szolgáltatást idén januárban, a vállalat ugyanakkor más stratégiát választott és máig csak Budapest bizonyos területein biztosít 4G-snek titulált szolgáltatást - szintén az 1800 MHz-es frekvenciasávban. A cég kínálatában jelenleg mindössze két olyan eszköz - egy USB-s modem és egy tablet - található, mely képes kiaknázni a szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, a T-Mobile választékában a korábbi ígéretek szerint ugyanakkor több olyan eszköz is megjelenik, mely alkalmas lesz LTE-kapcsolat felépítésére.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A távközlési multi tavaly októberben, az LTE-szolgáltatás bejelentésekor azt ígérte, idén Budapest teljes területére kiterjeszti a gyors adatszolgáltatást. A társaság kommunikációs igazgatóságán a HWSW megkeresésére elmondták, a T-Mobile-nál Budapest mellett vidéken is meg fog jelenni az LTE, a további részletekre azonban nem tért ki a szolgáltató. A Telekom egyébként kevesebb frekvenciából gazdálkodhat, mint a Telenor, ráadásul egységnyi frekvenciamennyiségre a magenta szolgáltatónál több ügyfél is jut. A HWSW tesztjei szerint ettől függetlenül a T-Mobile LTE-hálózata ideális körülmények közt alkalmas a 40-50 Mbps sávszélességű valós letöltési sebességértékek elérésére.

A Vodafone bár hosszú ideje teszteli a gyorsabb adatszolgáltatást, a kereskedelmi értékesítéssel egyelőre kivár a vállalat. "A Vodafone-nál az LTE kereskedelmi bevezetése elsősorban a valós ügyféligényekre alapozott üzleti döntés kérdése. A piacon igen kisszámú 4G képes eszköz (készülék vagy mobil stick) érhető el jelenleg, s mindemellett a felhasználók jó része még mindig 2G-s készülékeket használ. A jelenlegi gazdasági környezetben a közeljövőben nincs realitása annak, hogy több millió felhasználó lecseréli a készülékét 4G képes eszközökre" - mondták el lapunknak a Vodafone sajtóosztályán.

Itt az idő!

A szolgáltató pár hónappal ezelőtt még ugyanazon az állásponton volt, mint a Vodafone: Christopher Laska vezérigazgató egy korábbi sajtótájékoztató során kifejtette, cége álláspontja szerint nem érkezett el az idő a kereskedelmi bevezetésre. Most megint megkerestük a Telenort, ahol lapunk kérdésére megerősítették, hogy a cég országszerte folytat LTE-teszteket. Ebbe a tesztbe a cég információink szerint már felhasználókat is bevon. A termékbevezetés időpontjával és körülményeivel kapcsolatos értesülésünket ugyanakkor nem kívánta kommentálni a mobilszolgáltató.

Amennyiben Ön a Telenor LTE-szolgáltatásának tesztelői közé tartozik, kérjük írja meg tapasztalatait a kapcsolat@hwsw.hu e-mail címünkre!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról