Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 20. 15:45

A fejlesztők már nem szeretik az Androidot annyira

Ugyan egy ideig úgy tűnt, hogy az Android elcsábítja a fejlesztőcégek nagy részét, de a legfrissebb kutatásokból kiderül, hogy az Apple bebetonozta magát az alkalmazáskészítők szívébe, a Google pedig tovább küzd a platformja szokásos problémáival.

Az Appcelerator szokásos negyedéves kutatásában 2200 fejlesztőt kérdezett meg arról, hogy a több platform közül melyikre gyártanának éppen szívesen alkalmazásokat. Az eredmények alapján az Apple továbbra is nyerő pozícióban van, az iPad 3 pedig csak tovább fokozza az érdeklődést. Eközben az Androidra fejlesztés iránti vágy lanyhult, a RIM pedig hamarosan teljesen földbe áll, már ami az új alkalmazásokat illeti. A fiatal Windows Phone 7 viszont jól tartja magát a harmadik helyen.

A fejlesztők szemszögéből az Apple zártsága, a platform egységessége és a hardverek kiszámíthatósága továbbra is a legnagyobb vonzerő. Ugyanígy az Android esetében leginkább azért maradnak távol az appkészítők, mert a szoftveres és a hardveres töredezettség egyaránt megnehezíti és megdrágítja a minőségi termékek fejlesztését. Ráadásul a fizetős alkalmazások vásárlási hajlandósága Androidon továbbra is alacsonyabb, a hirdetési bevételek pedig ritkán fedezik a projektek egyre magasabb költségeit. A nagy kiadók számára természetesen kihagyhatatlan a három legerősebb platform, de az átlagos fejlesztő jogosan dilemmázik.

A Google kiterjedt szolgáltatáskínálata ráadásul tovább csökkentheti a lelkesedést, hiszen a túl sok és túl jó gyári alkalmazás miatt sok területre nem éri meg belépni. A Google Maps Navigationnek köszönhetően például szinte teljesen megszűnt az androidos autósnavigáció piaca - a magyar NNG az iGO szoftverét nem is forgalmazza a platformon. Annak ellenére, hogy a fejlesztők kezdik elveszíteni a lelkesedést az Android iránt, a kutatásban adott válaszaikból az derül ki, hogy számítanak a Google+ megerősödésére. Sőt, a szakértők azt gondolják, hogy az Androidon is erős szolgáltatások, mint a Gmail, Maps, keresés, YouTube sokat fognak segíteni a Facebook befogásában, legalábbis a felhasználószámot tekintve.

Jön fel a Windows Phone

A megkérdezett fejlesztők több mint 90 százaléka erősen érdeklődik az iPhone- vagy iPad- alkalmazások fejlesztése iránt, míg az Android iránti kedv 80 százalékra csökkent az okostelefonok esetében, a tabletre pedig a megkérdezett fejlesztők mindössze kétharmada akar alkalmazást készíteni. A Microsoft Windows Phone 7 rendszere viszont 37 százalékra javította eredményét, a RIM eközben ötödét veszítette el a három hónappal korábbi rajongóinak, 20-ról 16 százalékra csökkent a Blackberry appot készíteni vágyó fejlesztők aránya.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A webes és hibrid alkalmazások viszont biztosan reneszánszukat élik majd idén, ugyanis szinte kivétel nélkül minden válaszadó azt mondta, hogy legalább egy részét alkalmazásainak HTML5-alapú kódokban írja majd meg, ezzel könnyítve a platformok közti átjárást és csökkentve az alkalmazás-piacterektől való függést is. 

Ha app van, minden van

A fejlesztői érdeklődés az okostelefonok esetében az egyik legfontosabb és leghasznosabb indikátor, hiszen ritkán múlik magán a készüléken vagy épp az operációs rendszer alapképességein, hogy a felhasználó ragaszkodni kezd-e a platformhoz vagy sem. A RIM esetében egyfajta 22-es csapdája volt, amikor a cég a jelenlegi BlackBerry rendszert követő QNX-alapú BlackBerry 10 OS-t kezdte fókuszba helyezni, hiszen a platform iránti eddig is csak közepes érdeklődés is jelentősen esni kezdett. A fogyasztók viszont úgy hoznak újabb készülék vásárlásakor döntést, hogy melyikkel tudják kedvükre való módon olvashatni a híreket, elérni a webes forrásokat, rögzíteni a sporttevékenységüket, helyeket találni, vagy éppen játékkal múlatni az időt.

A kutatás adatfelvétele január 25-27, illetve február 21-23 között történt, a teljes kutatási jelentés letölthető az Appcelerator oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.