Szerző: Folyó Gergely

2012. március 16. 07:05

Felrúgja a hagyományokat a játékipar

A független fejlesztők többet hallatják a hangjukat mint valaha, a nagyvállalatok fantáziáját már az ingyenes játékok is megmozgatják, és a legprofibb grafikus motorok is tökéletesen futnak a böngészőkben és az okostelefonokon. San Franciscóban rendezték meg a játékipar legnagyobb szakmai konferenciáját.

Múlt héten rendezték meg a játékipar legnagyobb szakmai konferenciáját és egyúttal az idei év első nagyobb játékos összejövetelét, a Game Developers Conference-t. A San Franciscó-i Moscone Centerben huszonötödik alkalommal gyűltek össze a játékfejlesztők, hogy megosszák a gondolataikat az iparág jelenéről és jövőjéről. Nem árt tudni: a GDC elsősorban szakmai találkozó, ezért nem is a játékbemutatókról szól, viszont ahogy mindig, a koncentrált médiafelhajtás miatt a kiadók készültek bejelentésekkel is.

Az ingyenes játékoké a jövő?

Ahogy a szórakoztatóipar bármelyik más területén, a videojátékoknál is állandó problémát jelent az árazás. A hagyományos játékélményt, egyjátékos kampányt ígérő szoftverek esetében a kiadóknak értelemszerűen nincsen túl sok mozgásterük, online vizekre evezve viszont bővülnek a lehetőségek: egyre több olyan játék születik manapság, ami azt bizonyítja, hogy az tömeges online multiplayer (MMO) játékok népszerűbbek lehetnek akkor, ha nem kell értük havidíjat fizetni.

Az úgynevezett free-to-play üzleti modellt gyakorlatilag a Blizzard hívta életre. A World of Warcraft szinte minden előfizetőt elszipkáz más hasonló játékok elől, ezért a kiadóiknak megoldást kellett találniuk ahhoz, hogy az egyébként kiváló alapanyagokból táplálkozó online játékaikat életben tudják tartani. A legjobb példa erre talán a The Lord of the Rings Online váltása: a Gyűrűk ura MMORPG hónapokig küszködött a havidíjas modellel, mígnem a Warner az ingyenes kiadás mellett döntött. A játékra ma már elő is fizethetnek a fanatikusok, de aki akar, némi megkötéssel díjmentesen játszhat a programmal, és “aprópénzért” vásárolhat hasznos és kevésbé hasznos kiegészítőket a karakterének.

A váltás bejött, a felhasználók száma és a kiadó forgalma is a sokszorosára nőtt azóta. Ez volt a központi témája a Valve előadásának is, a fejlesztőcég programozója, Joe Ludwig arról beszélt, miként nőtte ki magát a Team Fortress 2 az elmúlt négy év során. Az FPS annak idején a The Orange Box részeként rajtolt el, ma már ingyenesen játszható. A tavaly bejelentett váltás óta a játék felhasználói bázisa a négyszeresére nőtt, és a mikrotranzakciókból befolyt bevétel is közreműködött a program forgalmának megháromszorozásában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Jelenleg számos slágercím nyomán készül free-to-play online játék, a MechWarrior alapján például mindjárt kettő, de böngészőben futtatható MMO-t kap a Game of Thrones, és a World of Tankshez is érkezik egyfajta “kiegészítés” a World of Warplanes képében. A hagyományos út látszólag csak a nagyobb kiadók számára járható, ezt erősíti meg az Electronic Arts és a Star Wars: The Old Republic esete is. Bár a decemberben elrajtolt MMO még a World of Warcraft nyomába sem ér, a játék egyelőre életképesnek bizonyul - igaz, ehhez közel 700 alkalmazottra, több mint 300 szinkronszínészre és a hírek szerint mintegy 200 millió dollára volt szükség, amit nem engedhet meg mindenki magának.

Irány a böngésző!

Ahogy az lenni szokott, a legnépszerűbb játékmotorok sem maradtak otthon. Az Epic a hírek szerint zárt ajtók mögött ugyan, de végre a negyedik generációs Unreal Engine-t is bemutatta, azonban míg az első részletek publikussá válnak az új motorral kapcsolatban, az érdeklődőknek a harmadik engine újdonságaival kellett beérniük. Az Unreal Engine okostelefonokon már bizonyított (az Infinity Blade legutóbbi felvonása épp az új iPad bemutatóján debütált), a fejlesztők pedig a böngészők, illetve a Flash felé vették az irányt: az Epic a GDC-n tökéletes minőségben futtatta az Unreal Tournament III-at böngészőben, a célja pedig, hogy a tavalyi, három NVIDIA GTX 580 videokártyával meghajtott Samaritan techdemót is eljuttassa a platformra.

05:10
 

2012 Unreal Engine 3 Flavor Reel

Még több videó

Új és meglehetősen rendhagyó fejlesztésekkel lepte meg a közönséget a Crytek is, a német cég három izgalmas projekten dolgozik párhuzamosan. A Warface egy szintén free-to-play, a keleti piacon már bizonyított FPS lesz, amit a CryEngine 3 hajt majd, ezen felül a vállalat bemutatta az első mobiltelefonos játékát - ez alatt szintén a legutóbbi CryEngine egy átalakított változata dübörög. A Fibble kifejezetten olyan fejlesztés, amit az alkalmi játékosok gyomra is bevesz: könnyű irányítani, jópofa és egyszerű alapötlettel rendelkezik, pont úgy, ahogy az egy mobiljátéktól elvárható. A Crytek a hírek szerint áprilisban mutatja majd be a következő nagy dobását, ami már az új Crysis lehet - mindezt a cég a GFACE nevű, játékosoknak szánt közösségi szolgáltatásával fogja majd össze.

Fibble

Az új Fable jön, Peter Molyneux megy

A konferencia játékbemutatóknak sem volt híján, bár az igazi nagy bejelentések elmaradtak. Az egyik legizgalmasabb premier mindenképpen a Maxisé volt: a stúdió 2013-ban jelenteti meg a Sim City legújabb felvonását, ami alatt immár új motor dübörög, így a városépítő szimulátor nemcsak szebb lesz, de a játékmenete is sokkal összetettebb lehet. Az új engine képességeit remekül példázza, hogy minden egység önállóan közlekedik, az autósok a kereszteződésekben megadják egymásnak az elsőbbséget, a járókelők pedig szorgalmasan munkába járnak - ha persze van hova, mert munkahely híján tüntetésbe kezdenek, amivel a közlekedést is megbénítják.

A GDC-n új jeleneteket láthattunk a Dead or Alive ötödik részéből, megérkeztek az első mozgóképek az új XCOM-ból, kint volt a BioShock Infinite és az új Medal of Honor, a Warfighter is. A Heavy Rain című PS3-as kalandjáték fejlesztői friss techdemóval szolgáltak a konferencián: a Kara nemcsak egészen elképesztő látványt ígér,az új engine révén az érzelmek átadása is hitelesebb és filmszerűbb lehet. Némileg emelte a konferencia fényét, hogy a Microsoft-féle Spring Showcase bemutatói is a GDC folyamán váltak nyilvánossá, így nemcsak a Halo 4 első képsorait vehettük szemügyre, de két új Fable-játékkal is találkoztunk: a tavaly bemutatott, kinectes Fable: The Journey újra előkerült, és lehullott a lepel a családbarát, letölthető formában érkező Fable: Heroesról is.

07:02
 

Kara - tech demo from Heavy Rain developer

Még több videó

Mindezzel párhuzamosan a konferencia legszomorúbb hírére is fény derült: Peter Molyneux bejelentette, hogy elhagyja az általa alapított Lionheadet, és egyúttal lemond a Microsoft Studios Europe-nál betöltött vezető pozíciójáról. A nagyívű elképzeléseiről híres (egyesek szerint inkább hírhedt) Molyneux egy független csapatnál folytatja majd, a Microsoftnál a hírek szerint az egykori Sony- és Atari-főnök, Phil Harrison fogja őt váltani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról