Szerző: Koi Tamás

2012. március 14. 14:07

Kartellgyanúban a nagy európai telkók

Európai Uniós vizsgálat elé nézhetnek a kontinens legnagyobb mobiltávközlési szolgáltatói, amiért felsővezetőik 2010-től kezdődően rendszeresen eszmét cseréltek a szabályozással és az iparági trendekre való közös felkészüléssel kapcsolatban.

HIRDETÉS

Trösztellenes eljárás indulhat Európa legnagyobb mobiltávközlési cégei, így a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telefonica, a Telecom Italia és a Vodafone ellen, írja a FInancial Times. A lap információi szerint az Európai Unió végrehajtó szervének versenyjogi illetékesei az eljárási szakaszt megelőzően információkat kértek be a multicégektől arra vonatkozóan, hogy pontosan miről szóltak azok az egyeztetések, melyek az "ötök", vagy ahogy a szakmában hivatkoznak rájuk, az "E5" vezetői közt zajlottak korábban.

Tízszemközt

A vizsgálatban érintett telkók jelentős része korábbi állami monopóliumból privatizált magáncég, vagyis szaknyelven inkumbens, így a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telecom Italia valamint a Telefonica egyaránt a piac legnagyobb szereplőinek számítanak nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is. A Financial Times-nek nyilatkozó bennfentesek szerint szinte biztos, hogy az adatok bekérését követően vizsgálat indul a multicégek ellen, ami akár fájdalmasan záródó jogi szakasszal is véget érhet a számukra.

Az ominózus egyeztetéseket egyébként egyáltalán nem rejtették véka alá a cégek, olyannyira, hogy az E5-ök az első formális értekezlet után egy közös nyilatkozatot küldtek Neelie Kroesnek, az EU digitális portfólióért felelős biztosának. Ebben a cégvezetők abbéli aggályukat fejezték ki a biztosnak, hogy a nagy amerikai internetes szolgáltatócégek, így elsősorban a Google irreálisan nagy terhet rónak az adathálózatukra, amit valamilyen módon kompenzálni, vagy korlátozni kell.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint a cégvezetők emellett egyeztettek, illetve egyeztethettek az iparág előtt álló más kihívásokra adott közös válaszról, beleértve a szabályozói nyomás hatásait. Ez utóbbi terület az európai mobilkommunikációs iparág zsebéből komoly eurómilliárdokat vett eddig ki, hiszen az előfizetők költségének mérséklése érdekében az EU mind a roamingköltségek, mind pedig a hívásvégződtetési díjak fokozatos csökkentését írja elő a tagállamoknak.

Sokba kerülhet

A vizsgálat első szakaszában a Bizottság a szolgáltatók szakmai, érdekképviseleti szervét, a GSM Associationt kereste fel azért, hogy további információkat gyűjtsön, mely alapján a későbbi lépéseket meghatározhatja. A szervezet a Financial Times megkeresésére megerősítette, hogy a Bizottság bekért bizonyos információkat, emellett hangsúlyozta, minden kérdésre választ ad időben. Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Bizottság ezt követően a rendelkezésekre álló adatok alapján dönthet a további lépésekről, így az esetleges jogi eljárás megindításáról. Ez akár évekig húzódó perhez is vezethet, melynek végén esélyes, hogy komoly bírságot szabnak ki a szolgáltatókra.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 21. 00:01

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.