Szerző: Koi Tamás

2012. március 14. 14:07

Kartellgyanúban a nagy európai telkók

Európai Uniós vizsgálat elé nézhetnek a kontinens legnagyobb mobiltávközlési szolgáltatói, amiért felsővezetőik 2010-től kezdődően rendszeresen eszmét cseréltek a szabályozással és az iparági trendekre való közös felkészüléssel kapcsolatban.

Trösztellenes eljárás indulhat Európa legnagyobb mobiltávközlési cégei, így a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telefonica, a Telecom Italia és a Vodafone ellen, írja a FInancial Times. A lap információi szerint az Európai Unió végrehajtó szervének versenyjogi illetékesei az eljárási szakaszt megelőzően információkat kértek be a multicégektől arra vonatkozóan, hogy pontosan miről szóltak azok az egyeztetések, melyek az "ötök", vagy ahogy a szakmában hivatkoznak rájuk, az "E5" vezetői közt zajlottak korábban.

Tízszemközt

A vizsgálatban érintett telkók jelentős része korábbi állami monopóliumból privatizált magáncég, vagyis szaknyelven inkumbens, így a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telecom Italia valamint a Telefonica egyaránt a piac legnagyobb szereplőinek számítanak nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is. A Financial Times-nek nyilatkozó bennfentesek szerint szinte biztos, hogy az adatok bekérését követően vizsgálat indul a multicégek ellen, ami akár fájdalmasan záródó jogi szakasszal is véget érhet a számukra.

Az ominózus egyeztetéseket egyébként egyáltalán nem rejtették véka alá a cégek, olyannyira, hogy az E5-ök az első formális értekezlet után egy közös nyilatkozatot küldtek Neelie Kroesnek, az EU digitális portfólióért felelős biztosának. Ebben a cégvezetők abbéli aggályukat fejezték ki a biztosnak, hogy a nagy amerikai internetes szolgáltatócégek, így elsősorban a Google irreálisan nagy terhet rónak az adathálózatukra, amit valamilyen módon kompenzálni, vagy korlátozni kell.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint a cégvezetők emellett egyeztettek, illetve egyeztethettek az iparág előtt álló más kihívásokra adott közös válaszról, beleértve a szabályozói nyomás hatásait. Ez utóbbi terület az európai mobilkommunikációs iparág zsebéből komoly eurómilliárdokat vett eddig ki, hiszen az előfizetők költségének mérséklése érdekében az EU mind a roamingköltségek, mind pedig a hívásvégződtetési díjak fokozatos csökkentését írja elő a tagállamoknak.

Sokba kerülhet

A vizsgálat első szakaszában a Bizottság a szolgáltatók szakmai, érdekképviseleti szervét, a GSM Associationt kereste fel azért, hogy további információkat gyűjtsön, mely alapján a későbbi lépéseket meghatározhatja. A szervezet a Financial Times megkeresésére megerősítette, hogy a Bizottság bekért bizonyos információkat, emellett hangsúlyozta, minden kérdésre választ ad időben. Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Bizottság ezt követően a rendelkezésekre álló adatok alapján dönthet a további lépésekről, így az esetleges jogi eljárás megindításáról. Ez akár évekig húzódó perhez is vezethet, melynek végén esélyes, hogy komoly bírságot szabnak ki a szolgáltatókra.

a címlapról