Szerző: Koi Tamás

2012. március 5. 14:23

A versenyhivatal szerint minden rendben a 29-es körzetben

A Gazdasági Versenyhivatal múlt heti álláspontja szerint nem merül fel versenyjogi aggály a UPC Magyarország kereskedelmi gyakorlatával a 29-es primer körzetben, vagyis az egykori Monortel szolgáltatási területén.

HIRDETÉS

Nem talál versenyjogi szempontból kivetnivalót a UPC Magyarország kereskedelmi gyakorlatában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - a cég ellen ugyan nem indult vizsgálat, a GVH azonban a hivatalhoz beérkező nagy számú panasz miatt mégis megosztotta álláspontját az ügyben. A beérkező panaszos beadványok nagy része azt kifogásolta, hogy a UPC Monoron és környékén magasabb előfizetői díjakat alkalmaz internetszolgáltatására, mint a többi körzetben.

A versenyhivatal saját jogkörében megvizsgálta, hogy a UPC a 29-es körzetben elérhető szolgáltatásai kapcsán felmerül-e a megtévesztés, illetve a hiányos tájékoztatás jogesete. A GVH szerint ebben a tekintetben nem követett el jogsértést a UPC, mivel a cég azt a tényt, hogy az adott területen milyen árakat alkalmaz, illetve pontosan milyen műszaki hátterű szolgáltatásokat tesz elérhetővé, egyértelműen kommunikálta honlapján, szórólapjain, valamint hirdetményeiben.

A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés minősített esete miatt is eljárást indíthat ilyen esetekben, ám csak akkor, ha független viselkedést biztosító piaci helyzetben van a cég, illetve egyidejűleg valószínűsíthető, hogy ezzel üzletpolitikai megfontolás alapján vissza is élt. A hivatal szerint ez utóbbi eset nem valószínűsíthető, a 29-es körzetben ugyanis nem kábeles, hanem ADSL-technológiával szolgáltat internetet a UPC, a kettő pedig nem minősíthető azonos szolgáltatásnak, árazásuk és műszaki paramétereik nem hasonlíthatók össze.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A versenyhivatal ugyanakkor megjegyzi, hogy az ADSL internetelőfizetések ára a 29-es körzetben magasabb, mint a kábeles csomagoknál alkalmazott előfizetési díj, ennek mértéke azonban nem utal versenyjogi aggályt felvető túlzóan magas árazásra. A hivatal megjegyzi továbbá, hogy a primer körzet ADSL-szolgáltatásainak árait összehasonlítva más körzetek ADSL-áraival, szintén nem merül fel visszaélés gyanúja.

A UPC és a Monortel 2008. július 1-jén lett egy márka égisze alá hozva, és bár a Liberty Global tulajdonában álló szolgáltató már akkor is több százezer háztartás számára biztosított nagy sávszélességű vezetékes kábelnet-szolgáltatást, az ADSL-nél jóval nagyobb áteresztőképességű hálózatot máig nem kínálja a 29-es primer körzetben élő ügyfeleinek. Az előfizetők által kifogásolt aránytalanságokat jól szemlélteti, hogy míg egy budapesti UPC-ügyfél 3250 forintért 25/1,5 Mbsp le- és feltöltési sebességet biztosító internetcsomagra fizethet elő, addig a Monoron és környékén élők 3460 forintért 2,5 Mbps letöltési és 512 kbps feltöltési sávszélességű ADSL-csomagot kaphatnak, de csak akkor, ha az internet mellett telefonszolgáltatást is használnak.

A szolgáltató vezérigazgatója egy korábbi sajtórendezvényen közölte, "tisztában van" a 29-es körzet "problémájával", ugyanakkor nincs még a cégnek kialakult forgatókönyve a terület infrastruktúrájának fejlesztését illetően.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.