Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 8. 14:36

Végre SSD került az IBM XIV-be

Korábbi ígéretének megfelelően az IBM elérhetővé tette az SSD-ket innovatív XIV tárolójában. A flash memóriachipeket nem egy új tárolórétegként, hanem olvasási cache-ként használja az XIV.

Tavaly nyáron debütált az IBM XIV harmadik generációja, amely erősebb processzorokat, nagyobb memóriát és Ethernet helyett Infiniband interfészt kapott, ősszel pedig 3 terabájtos diszkek is rendelhetővé váltak, ezzel az elérhető kapacitás másfélszeresére növekedett. A Nagy Kék már akkor elhintette, a tömeghardverre és okos szoftverre épülő tároló 2012 elején flash memóriákkal is bővíthető lesz a még nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

Ez most be is következett: az XIV-t legfeljebb 6 terabájtnyi olvasásra optimalizált SSD-vel lehet rendelni, illetve a már telepített rendszereket is lehet bővíteni - a Nagy Kék az XIV filozófiájának megfelelően megfizethető, kommersz, 1,8" SSD-ket alkalmaz.  Az XIV esetében az IBM nem vezetett be egy új réteget a tárolóarchitektúrába és hozzá automatikus tárolórétegezést mint amilyen az EMC FAST vagy akár a más IBM tárolókból ismert Easy Tier, a flash memóriát csak olvasási gyorsítótárként működnek a memória és a pörgő diszkek között. A cache-t kezelő algoritmus gondoskodik arról, hogy azok az adatok maradjanak a flash chipekben, amelyekre a rendszernek többször is szüksége van, vagyis egy lineáris olvasást nem cache-el el az XIV.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IBM azt is közölte, szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően végre lehetővé vált a tükrözés  harmadik generációs XIV tárolók és a korábbi verziók között, így az ügyfelek egyszerűben válthatnak a modernebb változatokra, miközben a régieket megtarthatják például katasztrófa utáni helyreállítási feladatokra ("disaster recovery").

Az XIV egyik legnagyobb erénye az áttekinthető, stílusos grafikus felhasználói interfész, amelyen néhány kattintással végezhetők el az adminisztrációs feladatok. Tavaly óta a GUI-ról több XIV is kezelhető, egyetlen felületen követhető nyomon több rendszer állapota, egy felületre futnak be az értesítések is, külön megtekinthető az egyes modulok és diszkek hőmérséklete és fejlődött a statisztikákat, jelentéseket készítő modul. Októberben iPadre is megjelent, mostantól pedig iPhone-on is elérhető az XIV-t menedzselő alkalmazás, így az adminok okostelefonjukról is tudják kezelni a rájuk bízott XIV tárolókat bárhonnan, ahol interneteléréshez jutnak. Az ehhez szükséges alkalmazás ingyen letölthető lesz még februárban az iTunes Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról