Szerző: Folyó Gergely

2012. február 3. 10:07

Egymilliárd dollárt hozott az EA-nek az online értékesítés

Várakozásokon felül teljesített az Electronic Arts a pénzügyi évének harmadik negyedében. A legfontosabb sikercímeiből több mint tízmillió példányt vittek haza, szépen nyitott a Star Wars: The Old Republic is, az elmúlt tizenkét hónapban pedig egymilliárd dollárt kalapozott össze az online értékesítési csatornákon keresztül.

A vártnál is jobb eredményekkel zárta a decemberrel véget érő harmadik pénzügyi negyedévét a világ egyik legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts. A vállalat a tavalyi év hasonló időszakának 1,41 milliárd dolláros forgalma után 1,651 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el, míg a nettó nyeresége 196 millió dollárról 334 millió dollárra nőtt, ami részvényenként 99 centet jelent a korábbi 59 centhez képest. A kiadó pénzügyesei korábban 1,55-1,65 milliárd dolláros árbevételt, valamint 85-95 centes részvényenkénti nyereséget prognosztizáltak.

Nem volt zavar az Erőben

Az óriáskiadó egyik legfontosabb címe a Star Wars: The Old Republic volt, amiből a december végi megjelenése óta 2 millió példányt adtak el. A vállalat beszámolója szerint az “aktív előfizetők” száma 1,7 millió főre rúg, azonban a megnevezés megtévesztő: az EA valójában ide sorolta azokat a játékosokat is, akik a szoftver mellé adott 30 napos próbaidő alatt játszottak, tehát nem fizettek a havidíjat. John Riccitiello elnök-vezérigazgató állítása szerint mindezzel együtt a The Old Republic a leggyorsabban növekvő előfizetéses MMO-vá vált, a bevételi számokról viszont érthető okokból nem ejtett szót egyelőre.

Hatalmas siker lett a Battlefield harmadik része is, a Call of Duty kihívójának szánt FPS ugyan nem érte utol a nagy riválist, de az év végéig több mint 10 millió példányt adtak el belőle világszerte. Az EA Sports játékai hozták az elvárásokat: a FIFA 12 is túl van a tízmilliomodik eladott kópián, míg a Madden NFL 12-ből 5 millió darabot adtak el a megjelenése óta. Az EA a 2011-es naptári évben a legnagyobb kiadóvá vált a nyugati piacokon mért részesedése alapján: Európában a teljes forgalom 20, Amerikában a 17 százalékát tudhatja magáénak.

Komoly kihívót kapott a Steam

Erőteljes ütemben növekedik a cég tavaly nyáron elindított online disztribúciós rendszere, az Origin is. A szolgáltatás a rajt óta 100 millió dollárnyi bevételt hozott a kiadónak, és mintegy 9,3 millió felhasználóval büszkélkedhet. Bár ez messze elmarad a Steam 40 milliós felhasználói bázisához képest, tisztán látszik, hogy a piacot egyébként domináló Valve most először kapott komoly kihívót. Az Originen eleinte csak az EA játékai voltak elérhetők, mostanra olyan kiadók is csatlakoztak a rendszerhez mint a Warner Bros., a Capcom vagy a THQ.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Origin fontos fegyver az EA kezében, ha az onlines piacokon történő hadakozást nézzük: a kiadók célja, hogy a jövőben minél nagyobb forgalmuk származzon a nagyobb haszonnal kecsegtető internetes játékeladásokból, a különféle letölthető kiegészítők (DLC-k) értékesítéséből és az egyes programok mikrotranzakcióiból, mivel ezek profittartalma lényegesen magasabb a boltokban eladott dobozos címekénél. Az elmúlt negyedévben az EA éves szinten 79 százalékkal 377 millió dollárra növelte az online csatornákon befolyt árbevételét, a 2011-es naptári évben pedig több mint 1 milliárd dollárt szedett be így.

A kiadó egyelőre csak a negyedik negyedévre vonatkozóan közölte a várakozásait, március végére 925-975 millió dolláros árbevételre és részvényenkénti 10-20 centes eredményre számít. Januárban nem volt nagy megjelenése a vállalatnak, a következő hónapokban viszont olyan címeket dob piacra mint a Kingdoms of Amalur című szerepjáték vagy a klasszikus Syndicate feldolgozása. Márciusban érkezik a Mass Effect sorozat várva-várt harmadik része, a sportrészleg pedig új SSX-szel, Grand Slam Tennis 2-vel, FIFA Streettel és Tiger Woods PGA Tour 13-mal zárja a pénzügyi évet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról