Szerző: Folyó Gergely

2012. február 3. 10:07

Egymilliárd dollárt hozott az EA-nek az online értékesítés

Várakozásokon felül teljesített az Electronic Arts a pénzügyi évének harmadik negyedében. A legfontosabb sikercímeiből több mint tízmillió példányt vittek haza, szépen nyitott a Star Wars: The Old Republic is, az elmúlt tizenkét hónapban pedig egymilliárd dollárt kalapozott össze az online értékesítési csatornákon keresztül.

A vártnál is jobb eredményekkel zárta a decemberrel véget érő harmadik pénzügyi negyedévét a világ egyik legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts. A vállalat a tavalyi év hasonló időszakának 1,41 milliárd dolláros forgalma után 1,651 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el, míg a nettó nyeresége 196 millió dollárról 334 millió dollárra nőtt, ami részvényenként 99 centet jelent a korábbi 59 centhez képest. A kiadó pénzügyesei korábban 1,55-1,65 milliárd dolláros árbevételt, valamint 85-95 centes részvényenkénti nyereséget prognosztizáltak.

Nem volt zavar az Erőben

Az óriáskiadó egyik legfontosabb címe a Star Wars: The Old Republic volt, amiből a december végi megjelenése óta 2 millió példányt adtak el. A vállalat beszámolója szerint az “aktív előfizetők” száma 1,7 millió főre rúg, azonban a megnevezés megtévesztő: az EA valójában ide sorolta azokat a játékosokat is, akik a szoftver mellé adott 30 napos próbaidő alatt játszottak, tehát nem fizettek a havidíjat. John Riccitiello elnök-vezérigazgató állítása szerint mindezzel együtt a The Old Republic a leggyorsabban növekvő előfizetéses MMO-vá vált, a bevételi számokról viszont érthető okokból nem ejtett szót egyelőre.

Hatalmas siker lett a Battlefield harmadik része is, a Call of Duty kihívójának szánt FPS ugyan nem érte utol a nagy riválist, de az év végéig több mint 10 millió példányt adtak el belőle világszerte. Az EA Sports játékai hozták az elvárásokat: a FIFA 12 is túl van a tízmilliomodik eladott kópián, míg a Madden NFL 12-ből 5 millió darabot adtak el a megjelenése óta. Az EA a 2011-es naptári évben a legnagyobb kiadóvá vált a nyugati piacokon mért részesedése alapján: Európában a teljes forgalom 20, Amerikában a 17 százalékát tudhatja magáénak.

Komoly kihívót kapott a Steam

Erőteljes ütemben növekedik a cég tavaly nyáron elindított online disztribúciós rendszere, az Origin is. A szolgáltatás a rajt óta 100 millió dollárnyi bevételt hozott a kiadónak, és mintegy 9,3 millió felhasználóval büszkélkedhet. Bár ez messze elmarad a Steam 40 milliós felhasználói bázisához képest, tisztán látszik, hogy a piacot egyébként domináló Valve most először kapott komoly kihívót. Az Originen eleinte csak az EA játékai voltak elérhetők, mostanra olyan kiadók is csatlakoztak a rendszerhez mint a Warner Bros., a Capcom vagy a THQ.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az Origin fontos fegyver az EA kezében, ha az onlines piacokon történő hadakozást nézzük: a kiadók célja, hogy a jövőben minél nagyobb forgalmuk származzon a nagyobb haszonnal kecsegtető internetes játékeladásokból, a különféle letölthető kiegészítők (DLC-k) értékesítéséből és az egyes programok mikrotranzakcióiból, mivel ezek profittartalma lényegesen magasabb a boltokban eladott dobozos címekénél. Az elmúlt negyedévben az EA éves szinten 79 százalékkal 377 millió dollárra növelte az online csatornákon befolyt árbevételét, a 2011-es naptári évben pedig több mint 1 milliárd dollárt szedett be így.

A kiadó egyelőre csak a negyedik negyedévre vonatkozóan közölte a várakozásait, március végére 925-975 millió dolláros árbevételre és részvényenkénti 10-20 centes eredményre számít. Januárban nem volt nagy megjelenése a vállalatnak, a következő hónapokban viszont olyan címeket dob piacra mint a Kingdoms of Amalur című szerepjáték vagy a klasszikus Syndicate feldolgozása. Márciusban érkezik a Mass Effect sorozat várva-várt harmadik része, a sportrészleg pedig új SSX-szel, Grand Slam Tennis 2-vel, FIFA Streettel és Tiger Woods PGA Tour 13-mal zárja a pénzügyi évet.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról