Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 1. 13:31

Nem bírja a mobilpiac tempóját az LG Electronics

Nyilvánosságra hozta 2011 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését az LG Electronics. A vállalat mobilgyártó részlege továbbra sem tudja felvenni a piac ritmusát, eladásai meredeken csökkentek, de legalább nyereségessé vált.

Láthatóan még mindig nem találja a helyét, de továbbra is fogadkozik az LG Electronics mobiltefonos üzletága, amely újabb csalódást keltő negyedévről adott számot. Az üzletág bevétele éves szinten 18 százalékkal 2775 milliárd koreai wonra (2,46 milliárd dollárra) csökkent, ebből a készülékértékesítés 2695 milliárd wont tett ki, ami 19 százalékkal kevesebb mint egy éve. A vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy hány telefont adott el, csak annyit közölt, a termékmix kedvező alakulása, az okostelefonok iránti kereslet javulása miatt a divízió üzemi szinten végre nyereséget ért el, bár a profit csak szimbolikus, 10 millió dollárnak megfelelő won.

Az LG továbbra is nagyon fogadkozik, az értékesítési adatok több mint egy éve tartó meredek csökkenése ellenére a vállalat nem tett le arról, hogy (újra) meghatározó szereplője legyen a mobilpiacnak. Ehhez a kulcsot elsősorban az LTE hálózatokon is működőképes okostelefonokban látja, amelyek iránt főleg az Egyesült Államokban érezhető a kereslet javulása, az LTE hálózatok terjedésével világszerte megnőhet az igény az olyan készülékekre mint az Optimus LTE. Ebből 2011 októberi bemutatása óta már 1 milliónál is több fogyott annak ellenére, hogy csak az USA-ban, Kanadában, Japánban és Dél-Koreában lehet kapni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az LG Electronics többi részlege vegyes teljesítményt nyújtott: a háztartási elektronikai üzletág forgalma 8 százalékkal rekordra bővült, a szórakoztatóelektronikáért felelős üzletágé ugyanakkor 5 százalékkal csökkent. Utóbbi a prémium (LED,3D) tévék iránti erős keresletből profitált, a cég rekordmennyiségű, 8,8 millió lapostévét adott el, ugyanakkor rontotta az eredményeit a PC-piac gyengélkedése, amely miatt csökkent a kereslet például a monitorok és más informatikai termékek iránt. A vállalat sokat vár 2012-től, reményei szerint a nyári sportesemények, főképp a londoni olimpia megdobja a keresletet a tévéi és digitális videofelvevői iránt és a második félévre a PC-piac is talpra állhat, ahogy megjelenik a Windows 8.

Csoportszinten az LG Electronics forgalma 6 százalékkal 13600 milliárd wonra csökkent, elsősorban a mobilos részleg gyatra teljesítménye miatt, ugyanakkor a vállalat üzemi szinten 23 milliárdos profitot termelt ki, szemben az egy évvel korábbi 246 milliárdos veszteséggel. Nettó szinten azonban most is mínuszba fordult a mérleg, az érdekeltségek (LG Display, LG Innotek) veszteségei miatt. Igaz, a 112 milliárd wonos (100 millió dolláros) nettó veszteség kevesebb mint fele a 2010 negyedik negyedév adatának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról