Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 10. 10:28

Jöhetnek a Python alkalmazások Androidra

Eddig is lehetett Python szkripteket futtatni Androidon például a PG4SA vagy az Scripting Layer for Android révén, egy új projekt azonban lehetővé teszi, hogy a Python programokat telepíthető csomagként lehessen terjeszteni.

A Python for Androidot a Kivy nyílt forrású keresztplatformos UI keretrendszer fejlesztői keltették életre azzal a céllal, hogy a Python programokat ne csak szkriptként lehessen Androidon futtatni, hanem telepíthető alkalmazásokat is létre lehessen hozni belőlük. A Python alkalmazások felhasználói interfészének létrehozásához érdemes valamilyen keretrendszert igénybe venni, ez lehet akár a Kivy is, de a Python for Android támogatása nem korlátozódik a Kivyre.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Jelenlegi állapotában a Python for Androiddal létrehozott APK-k a Kivy által használt OpenGL ES 2.0 felületet hoznak létre a felhasználói felület megjelenítéséhez, valamint kezelik az érintéses vezérlést és a hangokat is. Az APK csomagban a program mellett megtalálható a futtatókörnyezet,  a futáshoz szükségek modulok (egyelőre jpeg, pil, png, sdl, sqlite3, pygame, kivy, android, libxml2, libxslt, lxml, ffmpeg, openssl és chipmunk támogatott) illetve az ezeket kitömörítő rutin.

A projekt újabb lökést adhat az androidos alkalmazásoknak, új, a Java nyelvet nem "beszélő" fejlesztőket vonhat be az ökoszisztémába. A Python for Androiddal létrehozott alkalmazások a hivatalos alkalmazás-piactéren keresztül is terjeszthetők, vagyis a Pythonban fejlesztők számára is adott a lehetőség, hogy tehetségüket pénzre váltsák. A Python for Androidot a legújabb (11.10) Ubuntu Linuxon tesztelték, használatához értelemszerűen az Android SDK telepítésére is szükség van. Az LGLPv2 licencelésű szoftver letölthető a Githubról.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.