Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 20. 11:44

Módosítania kell androidos mobiljait a HTC-nek

Meghozta első végleges ítéletét az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság az Apple által a HTC ellen indított eljárásban. A döntés értelmében a HTC-nek módosítania kell az androidos telefonok szoftverét, különben április után nem importálhatja azokat az Egyesült Államokba.

Ítéletet hozott az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) az Apple által a HTC ellen benyújtott panasz ügyében. A cuperinói vállalat szabadalmai megsértésével vádolta a HTC-t, és a gyártó Androidot futtató eszközeinek kitiltását követelte a Bizottságtól. A meghozott döntés értelmében az ITC egy szabadalom két kitételében igazat adott az Apple-nek, és az azt megsértő eszközöket április 19-i hatállyal kitiltotta az Egyesült Államok piacáról.

Részletkérdés

A Bizottság most egyetlen, az 5,946,647-es számú Apple-szabadalom kérdésében hozott ítéletet. Ez a szabadalom azt az eljárást fedi le, amely szerint a telefon képernyőjén megjelenített szöveget a rendszer elemzi, és az egyes mintáknak megfelelő részleteket "használhatóvá" alakítja - például az SMS-ben kapott telefonszámból kattintható linket csinál, amelyre rátapintva hívható is. A szabadalmat 1996-ban jegyezte be az Apple, 11 évvel az iPhone bemutatása előtt. A határozat eltiltja a HTC-t, leányvállalatait illetve partnereit a kérdéses szabadalom hatálya alá eső a személyes mobileszközök és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek importjától.

A tiltó határozat végleges, április 19-én pedig automatikusan hatályba lép, függetlenül a HTC fellebbezésétől vagy egyéb jogi lépéseitől.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Apple Android ellen indított hadjáratának oka, hogy a vállalat vezetői szerint a Google és gyártópartnerei lemásolták az iOS felhasználói felületét és átvettek minden értékes, az iPhone megkülönböztetésére alkalmas, innovatív ötletet. Az Apple álláspontja szerint a szolgai másolás nyomán az Androidot futtató telefonok az iOS klónjai lettek, amivel lenullázzák az Apple kemény fáradtsággal kifejlesztett innovációit és az általuk garantált versenyelőnyt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Apple szabadalmi stratégiája ennek megfelelően arra irányul, hogy szabadalmi portfólióját az iOS megkülönböztetésére használja. Az indított perek célja így nem a pénzszerzés és a licencelés kikényszerítése, hanem a versenytársak megfosztása a használat lehetőségétől. Az amerikai szabadalmi rendszer ezt a felhasználási módot lehetővé teszi, sőt, bátorítja: a szabadalom ugyanis legitim monopóliumot biztosít a feltaláló számára az invenció fölött, amelyről le lehet mondani, de korántsem kötelező.

Az ördög a részletekben rejlik

A döntés hatásából rengeteget levon, hogy az ITC importkorlátozása nem általában az androidos HTC-kre vonatkozik, csupán azokra, amelyek megsértik az adott szabadalmat. Jelenleg ugyan minden androidos HTC érintett, de a vállalatot a döntés csupán szoftveres módosításra kényszeríti - amelyet a határidőig könnyedén végre is hajthat. A logikus megoldás, hogy az alternatív implementáció elkészítéséig enélkül a funkció nélkül árulja majd telefonjait a HTC, a későbbiekben pedig szoftverfrissítéssel juttatja el az új megoldást a készülékekre. Az ítélet értelmében nem lehetséges a telefonokat a funkció nélkül eladni, majd a korábbi szoftvert rájuk frissíteni - a tiltás ugyanis a szoftverre magára is vonatkozik, az aktív határozat megszegése pedig rendkívül súlyos következményekkel járna.

A kérdés jelen esetben az, hogy a Google (illetve a saját felhasználói felületet készítő gyártók) képesek-e a felület kérdéses elemeit úgy implementálni, hogy az ne sértse az Apple szabadalmait. Erre egyelőre nincs egyértelmű válasz, a gyártók a jövőben várhatóan iteratív módon próbálkoznak majd újabb és újabb megvalósításokkal, a bíróságok illetve az ITC pedig eldönti, hogy azok a szabadalom hatálya alá esnek-e, vagy sem. A most meghozott végleges ítélet tehát nem jelenti azt, hogy a HTC nem árusíthat androidos telefonokat az Egyesült Államokban, sem azt, hogy a Google operációs rendszere közvetlenül szenvedett volna vereséget. Az egyetlen következmény, hogy a szabadalom által lefedett funkciót a HTC egyelőre biztosan nem használhatja Amerikában.

A helyzetet árnyalja, hogy négy további szabadalom ügyében a későbbiekben fog dönteni a Bizottság, ezek egyike egy szoftverszabadalom, amely az operációs rendszerek API-használatára vonatkozik. A szakértők szerint ennek megkerülése sokkal komplexebb, mint a mai ítéletben szereplő szabadalomé - vannak, akik szerint pedig nem is lehetséges az Android alapoktól történő átírása nélkül. Amennyiben a Bizottság e szabadalom tárgyában is tiltó határozatot hoz, az a HTC androidos telefonjainak totális kitiltásával érne majd fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról