Szerző: Koi Tamás

2011. december 2. 14:50

BlackBerry 9380 - business kid

Ha a hardvergombos telefonok királyát meg lehetne választani, bizonyára sokan valamelyik BlackBerry Boldot ültetnék a trónra. A BlackBerryket gyártó Research in Motion ettől függetlenül próbálkozik érintőkijelzős készülékekkel is, itt van például a BlackBerry 9380, az első teljes érintőkijelzős készülék a Curve családban.

A BlackBerryket gyártó Research in Motionnek (RIM) nem megy mostanában túl jól, pedig a cég által az utóbbi időben piacra dobott készülékek szinte minden szempontból felveszik a versenyt a konkurenciával. A gyártó emellett most már - részben kényszerből - olyan irányokba is bővíti a kínálatot, ahol eddig gyakorlatilag nem volt jelen. Ebbe az irányba tartozik a pár hete bejelentett BlackBerry 9380, a gyártó első, teljes érintőkijelzős középkategóriás okostelefonja.

Érintőre vett üzlet

A BlackBerry Curve termékcsalád pozicionálása a RIM-nél mindig is kettős volt: egyfelől a ranglétrán kevésbé felsőbb szinten elhelyezkedő céges alkalmazottak kezébe látni sok ilyen készüléket, másrészt egyes régiókban, országokban a tinédzserek keze alatt pörög őrült sebességgel a BlackBerry-klaviatúra. Azaz a legújabb Curve-nál nem pörög, hiszen a telefon teljes érintőkijelzős megoldás lévén virtuális billentyűzetet kínál, ennélfogva kissé más célt is szolgál.

Az új, középkategóriás érintős BlackBerry valójában a kora ősszel bemutatott, és a HWSW által is tesztelt BlackBerry 9360 édestestvérének tekinthető, a készülék a beviteli felületet leszámítva gyakorlatilag teljesen a QWERTY-s változat nyomdokaiban lépdel. Olyannyira, hogy a két telefon körvonalai és méretei teljesen egyformák - az új Curve ennélfogva egy az átlagosnál valamivel kisebb készülék, így - legalábbis méreteit tekintve - egy ligában focizik a Samsung Galaxy Ace-szel és a HTC Wildfire S-sel.

A BlackBerry 9380 emellett kissé hasonlít a Torch termékcsalád legújabb, teljes érintőkijelzős tagjára, a 9860-ra, természetesen méretbeli és minőségi kompromisszumokkal, vagyis ha úgy tetszik, ami a nyomógombos Curve a Boldnak, az az érintőkijelzős Curve a Torchnak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az újdonság kifejezetten olcsó benyomást keltene, a 9360-hoz hasonlóan a burkolat megmunkálása és a formavilág abszolút kellemes csalódás, ezt az irányt jól eltalálták a RIM-nél, hiszen a készülékek külsejét úgy aktualizálták, hogy közben a BlackBerry-jellegzetességek megmaradtak - igaz, ez az érintőkijelzős telefonok mezőnyében kevéssé releváns gyártó számára nem sok előnyt jelent.

Az új, érintőkijelzős Curve tehát a QWERTY-s típushoz hasonlóan kifejezetten vékonyra sikerül, legalábbis az eddig megszokott, kissé bumfordi BlackBerry-kialakításhoz képest: a telefon vastagsága alig több, mint egy centiméter, tömege pedig nem éri el a 100 grammot. A mobilon ugyanaz a matt alumínium festésű műanyag csík fut körbe, mint a testvérmodellen, az oldalsó, vékony gumi gombok (hangerőszabályzók, kamera) is megegyeznek, a töltőcsatlakozó viszont valószínűleg az eltérő belső felépítés miatt bal oldalra középre került.

A telefon fényes, műanyag hátlapjában jól néz ki a króm berakású BlackBerry logó, de nagyjából ez minden jó, amit a hátlapról el lehet mondani: a fényes felület két dolgot vonz igazán, egyrészt az ujjlenyomatokat, másrészt a karcokat, melyekből már viszonylag rövid használat alatt is tetemes mennyiséget lehet összegyűjteni. Az anyagminőségre és az összeszerelésre ezt leszámítva nemigen lehet más panasz, bár alighanem ezek a hiányosságok a kategória összes többi tagjára jellemzőek, gyártótól függetlenül. Az új Curve-nak összességében prémium, elegáns külsőt kölcsönöz az új design, első ránézésre pedig sokkal inkább tűnik valamilyen üzletember, mint egy tinédzser játékszerének.

Óvatos duhaj

Ahogy korábban írtuk, a Curve 9360 és jelen bemutatónk alanya, a 9380 közti legfőbb felépítésbeli különbség külsőre kimerül az előlapban: a mobil 3,2 hüvelykes érintőkijelzője korántsem tölti be a teljes előlapot, az alsó sávban ugyanazok a híváskezelő gombok sorakoznak, mint a QWERTY-s Curve-nál. A teljes előlapot - beleértve az említett híváskezelő gombokat - egyetlen plexielem takarja, ami a hátlaphoz hasonlóan szintén kissé nehezen állja a karcolódást, a telefonra tehát nem árt vigyázni, és távol tartani a kulcscsomóktól és egyéb, mobilokra veszélyes tárgyaktól.

A mobil kijelzője egyébként gyakorlatilag egy az egyben egy korábbi, felsőkategóriás modell, a BlackBerry 9800-é, a 3,2 hüvelykes képátló mellé 360x480 pixeles felbontás dukál - ma ezzel tehát már csak a középkategóriában lehet domborítani, oda viszont tapasztalataink szerint elmegy ez a megoldás is. A RIM hagyományos, kapacitív TFT-panelt használ a telefonhoz, vagyis a színektől és a kontrasztoktól nem érdemes csodát várni, pláne tűző napfény, vagy nagy környezeti fény esetén.

A telefonra telepített BlackBerry OS a legfrissebb, 7-es verzió, akárcsak az idén ősszel bemutatott új típusoknál, az új funkciók részletes taglalására ezért most inkább nem térnénk ki, annyit mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy az megújult, kissé korszerűsített grafikus interfész egyáltalán nem mutat rosszul a kisebb fizikai méretű és felbontású kijelzőn sem.

Az új, grafikus gyorsítót is tartalmazó, 800 MHz-en ketyegő rendszerprocesszornak köszönhetően a teljesítménnyel sincsenek problémák a BlackBerry 9380 esetében a kezelőfelület ha nem is mindig teljesen olyan tempóval, mint a másfélszer gyorsabb CPU-val ellátott felsőkategóriás modelleknél, de kellően gyorsan üzemel, az érintőkijelző érzékenységével sem tapasztaltunk problémát.

Az OS6 és OS7 rendszerek kapcsán többször, több helyről hallani, hogy a RIM ezeket a verziókat már elsősorban érintőkijelzős felületekre fejlesztette, amiben van is némi igazság, a felület kezelése és az interakciók ennél a típusnál valahogy sokkal kézenfekvőbbnek tűnnek, mint a QWERTY-s testvérnél, ahol a menükben jobb híján az egyébként az érintőkijelzős telefonnál is meglévő trackpaddel, esetleg billentyűzetkombinációkkal lehet navigálni.

A menük kezelésén túl vannak még bizonyos területek, ahol az érintőkijelzőnek nagy hasznát lehet venni, jellemzően ide tartozik minden médiakezelő-alkalmazás, a térképszoftver, illetve a böngésző is - ezek mindegyikénél működik a például a multitouch zoom, vagy a tartalmak közti kényelmes lapozás. Ha már szóba hoztuk a böngészőt, az OS7 itt is egységesít, a browser sokat gyorsult az előző verzióhoz képest, de néhány korlát továbbra is megmaradt, így például nincs Flash-támogatás (HTML5 viszont van).

Csak írni ne kelljen vele

Amennyire jó az új, érintőkijelzős Curve médiafogyasztásra, eleinte annyira rémálom vele szöveget gépelni, legalábbis azok számára, akik hardveres gombokhoz szoktak. A BlackBerry 9380-nál nem a gombok méretével van gond, hanem a visszajelzéssel, így például nem állítható be, hogy szövegbevitel esetén rezgő visszajelzést kapjon a felhasználó, ami többek számára megkönnyítené a bevitelt. A helyzeten valamelyest javít a prediktív és korrektív szövegbevitel, de ettől még a telefonon gyors- és gépíró text-őrültek nem fogják sok örömüket lelni a mobilban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagyobb kijelző az egyéb multimédiás tevékenységek kapcsán is jól jön, így például fotózásnál és videózásnál is jobban segíti a komponálást, mint a QWERTY-s modelleknél. A kameramodul egyébként a BlackBerry 9360-hoz képest nem változott, azaz egy 5 megapixeles és LED-vakuval ellátott, fixfókuszos képrögzítőt szereltek az érintőkijelzős Curve-ba is. A kamera sem nem kiemelkedően jó, sem nem kiemelkedően rossz, hozza azt, amit a kategóriában manapság tudni kell.

A Curve család legújabb tagja ugyanazzal az akkumulátorral működik, mint a BlackBerry 9900, vagy a BlackBerry 9860, a 1250 mAh-s, meglehetősen vékonyka akkumulátor az újabb BlackBerrykhez hasonlóan mondhatni kissé elvárások alatt teljesít, azaz egy, legjobb esetben másfél napot képes áram alatt tartani az eszközt, közepes intenzitású használat mellett. Ezen valamelyest lehet segíteni a rádiós modul éjszakai kikapcsolásával, vagy a WLAN-rádió okos használatával, de úgy tűnik, most már egyszer, s mindenkorra tudomásul kell venni, hogy a BlackBerryk legendásan hosszú akkumulátoros üzemidejének vége.

Felfogható ez a RIM újdonságának legnagyobb hátrányaként, ettől függetlenül a BlackBerry 9380 képességeit és minőségét tekintve nem tér el jelentős mértékben a konkurencia hasonló árkategóriába pozicionált megoldásaitól. A koncepció talán ott kap egyedül sebet, hogy az új Curve úgy erős továbbra is üzenetküldésben (mint az összes többi BlackBerry), hogy valójában pokoli nehéz vele üzenetet írni.

A terméket ebből kifolyólag alapvetően predesztinálja, hogy a RIM-et ma senki nem azonosítja olyan gyártóként, mely érintőkijelzős okostelefonokat készít, ettől függetlenül érthető a kanadaiak igyekezete, hovatovább a legújabb pletykák szerint az első BBX-es BlackBerry nem is hardvergombos lesz, úgyhogy a BlackBerry 9380 már idejekorán kondicionálja a márka híveit az érintőkijelző használatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról