Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 23. 09:03

Cisco: az IT konzumerizációjával szemben az ellenállás hasztalan

Az okostelefonok és tabletek megjelenése a vállalatoknál a hálózatokkal kapcsolatos elvárásokat is átalakítja. Ma már olyan cégek, iparágak is felfedezik a Wi-Fi előnyeit, amelyek korábban - főleg a biztonsági kockázatoktól tartva - távol maradtak ettől a területtől. A HWSW Tom Wilburnnel, a Cisco vezeték nélküli üzletágának globális értékesítési igazgatójával beszélgetett.

HWSW: Az az érzésem, a mobil eszközök terjedése miatt a Cisco ön által vezetett vezeték nélküli üzletága is erőteljesen növekedik.

Tom Wilburn: Abszolút így van. A Cisco vezeték nélküli üzletága produkálja az egyik legnagyobb növekedést a vállalaton belül, a legutolsó pénzügyi évben több mint 33 százalék felett volt a bővülés és a bevétel megközelítette az 1,5 milliárd dollárt.

HWSW: Mi hajtja ezt a növekedést?

Tom Wilburn: Két dolog. Az egyik, hogy a munkahelyekre a PC-k mellé megérkeznek a tabletek és az okostelefonok és a vállalatok számára egyre fontosabb, hogy stabil és biztonságos vezeték nélküli lefedettséget biztosítsanak a létesítményekben, hogy dolgozni lehessen ezekről a készülékekről. A másik terület a mobilszolgáltatóké, amik egyre inkább a Wi-Fi felé fordulnak, hogy a túlterhelt 3G hálózataikat valamilyen módon tehermentesítsék, elsősorban az olyan zsúfolt helyeken mint a stadionok és a repülőterek. Tehát a vállalati és a szolgáltatói szektorban is nagy növekedést látunk.

A legutóbbi egy-másfél év fenomenális volt. Az iPad és hozzá hasonló készülékek megjelenése előtt a Wi-Fi csak néhány szektorban volt igazán elterjedt, az oktatásban, az egészségügyben, a kiskereskedelemben és az iparban, ahol a dolgozók életét nagyban megkönnyítette a vezeték nélküli hozzáférés a hálózathoz. Ugyanakkor voltak szektorok, amelyek egyébként a Cisco legnagyobb vásárlói közé tartoztak, például a pénzügyi szektor, a bankok és biztosítók, ahol a Wi-Fi nagyon lassan nyert csak teret. Az iPad ezt teljesen megváltoztatta.

A kereskedelmi bankok világszerte egyre inkább érdeklődnek a technológia iránt, és azt vizsgálják, hogy lehetne hasznosítani. Például hogy ha egy ügyfél besétál egy bankfiókba, az egyik alkalmazott odaléphessen hozzá, üdvözölhesse, és a tabletjén egyetlen ujjmozdulattal elérhessen róla minden információt amelyek birtokában új termékeket, szolgáltatásokat adhat el neki. Egyre inkább azt látjuk, hogy a bankok a vezeték nélküli technológiát a bevételük és nyereségünk növelésének szolgálatába akarják állítani.

De maga az Apple is teljesen átalakította a kiskereskedelmet, a vásárlást. Az Apple Store-okban a Cisco vezeték nélküli hálózat elérhető a vásárlók számára, hogy kipróbálhassák a kirakott termékeket vagy akár a sajátjaikat, de az üzlet saját forgalma is ezen zajlik. Már nem kell odamenni a kasszához a fizetéshez, az eladó lehúzza a bankkártyát a nála levő termiállal, ami végeredményben egy átalakított iPhone, és a fizetési tranzakció a vezeték nélküli hálózaton zajlik, mivel ez egy PCI szabványoknak megfelelő, üzleti kritikus hálózat. Tehát a pénzügyi és a kiskereskedelmi szektorban nagy változásokat látunk, amiket egyértelműen ezek az új platformon indítottak el.

HWSW: Korábban a Wi-Fi ellen leggyakrabban felhozott érv a biztonság hiánya volt. A Wi-Fire hirtelen rákapó vállalatok feláldozzák a biztonságot a kényelem oltárán vagy a technológia fejlődött olyan sokat hogy a biztonsága már nem kérdés többé?

Tom Wilburn: Szó sincs arról hogy ezek a vállalatok ne foglalkoznának a biztonsággal, mindannyian nagyon biztonságtudatosak. Vannak nagy cégek, amelyektől a technológia alapos megismerése után azt hallottuk, hogy a Wi-Fi hálózat biztonságosabb mint a vezetékes mert azon minden felhasználó autentikált és minden forgalom titkosított. A 802.11i szabvánnyal ez egy bizonyítottan biztonságos technológia amit egyre többen el is fogadnak ilyennek.

HWSW: Ma az informatika egyik legfontosabb trendje a konzumerizálódás. Az IT-részlegek ellenállása hasztalan?

Tom Wilburn: Igen, egyértelműen az. Két-három évvel ezelőtt még jellemző volt, hogy a dolgozók csak az IT-részleg által jóváhagyott eszközöket használhatták a hálózaton. Ma már szinte egy IT-részleg se tiltja a saját eszközök használatát, inkább az a jellemző, hogy megpróbálják megoldani. Tehát nem az a kérdés hogy igen vagy nem, hanem hogy hogyan kivitelezhető ez. Hogy lehet megbízhatóan, biztonságosan és költséghatékonyan megoldani, hogy a dolgozók használhassák a saját mobil eszközeiket. A vállalatoknak a Wi-Fi megszületése óta igénye volt a vezeték nélküli eszközökre, de a legtöbb IT-részleg attól félt hogy nem lenne biztonságos vagy túl drága lenne a hálózat üzemeltetése. Az erőforrásaik korlátozottak voltak és már menedzselniük kell egy vezetékes hálózatot is.

Nemrég jelentettük be a Network Control System termékünket, ami abban segít a cégeknek, hogy vezetékes és vezeték nélküli hálózataikat egységesen kezelhessék. Innentől felügyeleti szempontból egyetlen hozzáférési hálózat van. Egy másik új termék ezen a területen az Identity Services Engine appliance, ami lényegében fogja a felhasználói azonosítót és szabályrendszerhez rendeli hozzá. Így ha valaki bejelentkezik a hálózatra, azonosíthatjuk hogy kicsoda, mi a szerepe a szervezetben, honnan csatlakozik, milyen készüléket használ és ezeknek megfelelően adunk neki hozzáférést az erőforrásokhoz. Ellenőrizhetjük az eszköz állapotát is, hogy például fertőzött-e, aktív és friss-e rajta az ajánlott víruskereső, és ha a válasz nem, lehet hogy nem engedünk fel a hálózatra, vagy csak vendég hozzáférést kap.

HWSW: Ez gyakorlatilag olyan mint a Network Access Control.

Tom Wilburn: Pontosan, ez olyan mint a Network Access Control, csakhogy itt mindegy hogy vezetékes, vezeték nélküli hálózatról vagy távoli hozzáférésről van szó, az egész teljesen infrastruktúra- és készülékfüggetlen. Aztán néhány hónapja jelent meg, tehát már nem is vadonatúj az AnyConnect kliensprogram, ami folyamatos biztonságos VPN hozzáférést biztosít. Létezik asztali Windowsra, iPhone-ra, iPadre is, én is használom. Ha a belső Cisco-hálózatra csatlakozom, Layer 2 kapcsolatot kapok, de ha elhagyom a céget és egy kávézóból csatlakozom, az AnyConnect felismeri hogy ez egy nyilvános hálózat és automatikusan Layer 3-as VPN-en keresztül csatlakoztat.

Felhasználói szempontból ez nagyon kényelmes mert bárhol is kapcsolom be a notebookomat, biztonságosan csatlakozom a vállalati hálózatra. Az IT szempontjából meg azért jó, mert nem kell attól félniük, hogy egy nem biztonságos kapcsolódással kockázatoknak teszem ki a céges hálózatot, adatokat. Megpróbálunk olyan eszközöket adni az IT-részlegeknek, amikkel hatékonyan menedzselhetik vezeték nélküli hálózataikat és  lehetővé tehetik a dolgozók számára saját mobil készülékeik használatát.

A Ciscónál már nincs szabály, ami előírná, mit használhatunk, szóval feltűnnek a céges hálózaton küönféle tabletek, iPadek, Samsung Galaxy Tabek és persze vannak Cisco Ciusok, meg mindenféle okostelefonok. A kollégám a BlackBerryre esküszik, én iPhone-t használok és a legjobb az egészben hogy az informatikai részleg erre azt tudja mondani: oké. Négy évvel ezelőtt még elő volt írva, milyen készülékeket használhatunk de ma már azt mondja az IT: "hozd amid csak van, csak tartsd be ezeket a szabályokat".

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ismerünk olyan informatikai részlegeket, beleértve a Cisco sajátját is, amely kezdetben ellenállt az informatikai konzumerizáiódásának, de ma már úgy tekintenek rá mint költségmegtakarítási lehetőségre. A dolgozóknak megvannak a saját eszközeik amiket úgyis jobban szeretnek használni mint a vállalat által biztosított PC-ket, tehát használják csak azokat. Egy akkora cégnél mint a miénk, ezzel sokat lehet spórolni.

HWSW: Elképzelhető, hogy a vezeték nélküli technológiák rövidesen leváltják a vezetékes hálózatokat az irodákban?

Tom Wilburn: Nem hiszem. Egyszer feltettem a kérdést a legokosabb mérnökeinknek, akik a vezeték nélküli üzletágnál dolgoznak, hogy ha informatikai vezetők lennének és egy vadonatúj épületben kellene hálózatot építtetniük, maradnának-e kizárólag a Wi-Fi mellett. és szinte mindegyikük azt mondta: nem, mindkettő kellene. A gigabites Ethernetet használnák POE-val a nem mobil eszközökhöz és aztán az egész létesítményt lefednék 802.11n vezeték nélküli hálózattal.

Szerintem azt fogjuk látni, hogy a vezetékes és vezeték nélküli hálózat egyaránt sztenderddé válik. Mondok egy személyes példát: nekem az asztalomon ott áll egy Tandberg EX90 videokonferencia-végpont, aminek 32 hüvelykes a kijelzője és a jó minőségű videóhoz 3-4 megabites sávszélességet igényel, talán kicsit többet is. Ezt nem akarom mozgatni vagy magammal vinni mert nagy, nehéz, nincs is benne vezeték nélküli kliens. De ha felállok az asztalomtól a laptopommal, akkor már nem látok sehol vezetékeket, csak felnyitom a laptopomat és csatlakozom a Wi-Fi hálózathoz.

Mivel a vezetékes hálózatra csatlakoznak a vezeték nélküli hozzáférési pontok és arról kapják az áramot a telefonok is egyébként, vezetékes hálózatra szükség van. És ugyan a Wi-Fi sebessége és megbízhatósága folyamatosan fejlődik, de a vezetékes hálózat is meg fog maradni, a jóval nagyobb sávszélessége miatt, mert abból sosem elég. Mindkettőnek megvan a maga helye, szerintem az IT-vezetők mindkettőt szeretnék, és szeretik azt a rugalmasságot is, amit a két hálózat ad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról