Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 22. 14:40

Megújul a YouTube

Új dizájnt tesztel a YouTube, az eddigi automata ajánlások helyett az új fókusz a csatornákra kerül. Egyre inkább a minőségi tartalmak felé tolja felhasználóit a videómegosztó és persze a közösségi hálózatok is több szerepet kapnak.

Nem csak egy egyszerű ráncfelvarrást kap a YouTube , nem csak gombok lettek kerekebbek vagy a keretek vastagabbak. A layout gyakorlatilag teljesen új alapokra épül és az eddigi poszteres elrendezés helyett a közösségi oldalakon is nagyon jól bevált listás, feedes kialakítás köszön vissza.

A kis trükkel bárki által előhívható új interfész bal oldalán látható menüje leginkább a mobilos (touch) Facebook felületet idézi. Kiemelt helyet kap rajta a saját csatornánk, a saját feltöltésekkel, a későbbre elrakott videókkal, a korábban nézettekkel és a beállításokkal. Külön szelektálhatjuk a követett csatornák elemeit, kapunk ajánlásokat, illetve egy nagyon hasznos újítással a közösségi megosztásban szereplő videókat is külön szűrhetjük. A Google+, illetve Facebook feedünkben megjelenő videókat az adott közösségi oldalakon eddig is nézhettük, de nem biztos, hogy mindig elkaptuk a megosztás pillanatát. Mostantól kezdve a YouTube-ba bejelentkezve utólag is végigmehetünk a barátaink által megosztott filmeken.

Úton a tökéletes felület felé?

Ez utóbbi biztosan növelni fogja a főoldalon eltöltött időt, érdemes lesz végre rendszeresen felnézni YouTube-ra és nem csak beágyazott vagy linkelt videókból ugrálunk majd közvetlenül a lejátszóba, ahol esetleg a kapcsolódó linkeken lépdeltünk tovább. A csatornák hangsúlyozása szintén ezt a célt szolgálja, s a meglévő feliratkozások mellett az új felület bemutatója addig nem is hajlandó tovább menni, amíg nem iratkozunk fel három további feedre. A YouTube sorsa nyilvánvalóan az, hogy a legnagyobb non-lineáris tartalomszolgáltatóvá válik, de nem feltétlenül csak percekre akarja lekötni a felhasználót, hanem igazi “műsort” is kínálna.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A csatornalistában persze mindenki megtalálja az eddig fő helyen szereplő ajánlásokat is a legnépszerűbb és legjobbra értékelt videókról. Bármelyik szűrőt kapcsoljuk be, a középső sávban egy hosszú listában jelennek meg az elemek, az előnézeti kép mellett pedig azt is látni fogjuk, hogy ki által jutott el hozzánk az adott elem vagy mikor töltötték fel. Az egyetlen hiba, hogy egyelőre a feedben nem lehet lejátszani a videókat kis ablakban, hanem a klikk után azonnal átkerülünk a klip saját oldalára. A Facebookon és a Google+-on pedig már megszokta mindenki, hogy a videót kicsiben is elkezdheti nézni. Nem biztos, hogy a YouTube-nak is érdeke, hogy a feedben maradjanak az emberek és ne menjenek át az egyedi lapokra, de ez majd később kiderül.

Állítsd be!

Az új dizájn még nem érhető el automatikusan mindenki számára, viszont egy egyszerű cookie hozzáadásával be lehet lépni a tesztelők körébe. Mindössze a fejlesztői eszköztárat kell megnyitni Firefox (Ctrl-Shift-K) vagy Chrome (Ctrl-Shift-J) alatt, majd átlépni a konzol fülre és a következő kifejezést oda bemásolni:

document.cookie=”VISITOR_INFO1_LIVE=ST1Ti53r4fU”;

Az oldal újratöltése után pedig máris lehet próbálgatni az új felületet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról