Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Dunántúlon is Hipernetre váltott a Telenor

Koi Tamás, 2011. november 18. 13:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A főváros után az ország nyugati régiójában is lezárult a Telenor idén tavasszal kezdődött hálózatmodernizációs folyamata, így mostantól a dunántúli térség teljes, 3G-vel lefedett területen elérhető az operátor Hipernet márkanevű szolgáltatása.

A Telenor Magyarország ma bejelentette, hogy a közel 800 budapesti bázisállomás cseréje után további 415 bázisállomás modernizálásával és 42 új rádiós csomópont telepítésével az ország teljes nyugati régiójában elérhetővé tette a Hipernet márkanevű mobilnet-szolgáltatást. A DC-HSPA+ technológiára épülő, elméletileg 42 Mbps letöltési sávszélesség elérésére képes hálózatot a szolgáltató jövőre az ország teljes területére kiterjeszti.

A szolgáltató augusztus közepén jelentette be, hogy elsőként Budapesten és néhány környező településen az addigra már modernizált, szoftveresen felprogramozható bázisállomásokon aktiválja a DC-HSPA+ átvitelt. A vállalat ezzel a mobilnet-szolgáltatások sebességi versenyében egycsapásra utolsóból az elsővé lépett elő, hiszen akkor egyik riválisának sem volt még piackész DC-HSPA+ 3G-s rendszere, a versenytársak közül a Vodafone-nak pedig nem is lesz: a piros szolgáltató éppen tegnap jelentette be, hogy a 3G-s hálózatát 21 megabitesre fejleszti fel. A T-Mobile azóta már egy LTE-teszthálózatot is bemutatott, melynek kereskedelmi rajtja január elején várható.

A Telenor kínai partnerével, a ZTE-vel karöltve kezdte a hálózat modernizációját idén tavasszal. A szolgáltató a teljes rádiós infrastruktúra, valamint a maghálózat elemeit lecseréli az új beszállító berendezéseire, nagyjából másfél éves időtávlatban. A ZTE úgynevezett SingleRAN rádiós egységeket szállít a Telenornak, ezek a rádiós technológiát tekintve szoftveresen konfigurálhatók, így a szolgáltató egy már lecserélt bázisállomáson tetszőleges 3G-s szabvánnyal biztosíthat internetelérést, sőt, akár LTE-szolgáltatást is bevezethet ugyanazokkal az eszközökkel.

A mostani, nyugat-magyarországi bővítési folyamatot - melynek részeként 18 olyan településen is elindult a 3G-szolgáltatás, ahol eddig nem volt elérhető - az ország keleti részének mobilnetes "felzárkóztatása" követi. A Telenor a teljes folyamat során körülbelül 6000 hálózati elemet cserél le, és a jövő év közepére teljesen megújítja rádiós rendszereit és az azt kiszolgáló teljes infrastruktúrát.

A szolgáltató számára az új hálózat felállása után elsősorban üzletpolitikai döntés, hogy mikor indítja el kereskedelmi üzemben az LTE-szolgáltatást. A cégnek ehhez még frekvenciát sem kéne szereznie, hiszen ugyanabban a sávban, ahol a T-Mobile teszteli az LTE-szolgáltatását a Telenor kétszer annyi frekvenciával rendelkezik, vagyis nagyobb kapacitást tud kiosztani a kliensek közt. Ehhez ugyanakkor szükséges lehet a bázisállomásokat a központi adatcserélőkkel összekötő felhordóhálózat bővítése is, a Telenor azonban ezen a téren is jelentős fejlesztéseket hajt végre a hálózatmodernizáció során.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.