Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 17. 15:28

Újratervezte a Samsung a betiltott tabletet

A német piac számára újratervezte Galaxy Tab 10.1 tabletjét a dél-koreai Samsung, az új modell Galaxy Tab 10.1N néven lesz elérhető. A módosított formatervtől azt várják, hogy újra értékesíthetővé válik az eszköz Németországban.

Megkerüli a német bíróság döntését az újratervezett Galaxy Tab 10.1N termékkel a Samsung. A dél-koreaiak eszerint nem látták célravezetőnek az elhúzódó, akár több évig is tartó pereskedést, inkább módosítottak az iPadhez való hasonlósága miatt kitiltott eszköz formatervén - jelentette a Mobiflip.de. A dél-koreai Yonhap hírügynökség információi szerint a tablet jövő héten kerül a németországi boltokba.

A kiszivárgó képek szerint a hamarosan piacra kerülő Tab 10.1N két ponton módosult, a készülék alumínium kerete "felkúszik" a képernyő üvege mellé, illetve megváltozott a hangszórók elhelyezkedése is - ez utóbbi azonban inkább gyártási optimalizációnak tudható be, nem az Apple által kifogásolt formaterv elemeként változott. A képek szerint az eddigi, teljesen üvegborítású előlap szélein fém borítást kap, ami a Samsung szerint láthatóan elegendő ahhoz, hogy megkerülje az Apple iPadjét védő formatervezési mintaoltalmat.

A régi Tab lent, az új felül.

Egyelőre a káva átalakítása jelenti az egyetlen felszínre került módosítást, de feltételezhetően egyéb, szoftveres változásokat is tartalmaz majd az eszköz. A Samsung (és a Google) egyre nagyobb hajlandóságot mutat az Apple által levédett megoldások elkerülésére, így a Galaxy Note például már nem tartalmazza a túllapozott oldalak esetében a "rugós" visszahúzó effektust, sem pedig a korábban használt csúszkás feloldást. Mindkét UI-elem az Apple telefonjában mutatkozott be a szélesebb közönség előtt, és korábban a Samsung-féle Android kiadások részét képezte.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kérdéses azonban, hogy az apróbb módosítások segítségével sikerül-e végre bevezetni a készüléket azokon a piacokon, ahonnan az előző formatervet kitiltotta a bíróság (Németország illetve Ausztrália) - erről a kérdésről minden kétséget kizáróan a bíróságok fognak döntést hozni a közeljövőben. A szakértők szerint a közösségi formatervezési mintaoltalmat akkor sérti meg egy termék, ha egy informált szemlélő szerint az összes kitétel sérül - az újratervezett tablet azonban úgy tűnik az eredeti, "tiszta, üveg előlap" kitételét már nem hágja át.

A próbálkozás mindenesetre előhírnöke lehet a Samsung új stratégiájának, amely arról szólhat, hogy a vállalat megkísérli feltérképezni az Apple szellemi tulajdonának határait (illetve hogy a bíróságok hol határozzák meg ezeket a határokat), majd olyan termékeket dob piacra, amelyek biztosan e határokon kívül helyezkednek el, de nem túl távol az almás eszközöktől. A Samsung váratlan eltökéltsége, hogy az eredeti elutasítás ellenére is piacra dobja tabletjét, arra utal, hogy bátran szembe kíván szállni az Apple felől érkező nyomással, és akár iteratív módon is hajlandó termékeit a jogi normának megfelelően elkészíteni. A másik alternatíva a pereskedés, illetve az eredmény kivárása lenne, amely a rendkívül dinamikusan fejlődő mobilos és tabletes ágazatban egyenlő lehet az öngyilkossággal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról