Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 15. 09:51

Nincs változás a Top500 lista élén

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rangsoroló, évente kétszer frissített Top500 lista 18 éves történetében most először fordult elő, hogy a 10 legerősebb gép ugyanaz maradt mint az előző listán.

Még mindig a japán RIKEN kutatóintézetben működő K Computer a világ legerősebb szuperszámítógépe, a rendszert aTop500 lista júniusi frissítése óta ráadásul tovább bővítették, így már 88 ezernél is több SPARC64 VIIIfx processzort tartalmaz, teljesítménye 10,51 petaflops is. Ez az első és egyetlen szuperszámítógép a világon a 10 petaflopsos álomhatár felett, a gép sebessége négyszer akkora mint a listán második helyezett kínai Tianhe-1A rendszeré. A 10 legerősebb gép nem változott a júniusi Top500 kiadása óta, ami még sose fordult elő a lista 18 éves története során.

Egyre erősödik Kína befolyása a szuperszámítógépes világban, az ázsiai ország már 74 géppel szerepel a listán, majdnem annyival mint az országok szerinti rangsorban következő Japán, Nagy-Britannia és Franciaország összesen. A kínai erőfeszítéseknek köszönhetően Ázsia lett a második legerősebb régió a világon a Top500-on szereplő gépek számát tekintve, megelőzve a tudományos eredményeire büszke Európát. A 10 legerősebb gép közül kettő is kínai, kettő japán, öt amerikai és mindössze egy európai.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A júniusi 17-ről 38-ra emelkedett azoknak a szuperszámítógépeknek a száma, amelyek GPU gyorsítást vesznek igénybe a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az NVIDIA fölénye ezen a területen szinte már nyomasztó, 4 kivételéven minden ilyen gépben a cég GPU-i dolgoznak, az AMD grafikus chipjei összesen két rendszerbe találtak utat maguknak. Az Opteronok is visszaszorultak, az előző listán még 66 Opteron-alapú gép szerepelt, ezek száma 63-ra csökkent, de a Xeon-alapú rendszerek is teret vesztettek, kettővel kevesebb van belőlük a listán mint a nyáron. Érdekesség, hogy a listán szereplő rendszerek közel kétharmada már hat vagy több magos processzorra épül.

A gyártók rangsorában megingathatatlan a IBM fölénye, a Nagy Kék 223 géppel szerepel a listán, vagyis a részesedése 44 százalékos, a második helyen álló HP-é már csak 28 százalék, a szuperszámítógépekre szakosodott Cray és SGI 27, illetve 17 rendszerrel van jelen - igaz, ezek többje a legnagyobb teljesítményűek közül kerül ki.

A frissített listára 50,9 teraflopsos teljesítménnyel lehetett felkerülni, ez  30 százalékos növekedés a júniusi 39,1 teraflopsos minimumhoz képest - a júniusi listán még 305-ödik helyen állt az a rendszer, amely most az utolsó. A Top500 listán szereplő gépek összesített teljesítménye 58,7 petaflopsról 74,2 petaflopsra emelkedett fél év alatt, tavaly novemberhez képest pedig 59 százalékkal emelkedett. Az összesített teljesítménynek több mint 14 százalékát adja a Fujitsu K Computer.

a címlapról