Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 15. 09:51

Nincs változás a Top500 lista élén

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rangsoroló, évente kétszer frissített Top500 lista 18 éves történetében most először fordult elő, hogy a 10 legerősebb gép ugyanaz maradt mint az előző listán.

Még mindig a japán RIKEN kutatóintézetben működő K Computer a világ legerősebb szuperszámítógépe, a rendszert aTop500 lista júniusi frissítése óta ráadásul tovább bővítették, így már 88 ezernél is több SPARC64 VIIIfx processzort tartalmaz, teljesítménye 10,51 petaflops is. Ez az első és egyetlen szuperszámítógép a világon a 10 petaflopsos álomhatár felett, a gép sebessége négyszer akkora mint a listán második helyezett kínai Tianhe-1A rendszeré. A 10 legerősebb gép nem változott a júniusi Top500 kiadása óta, ami még sose fordult elő a lista 18 éves története során.

Egyre erősödik Kína befolyása a szuperszámítógépes világban, az ázsiai ország már 74 géppel szerepel a listán, majdnem annyival mint az országok szerinti rangsorban következő Japán, Nagy-Britannia és Franciaország összesen. A kínai erőfeszítéseknek köszönhetően Ázsia lett a második legerősebb régió a világon a Top500-on szereplő gépek számát tekintve, megelőzve a tudományos eredményeire büszke Európát. A 10 legerősebb gép közül kettő is kínai, kettő japán, öt amerikai és mindössze egy európai.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A júniusi 17-ről 38-ra emelkedett azoknak a szuperszámítógépeknek a száma, amelyek GPU gyorsítást vesznek igénybe a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az NVIDIA fölénye ezen a területen szinte már nyomasztó, 4 kivételéven minden ilyen gépben a cég GPU-i dolgoznak, az AMD grafikus chipjei összesen két rendszerbe találtak utat maguknak. Az Opteronok is visszaszorultak, az előző listán még 66 Opteron-alapú gép szerepelt, ezek száma 63-ra csökkent, de a Xeon-alapú rendszerek is teret vesztettek, kettővel kevesebb van belőlük a listán mint a nyáron. Érdekesség, hogy a listán szereplő rendszerek közel kétharmada már hat vagy több magos processzorra épül.

A gyártók rangsorában megingathatatlan a IBM fölénye, a Nagy Kék 223 géppel szerepel a listán, vagyis a részesedése 44 százalékos, a második helyen álló HP-é már csak 28 százalék, a szuperszámítógépekre szakosodott Cray és SGI 27, illetve 17 rendszerrel van jelen - igaz, ezek többje a legnagyobb teljesítményűek közül kerül ki.

A frissített listára 50,9 teraflopsos teljesítménnyel lehetett felkerülni, ez  30 százalékos növekedés a júniusi 39,1 teraflopsos minimumhoz képest - a júniusi listán még 305-ödik helyen állt az a rendszer, amely most az utolsó. A Top500 listán szereplő gépek összesített teljesítménye 58,7 petaflopsról 74,2 petaflopsra emelkedett fél év alatt, tavaly novemberhez képest pedig 59 százalékkal emelkedett. Az összesített teljesítménynek több mint 14 százalékát adja a Fujitsu K Computer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról