Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 21. 10:42

Húsz év után nyugdíjba megy az EMC Clariion

Húsz év után az EMC beszünteti a középkategóriás Clariion SAN-ok értékesítését, a termékek utoljára jövő januárban lesznek rendelhetők, ezt követően az ügyfeleknek a VNX egységesített tárolókat kínálja a cég, amelyeket most kisebb fejlesztésekkel próbál még vonzóbbá tenni.

Búcsúzik a Clariion

2012 januárjában véget ér az EMC egyik legnépszerűbb termékcsaládjának, a Clariionnak az életciklusa. A vállalat beszünteti a népszerű középkategóriás SAN-ok értékesítését, de a használatban levő eszközökhöz természetesen még nyújt támogatást, egészen 2017-ig. A cég reményei szerint ennyi idő elegendő lesz arra, hogy a felhasználók modernebb platformra, leginkább a Clariion és a Celerra utódaként pozicionált VNX-re migráljanak.

A Clariion termékek története az 1990-es évekre nyúlik vissza, még a Data General idejére, amely saját Aviion miniszámítógépeihez kínálta háttértárként őket 1992-től, majd a piaci igényeket látva 1994-ben megkezdte az önálló forgalmazásukat is. A Data General számos akkor úttörőnek, ma már azonban teljesen általánosnak számító újdonságot vezetett be a Clariionokban, például a diszkek üzem közbeni cserélhetőségét, az aktív-aktív kontroller konfigurációt, a tükrözött write cache-t, a rendszerszintű redundanciát és az üzemi közbeni szerelhetőséget.

Data General Clariion és Aviion

A Data Generalnál a Clariion termékcsalád önállósítása komoly belső ellentéteket szült, de később a lépés busásan megtérült. Az Aviion számítógépek helyett a Clariion lett a cég húzóterméke és az EMC ezért vásárolta fel a vállalatot 1999-ben, hogy aztán minden, számítógépekkel kapcsolatos fejlesztést leállítson. Az EMC égisze alatt a Clariion az egyik legfontosabb termékvonallá vált és a középkategóriás SAN-ok piacának meghatározó szereplője a mai napig. Az utolsó generáció, a CX4 azonban már három éve, 2008-ban jelent meg és az idén januárban rajtolt VNX családdal az EMC végleg leváltotta a Clariiont.

A Clariion utóda, a VNX

A VNX család tagjai egyformán bevethetők fájl- és blokkszintű adattárolóként, vagyis NAS-ként és SAN-ként is működhetnek, de egy cloudban EMC Atmos VE közbeiktatásával akár objektumtárolóként is használhatók REST, SOAP és XAM protokollokon keresztül. A támogatott blokkinterfészek között megtalálható a Fibre Channel az FCoE és az iSCSI is, a fájlok pedig CIFS, NFS, pNFS és MPFS megosztásként érhetők el. A VNX egy teljesen új platformot kapott, amelynél a fő tervezési szempont a kompaktság volt: a tárolók hardvere négymagos Intel Xeon 5600-as sorozatú (Westmere-EP) processzorokra épül, az architektúra pedig 6 Gbps SAS interfészen alapul.

A tároló az adatelérési mintázat függvényében az adatokat automatikusan képes rétegezni, hogy a legsűrűbben elért adatok kerülhessenek a legnagyobb teljesítményű tárolókra, az opcionálisan rendelhető SSD-kre. Emellett számos szoftveres "trükk" áll még rendelkezésre a kapacitás és a teljesítmény hatékony kiaknázásához, például a viszonylag ritkán használt LUN-ok blokkszintű tömörítése, a fájlszintű deduplikáció, valamint a thin provisioning, amely révén a tárolóeszköz az alkalmazások és a felhasználók számára a tényleges fizikai kapacitásánál nagyobb köteteket is tud láttatni.

Az EMC VNX család

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Felhasználói oldalról a VNX termékcsalád legfontosabb újdonsága, hogy az egységesített tárolók egységes felületen is menedzselhetők, a Unisphere szoftveren keresztül, amely alá az EMC más tárolói (Clariion, Celerra) és RecoverPoint SE telepítése is bevonhatók. Emellett érdemes még kiemelni, hogy a VNX tárolókhoz a szoftverek kedvező árú csomagokban érhetők el, egy-egy csomagba (Fast Suite, Security and Compliance Suite, Local Protection Suite, Remote Procection Suite) adott területet érintő szoftverek kerültek be.

Új VNX fejlesztések

Az EMC új VNX modelleket is bemutatott tegnap: a VNX7500-at kimondottan nagy sávszélességet igénylő feladatokra optimalizálták, amilyenek az adattárházak vagy a videofeldolgozás, ennek érdekében az egység külső sávszélességét 14 GBps-re növelte a vállalat. A sávszélesség-növelés az VNX5500-as modellhez is elérhető opció, ezt 6,5 GBps-ig lehet "turbózni". További újdonság a 3 terabájtos NL-SAS diszkek támogatása, illetve megjelent egy új diszkdoboz is, ami 4U kivitelben 60 darab meghajtót képes fogadni a nagyobb kapacitássűrűség érdekében - egy rackbe így akár 1,6 petabájtnyi adat is pakolható.

A VNX tárolók korábban is rendelhetők voltak SSD-kkel, azonban az EMC most bejelentett egy olyan előre konfigurált modellt, a VNX5500F-et, amely kizárólag SLC NAND flash chipes meghajtókat tartalmaz. A vállalat szerint ezzel a berendezéssel online tranzakciókezelési feladatok alatt akár tízszeres teljesítmény is elérhető egy merevlemezes konfigurációhoz képes, miközben az egy tranzakcióra eső energiafogyasztás ötödére csökken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról