:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 5. 16:41

Betiltatná az iPhone 4S-t a Samsung

Úgynevezett elengedhetetlen szabadalmakkal szorítaná sarokba a dél-koreai gyártó az Apple-t két európai országban is.

A várakozásoknak megfelelően azonnal bírósághoz fordult az iPhone 4S ügyében a Samsung. Franciaországban és Olaszországban már benyújtották az előzetes tiltó határozatot az Apple új telefonja ellen, két másik, egyelőre ismeretlen európai országban pedig készül a beadvány. A Korea Times korábban publikált értesülése szerint a Samsung már hetek óta készült a jogi válaszlépésre, a beadványt pedig a bejelentés másnapján élesítették is.

A két vállalat között fokozatosan eldurvuló jogi csatározás legújabb epizódjában azonban az eddigitől eltérő fegyvert vetnek be a dél-koreaiak és szembe mennek az iparág lefektetett normáival. A Samsung ugyanis olyan, a 3G-s telefonok működéséhez elengedhetetlen szabadalmakra hivatkozva panaszolta be a két országban az Apple-t, amelyek FRAND-terheléssel bírnak. A kérdéses szabadalmakat a Samsung beadványa is "essential" vagyis elengedhetetlen jelzővel illeti - amely a jogi nyelvezetben az iparági szabványok építőköveinek számító szabadalmakat jelöli.

FRAND szabványok?

A telekommunikációs szabványokat szokás szerint iparági konzorciumok végzik, a részt vevő vállalatok pedig egyezményt kötnek, hogy a szabvánnyal kapcsolatos szabadalmakat egymás és az újonnan belépők számára elérhetővé teszik. A bevett gyakorlat szerint az ilyen szabadalmakat FRAND-cimkével látják el, vagyis minden érdeklődő számára "tisztességes és ésszerű" (fair and reasonable) feltételek mellett biztosítanak licencet. Ez szükséges ahhoz, hogy a szabványok nyíltak legyenek és a szabványokkal kompatibilis eszközöket gyártó vállalatok bármikor be tudjanak kapcsolódni az ökoszisztémába.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 3G-s szabvány (WCDMA) létrejöttekor is ugyanígy jártak el a nagy gyártók. Amely cégnek a szabvánnyal kapcsolatos szabadalma volt, vállalta, hogy azt minden jelentkező számára FRAND körülmények között licenceli. Ez azt jelenti, hogy szabadalomportfólióját nem használja arra, hogy az esetleges versenytársakat kizárja a piactól - bár azoknak licencdíjat kell fizetni a belépésért. A Motorola rendkívül sok, a különböző kommunikációs standardok részét képező szabadalommal rendelkezik - sőt, egyes szakértők szerint ilyen szabadalmak alkotják a gyártó portfóliójának jelentős részét. Mivel ezen szabadalmak esetében a tulajdonos önként lemond a jogai jelentős részéről (például nem válogathat az igénylők között és vissza sem tarthatja), az ilyen szabadalmak értéke jóval alacsonyabb, mint a FRAND-cimke nélküli társaiké.

Az Apple nem licencel?

A Samsung álláspontja szerint a szabadalmakat az Apple nem licenceli és visszautasít minden ilyen irányú megkeresést, vagyis a tudatos szabadalombitorlás helyzete áll fenn. Pontosabban állna fenn, ha a bíróság beengedi a francia, illetve olasz piacra az iPhone 4S-t. Ezzel szemben az Apple azt állítja, hogy neki, mint gyártónak nem kell ilyen licenceket kiváltania, a telefonban található lapkák gyártói ugyanis megfizetik azt a megfelelő szabadalomtulajdonosoknak, és így az iPhone 4S is e licencek védelme alatt van.

Florian Müller szabadalomjogi szakértő szerint a FRAND-szabadalmakra hivatkozva szinte lehetetlen előzetes tiltó határozatot elérni a bíróságon, de a jogértelmezés országonként is bíróságonként eltérő lehet ahhoz, hogy a dél-koreaiak beadványa sikerrel járjon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.