Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 5. 16:41

Betiltatná az iPhone 4S-t a Samsung

Úgynevezett elengedhetetlen szabadalmakkal szorítaná sarokba a dél-koreai gyártó az Apple-t két európai országban is.

A várakozásoknak megfelelően azonnal bírósághoz fordult az iPhone 4S ügyében a Samsung. Franciaországban és Olaszországban már benyújtották az előzetes tiltó határozatot az Apple új telefonja ellen, két másik, egyelőre ismeretlen európai országban pedig készül a beadvány. A Korea Times korábban publikált értesülése szerint a Samsung már hetek óta készült a jogi válaszlépésre, a beadványt pedig a bejelentés másnapján élesítették is.

A két vállalat között fokozatosan eldurvuló jogi csatározás legújabb epizódjában azonban az eddigitől eltérő fegyvert vetnek be a dél-koreaiak és szembe mennek az iparág lefektetett normáival. A Samsung ugyanis olyan, a 3G-s telefonok működéséhez elengedhetetlen szabadalmakra hivatkozva panaszolta be a két országban az Apple-t, amelyek FRAND-terheléssel bírnak. A kérdéses szabadalmakat a Samsung beadványa is "essential" vagyis elengedhetetlen jelzővel illeti - amely a jogi nyelvezetben az iparági szabványok építőköveinek számító szabadalmakat jelöli.

FRAND szabványok?

A telekommunikációs szabványokat szokás szerint iparági konzorciumok végzik, a részt vevő vállalatok pedig egyezményt kötnek, hogy a szabvánnyal kapcsolatos szabadalmakat egymás és az újonnan belépők számára elérhetővé teszik. A bevett gyakorlat szerint az ilyen szabadalmakat FRAND-cimkével látják el, vagyis minden érdeklődő számára "tisztességes és ésszerű" (fair and reasonable) feltételek mellett biztosítanak licencet. Ez szükséges ahhoz, hogy a szabványok nyíltak legyenek és a szabványokkal kompatibilis eszközöket gyártó vállalatok bármikor be tudjanak kapcsolódni az ökoszisztémába.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A 3G-s szabvány (WCDMA) létrejöttekor is ugyanígy jártak el a nagy gyártók. Amely cégnek a szabvánnyal kapcsolatos szabadalma volt, vállalta, hogy azt minden jelentkező számára FRAND körülmények között licenceli. Ez azt jelenti, hogy szabadalomportfólióját nem használja arra, hogy az esetleges versenytársakat kizárja a piactól - bár azoknak licencdíjat kell fizetni a belépésért. A Motorola rendkívül sok, a különböző kommunikációs standardok részét képező szabadalommal rendelkezik - sőt, egyes szakértők szerint ilyen szabadalmak alkotják a gyártó portfóliójának jelentős részét. Mivel ezen szabadalmak esetében a tulajdonos önként lemond a jogai jelentős részéről (például nem válogathat az igénylők között és vissza sem tarthatja), az ilyen szabadalmak értéke jóval alacsonyabb, mint a FRAND-cimke nélküli társaiké.

Az Apple nem licencel?

A Samsung álláspontja szerint a szabadalmakat az Apple nem licenceli és visszautasít minden ilyen irányú megkeresést, vagyis a tudatos szabadalombitorlás helyzete áll fenn. Pontosabban állna fenn, ha a bíróság beengedi a francia, illetve olasz piacra az iPhone 4S-t. Ezzel szemben az Apple azt állítja, hogy neki, mint gyártónak nem kell ilyen licenceket kiváltania, a telefonban található lapkák gyártói ugyanis megfizetik azt a megfelelő szabadalomtulajdonosoknak, és így az iPhone 4S is e licencek védelme alatt van.

Florian Müller szabadalomjogi szakértő szerint a FRAND-szabadalmakra hivatkozva szinte lehetetlen előzetes tiltó határozatot elérni a bíróságon, de a jogértelmezés országonként is bíróságonként eltérő lehet ahhoz, hogy a dél-koreaiak beadványa sikerrel járjon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról