Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 5. 09:11

Kínaiak és oroszok vásárolhatják meg a Yahoo-t

Az Alibaba nevű kínai online piactér és a Facebook befektetői összefognának a súlyos problémákkal küzdő Yahoo felvásárlása érdekében.

Megvenné a Yahoo-t a Silver Lake, az Alibaba és a Digital Sky Technologies hármasa - jelentette a Bloomberg. A tárgyalások még korai fázisban vannak, a befektetői csapat kezd összeállni, állítja három független forrás egybehangzó véleménye alapján a gazdasági lap. A Silver Lake szakmai befektetői alap, korábban a Skype befektetőiként emlékeztünk meg róluk, az orosz Digital Sky Technologies pedig a Facebook befektetőjeként tett szert hírnévre. Az Alibaba kínai online piactér, amely B2B, B2C és C2C formában nyújt szolgáltatásokat a kínai kis- és középvállalkozásoknak.

Az információk szerint a befektetői csoport már felvette a kapcsolatot a Yahoo-val illetve a portál eladásával megbízott tanácsadó céggel. A tárgyalások egyelőre teljes titokban folynak és csak az alapokat érintették, így egyáltalán nem biztos, hogy a befektetők ajánlatot fognak tenni a vállalatra. A Yahoo már korábban bejelentette, hogy felkérték az Allen & Co. befektetési bankot a lehetséges vevők felkutatására és az esetleges ügylet lebonyolítására.

Kínai-orosz koalíció

Az Alibaba alapító elnöke, Jack Ma korábban már elismerte, hogy cége pályázik a Yahoo-ra. A vásárlással Ma személyesen is jól járna, a Yahoo ugyanis 40 százalékos részesedéssel bír az Alibabában, a felvásárlással pedig ezen részvények egy része visszakerülnek az Alibaba alapítójához. Az Alibaba és a Yahoo között gazdasági együttműködés is van, a kínai cég üzemelteti a yahoo.cn alatt található szolgáltatásokat is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az orosz Digital Sky Technologies és a kínai Alibaba által végrehajtott felvásárlás várhatóan felkelti majd az amerikai kormányzat kíváncsiságát is. A barátinak nem nevezhető nagyhatalmak komoly piacot szereznének az amerikai kommunikációs piacon - a Yahoo email-szolgáltatása továbbra is az elsők között van a világon. Ennek megfelelően számítani lehet arra, hogy az ügylet előtt a különböző kormányügynökségek minden bizonnyal alapos ellenőrzést és vizsgálatot folytatnak majd.

Az ehhez hasonló vizsgálatok rendkívül hosszadalmasak lehetnek, a Huawei például lemondott a 3Com megvásárlásáról 2008-ban, miután a kormány vizsgálatot indított - a gyanú szerint a kínaiak kritikus haditechnikai információk birtokába kerülhettek volna a vállalat felvásárlásával. A szakértők szerint az email és egyéb kommunikációs forgalom jelentős részét továbbító Yahoo hasonlóan kritikus stratégiai vállalat lehet, amelynek idegen irányítás alá kerülése problémás lehet.

A Silver Lake korábban szintén érdeklődést mutatott a Yahoo iránt, a befektetési alap akkor bemutatott tervei szerint a legértékesebbnek számító ázsiai érdekeltségeket eladnák, az amerikai részleget pedig átalakítás után növekedési pályára állítanák. A Silver Lake és az Alibaba közötti együttműködés így természetesnek tűnik: a kínaiak feltételezhetően vinnék az ázsiai vállalatrészt, a Silver Lake pedig beindítaná az amerikai restrukturálást.

Már mindegy, mennyiért

A Yahoo egyelőre továbbra is elnök-vezérigazgató nélkül működik tovább, miután az igazgatótanács kirúgta Carol Bartz-ot. Jelenleg a vállalatot formálisan Tim Morse pénzügyi igazgató vezeti, a belsős információk szerint azonban van még legalább egy hatalmi gócpont Jerry Yang alapító körül is - így pontosan nem tudni, hogy ki is vezeti a vállalatot jelenleg.

A Yahoo a bizonytalan helyzet feloldására fejvadász cégeket kért fel a lehetséges elnök-vezérigazgatói jelöltek felkutatására - a kiválasztott feladata lesz majd levezetni a vállalat eladását és esetleges feldarabolását, majd a független rész visszatérését a növekedés felé. A belsős információk szerint az első jelölt meghallgatására még jövő héten sor kerül, a végleges döntésre azonban nem szabott magának határidőt az igazgatótanács.

Mint ismeretes, a Yahoo-ra a Microsoft tett vételi ajánlatot 2008-ban, a 44,6 milliárd dolláros ajánlatot az akkor Yang vezette cég elutasította, arra hivatkozva, hogy az nem szolgálja a részvényesek érdekeit. A vállalat akkor 22,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bírt, a redmondi ajánlat tehát mintegy kétszeresen értékelte túl a Yahoo-t. Ma a Yahoo mintegy 17 milliárd dollárt ér, a nem javuló üzleti eredmények fényében pedig ez az érték is fokozatosan olvad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról