Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Minden ügyfélnek saját bázisállomást ad az SFR

Koi Tamás, 2011. szeptember 26. 13:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jelentősen javíthatja az ügyfélelégedettséget legújabb akciójával Franciaország egyik nagy mobilszolgáltatója, az SFR.

A francia SFR mobilszolgáltató összes, 3G-s szolgáltatást igénybe vevő ügyfelének ingyen a rendelkezésére bocsát egy otthoni környezetben használható mobiltelefonos rádiós állomást, más néven femtocellát. A femtocellák révén a szolgáltatás lefedettsége, minősége beltérben jelentősen javulhat, ráadásul a szolgáltató számára használatuk gyakorlatilag elhanyagolható költségekkel jár ahhoz képest, hogy ha új bázisállomást kéne építeni az ügyfél lakhelyéhez, vagy telephelyéhez közel.

Az SFR egyébként sem méri drágán az otthoni, vagy kis irodai felhasználóknak szánt femtocellákat, a cég 49 eurót kér az aktiválásért (az eszköz a szolgáltató tulajdonában marad), más kérdés, hogy a rendszer működéséből fakadóan aligha lehetne megindokolni egy drága havi díjas konstrukció létjogosultságát. A femtocellák működéséhez ugyanis vezetékes internetkapcsolatra van szükség, ezt viszont nem a mobilszolgáltatónak kell biztosítania (bár az SFR árul xDSL szolgáltatást is), hanem az ügyfélnek, így a szolgáltató részéről kizárólag az eszköz a hozzáadott érték.


Az SFR routere és femtocellája: moduláris otthoni hálózatbővítés

Az operátor akciójával valójában mindenki jól jár, az ügyfelek ugyanis elégedettebben használhatják a szolgáltatást, továbbá a femtocellákat szállító cég, a Ubiquisys számára is remek üzleti lehetőséget tartogat az SFR lépése. Az akció emellett kissé felkavarhatja az európai femtocella-piac állóvízét, így olyan szolgáltatóknál és olyan területeken is megjelenhet a technológia, ahol eddig nem volt elérhető hasonló megoldás a szolgáltatáslefedettség növelésére.

A femtocellák európai nagyhatalmának egyébként nem Franciaország, hanem Nagy-Britannia számít, ahol az ország földrajzi adottságaiból és településszerkezetéből adódóan rengeteg vakfolt található a mobilszolgáltatók lefedettségi térképén. Ezeknek a foltoknak a lefedésére kiválóan alkalmas a femtocella, melynek egyik legnagyobb brit zászlóvivője a Vodafone helyi leányvállalata, mely SureSignal néven szintén egyszeri díj befizetése után kínál otthoni bázisállomást ügyfeleinek.

A Vodafone Magyarországon is kínál femtocellákat idén április vége óta, elsősorban üzleti ügyfeleknek, ugyanakkor a szolgáltató tervei közt szerepel, hogy záros időn belül a lakossági ügyfelek számára is adjon ilyen berendezéseket. A Vodafone két eszközt, márkanevén "Mini Bázist" hozott forgalomba tavasszal, az egyik egyszerre legfeljebb négy, a másik nyolc végberendezést (telefon, modem) tud kezelni, emellett a két típus esetében a hatótávolság is különbözik. A vállalati megoldásnak szánt Mini Bázis hatósugara elérheti a 80-100 métert, míg a kisebb cégeknek ajánlott berendezés 30-40 méteres hatósugárban biztosít mobil térerőt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.