:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 26. 11:16

Mégis lesz hosszanfriss Firefox

A véglegesítésre váró javaslat szerint Mozilla Firefox Extended Support Release néven érkezik a böngésző nagyvállalati felhasználók számára készített változata. Ezzel megtört a jég, az alapítvány eddig elzárkózott a fejlesztés kétszálúsításától.

Válaszolt a Mozilla a nagyvállalati felhasználók felől érkező igényekre, a fejlesztői közösség elé tett legújabb javaslat az Extended Support Release (ESR) változat bevezetését mutatja be. Bár a javaslat az elfogadásig még átalakulhat, az már szinte biztosra vehető, hogy érkeznek az ESR Firefoxok.

Mit ad a Mozilla?

A jelenleg elérhető javaslat szerint a Firefox 8-as vagy 9-es verziójából ágazna le az első ESR-kiadás, amely ezután 42 hétig (hét Firefox főverziónyi) kapna támogatást. Az ESR-kiadások öt ciklusonként követnék egymást, vagyis a verziók között lesz két ciklus, 12 hét átfedés, amikor a vállalatok a megfelelőségvizsgálatot végezhetik el, illetve telepíthetik a terméket. Az első ESR-kiadás tulajdonképp a Firefox 3.6, amelyet a következő változat megjelenéséig támogat majd a Mozilla, így a böngészőt jelenleg használó cégek, intézmények számíthatnak biztonsági frissítésekre.

A Mozilla hamarosan bejelenti, hogy melyik Firefox-kiadás szolgál majd alapul az első ESR-hez, a felhasználó vállalatok pedig a böngésző Aurora és Beta fázisában tesztelhetik és ellenőrizhetik azt. A tizenkét hétig tartó periódust követően a hagyományos Firefoxszal egyidőben megjelenik az ESR változat is. A különbséget egyelőre a frissítésért felelős modul jelenti majd - a vállalati Firefox nem frissül majd automatikusan a legutolsó kiadásra, később azonban elképzelhető kibővített, a vállalatokat célzó funkcionalitás megjelenése is (például menedzselhetőség). A két változat fejlesztése a kiadást követően elválik, az ESR csupán biztonsági frissítéseket kap majd, míg a Firefox fejlesztése megy tovább a ma megszokott, funkcionális és biztonsági frissítéseket együtt kínáló módon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mozilla vállalja, hogy az ESR változathoz backportol minden "kritikus" és "magas" besorolású biztonsági frissítést, valamint a sürgős biztonsági patcheket is azonnal elérhetővé teszi. Az érem másik oldala, hogy az alacsonyabb osztályú illetve a stabilitásra vonatkozó patchek kiadása esetleges lesz, az elérhető erőforrások függvényében. Az ESR funkcionalitása a támogatás ideje alatt nem változik majd, a nagyvállalatok legfontosabb igényét tehát kielégíti a Mozilla.

Felemás megoldás

A Mozilla korábban a belső erőforrások hiányára hivatkozva utasította el a hosszabb támogatási periódussal rendelkező Firefox kiadását, ez a körülmény pedig továbbra is fennáll. Az Alapítvány szerint a folyamatos támogatás meghaladja a képességeiket, így a javaslatban egy kompromisszumos megoldás fogalmazódik meg: az ESR-változatokat ugyan továbbra is a Firefox adja ki, de a szoftver tesztelését már a felhasználó nagyvállalatoknak kell elvégezniük. A kezdeti kiadás után ugyanis az ESR-változat nem megy végig a közösség szokásos Nightly-Aurora-Beta tesztfokozatain, így nagyobb eséllyel maradnak hibák benne, mint a konzumer változatban.

A Mozilla ennek megfelelően felkéri a felhasználó szervezeteket, hogy vegyenek részt az Enterprise Working Group (EWG) munkájában, ahol követhetik a fejlesztések irányát, segítséget kérhetnek illetve visszajelzést adhatnak a termékkel kapcsolatban. A javaslat szerint amúgy a Firefox ESR kizárólag a nagyvállalati szféra számára lesz elérhető, a végfelhasználók számára nem is lesz elérhető, a nyilvános terjesztést a Mozilla nem engedélyezi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.