Szerző: mz

2000. augusztus 28. 21:42

30 tera művelet másodpercenként

A Compaq Computer Corporation egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a nagy teljesítményű számítógépes rendszerek legfőbb szállítója legyen a világon, hiszen az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) országos atombiztonsági hivatala (NNSA) ma bejelentette, hogy a Compaq kapott felkérést a világ leggyorsabb és legerősebb, másodpercenként 30 tera művelet (3x1013 lebegőpontos művelet) végrehajtására képes, "Q" kódnévre hallgató szuperszámítógépének megépítésére.
A szuperszámítógép megrendelése az NNSA atomfegyver-gazdálkodási programjának részét alkotó Gyorsított Stratégiai Számítógépes Kezdeményezés (Accelerated Strategic Computing Initiative, ASCI) legújabb fejleménye. Az integrált program célja, hogy megfigyelésekkel, kísérletekkel, atomrobbantás nélküli tesztekkel, archivált adatokkal, modellezéssel és szimulációval, föld alatti atomrobbantások nélkül értékeljék és igazolják az atomfegyverek biztonságát és megbízhatóságát. A megbízás értékét több, mint 200 millió dollárra becsülik, a szuperszámítógépet az NNSA Los Alamos-i laboratóriumának új stratégiai számítógépes komplexumában fogják elhelyezni Új-Mexikóban. Az első szállítások 2000 szeptemberében kezdődnek, és a komplett rendszer üzembe helyezésére előreláthatólag 2002-ben kerül majd sor.
Az ASCI Q kezdetben megközelítőleg 375 AlphaServer GS320 rendszert (körülbelül 12 000 Alpha processzort) tartalmaz majd, 1 250 MHz-nél nagyobb órajelen futó EV68 CPU-k lesznek benne, és a Compaq Tru64 UNIX operációs rendszerén fut majd. A csaknem öt kosárlabda-pályányi (több mint 2000 m2) területet elfoglaló szuperszámítógép összekötésére 6000 optikai és rézkábelt használnak fel, több mint 600 terabájtnyi Compaq StorageWorks Moduláris tárrendszerrel fog rendelkezni, és 24-órás kiszolgálásban és támogatásban fog részesülni. Az NNSA-nak lehetősége lesz arra, hogy áttérjen az Alpha processzorok későbbi generációira (EV7 és EV8), aminek eredményeképpen a konfiguráció 2004-ben már 100 tera műveletet tud majd végrehajtani másodpercenként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról