Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 8. 10:44

Frissítette Sandy Bridge-portfólióját az Intel

Fokozatosan bővül az Intel Sandy Bridge-alapú processzorainak listája, most megjelent az első egymagos verzió és az Extreme Edition márkájú mobilprocesszor is. A gyártási folyamat éretté válásával csökkent az energiatakarékos asztali processzorok ára is.

Módosítja a termékkínálatát az Intel, új asztali és mobilprocesszorok jelennek meg, valamint Sandy Bridge alapra költöznek a Celeronok is. Megszűnik egyes, korábbi generációs Pentiumok gyártása, miután múlt hónapban megjelentek a hasonló árú új társaik.

Desktop

Tizenhat új, Sandy Bridge-alapú asztali processzort mutatott be az Intel. Az új termékek között egy Core i5, három i3, három Pentium és négy Celeron sorozatú darab van, a chipgyártó tehát most a közép- és alsó kategóriás processzorokban erősített. A bemutatott processzorok órajelben különböznek a korábban elérhető daraboktól, az igazi újdonságot a Sandy Bridge-alapú Celeronok jelentik.

Az ebbe a sorozatba tartozó processzorok 100 MHz-el alacsonyabb grafikus turbó sebességgel bírnak mint Pentium márkanevű társaik (1000 az 1100 MHz helyett), és 3 megabájt helyett csak 2 megabájt harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek. A processzorra integrált grafikus vezérlő amúgy megegyezik a Pentiumokéval, így sem sem Quick Sync funkcionalitás, sem a többi, képjavító szolgáltatás nem érhető el a Celeronokban. Érdekesség, hogy a legkisebb Celeron modell, a G440 egymagos, ezzel a Sandy Bridge-család eddig első ilyen lapkája.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Intel árat is csökkentett, az asztali energiahatékony processzorok ára esett 11-12 dollárral (kivétel az i5-2405S, amely csak 4 dollárral lett olcsóbb). A lépést feltételezhetően az indokolja, hogy az alacsony fogyasztású asztali processzorokra a vártnál kisebb kereslet mutatkozhatott, az 5 százalék körüli árcsökkentéssel valószínűleg ezt szeretné felpörgetni az Intel.

Folytatódik a korábbi generációs processzorok visszavonultatása is, ezúttal három, 45 nanométeren készülő Pentium gyártását fejezte be a vállalat. Az alsó árkategóriában ezek párhuzamosan léteztek az Intel újabb processzoraival, amelyek ugyanolyan áron számottevően magasabb teljesítményt nyújtanak.

Mobil

A hordozható számítógépekbe szánt processzorok kínálata a felső- és az alsó kategóriában is bővült, az Intel négy Core i7 és egy Celeron sorozatú processzort mutatott be. Az új csúcsprocesszor az i7-2960XM, amelyet az Intel az Extreme Edition névvel is ellátott. Ennek megfelelően a processzor az Intel eddigi leggyorsabb négymagos mobilprocesszora, 1096 dolláros listaár mellett - a 200/100 MHz-cel lassabb i7-2860QM azonban 568 dollárért hozzáférhető, miközben egyéb teljesítménymódosító különbség a két processzor között nincs. A mobil Celeron érdekessége, hogy bár lassabb GPU turbóval rendelkezik, mint a többi processzor (950 MHz), a feldolgozóegységek száma és funkcionalitása megegyezik a nagyobb testvérekével.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról