Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 7. 12:40

Kétmillió vezetékes szélessávú internetelérés van itthon

Mérföldkőhöz ért a hazai vezetékes szélessávú piac Magyarországon, a szolgáltatók a hírközlési hatóság becslései szerint mára kétmilliónál több előfizetővel rendelkeznek.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NMHH) aktuálisan legfrissebb, júliusi gyorsjelentésében ugyan csak 1 millió 992 ezerre becsüli a teljes magyarországi vezetékes szélessávú piacot, mostanra azonban a növekedés ütemét ismerve gyakorlatilag biztossá vált, hogy a szolgáltatók átlépték a kétmilliós határt. A három inkumbens, valamint a vezető alternatív szolgáltatók önkéntes bevallásán alapuló statisztika szerint nem csak az előfizetések száma nő, hanem a bázison belül a nagy sávszélességet biztosító eléréseké is.

Az NMHH sajtóközleménye kitér rá, hogy július hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-szolgáltatásra előfizetők száma 795 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései júliusban 783 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 238 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2011 júliusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma a teljes piacra vonatkozóan 1,992 millió volt.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A piaci trendek nem változtak számottevően az elmúlt időszakban, azaz az xDSL előfizetések száma lassan, hónapról-hónapra apad, de legjobb esetben is tagnál, míg a kábelmodemes bekötésekből egy hónapra átlagosan 5-10 ezer jut. Az FTTx, vagyis az optikai eléréssel bekötött végpontok száma is nő, de ennél lassabb mértékben - havonta 2-5 ezer végponttal bővül a szolgáltatók ügyfélköre. A szolgáltatók piaci sorrendje változatlan, így az összes vezetékes szélessávú ügyfél 34,6 százalékát a Magyar Telekom szolgálja ki, 20,9 százalékuk a UPC-nél van, 12,3 százalék pedig a DIGI szolgáltatását veszi igénybe.

Az újabb, gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító technológiák erősödése, terjedése továbbra is jellemző a vezetékes szélessávú piacra, így ma már az elérések csaknem 20 százaléka legalább 30 Mbps gyorsabb letöltési sebességet ígér, a gyors hozzáférések nagy részét az FTTx technológiával, vagyis optikai közeg közbeiktatásával biztosítják a szolgáltatók.

A DOCSIS technológia legújabb, 3.0-s szabványa szerint jelenleg nagyjából további 400 ezer háztartás kaphatna 30 Mbps vagy gyorsabb letöltési sebességet nyújtó internetkapcsolatot.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.