Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kétmillió vezetékes szélessávú internetelérés van itthon

Koi Tamás, 2011. szeptember 07. 12:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mérföldkőhöz ért a hazai vezetékes szélessávú piac Magyarországon, a szolgáltatók a hírközlési hatóság becslései szerint mára kétmilliónál több előfizetővel rendelkeznek.

hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NMHH) aktuálisan legfrissebb, júliusi gyorsjelentésében ugyan csak 1 millió 992 ezerre becsüli a teljes magyarországi vezetékes szélessávú piacot, mostanra azonban a növekedés ütemét ismerve gyakorlatilag biztossá vált, hogy a szolgáltatók átlépték a kétmilliós határt. A három inkumbens, valamint a vezető alternatív szolgáltatók önkéntes bevallásán alapuló statisztika szerint nem csak az előfizetések száma nő, hanem a bázison belül a nagy sávszélességet biztosító eléréseké is.

Az NMHH sajtóközleménye kitér rá, hogy július hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-szolgáltatásra előfizetők száma 795 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései júliusban 783 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 238 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2011 júliusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma a teljes piacra vonatkozóan 1,992 millió volt.

A piaci trendek nem változtak számottevően az elmúlt időszakban, azaz az xDSL előfizetések száma lassan, hónapról-hónapra apad, de legjobb esetben is tagnál, míg a kábelmodemes bekötésekből egy hónapra átlagosan 5-10 ezer jut. Az FTTx, vagyis az optikai eléréssel bekötött végpontok száma is nő, de ennél lassabb mértékben - havonta 2-5 ezer végponttal bővül a szolgáltatók ügyfélköre. A szolgáltatók piaci sorrendje változatlan, így az összes vezetékes szélessávú ügyfél 34,6 százalékát a Magyar Telekom szolgálja ki, 20,9 százalékuk a UPC-nél van, 12,3 százalék pedig a DIGI szolgáltatását veszi igénybe.

Az újabb, gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító technológiák erősödése, terjedése továbbra is jellemző a vezetékes szélessávú piacra, így ma már az elérések csaknem 20 százaléka legalább 30 Mbps gyorsabb letöltési sebességet ígér, a gyors hozzáférések nagy részét az FTTx technológiával, vagyis optikai közeg közbeiktatásával biztosítják a szolgáltatók.

A DOCSIS technológia legújabb, 3.0-s szabványa szerint jelenleg nagyjából további 400 ezer háztartás kaphatna 30 Mbps vagy gyorsabb letöltési sebességet nyújtó internetkapcsolatot.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.