Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 8. 12:01

A Windows 8 kliensverzióiban is benne lesz a Hyper-V

Lassan csepegteti a Windows 8-cal kapcsolatos információkat a Microsoft - a jövő héten Anaheimben zajló BUILD konferencián valószínűleg sok részletről fellebben a fátyol és talán az első nyilvános előzetest is bemutatja a cég, addig azonban maradnak a vállalat által elejtett információk.

A hivatalos Windows 8 blogban olvasható bejegyzés szerint az új operációs rendszer esetében nem csak a szerverváltozatoknak, hanem a kliensekre szánt verzióknak is része lesz a Hyper-V virtualizációs köztesréteg.

Akár 32 processzormag egy VM-nek

Egy desktop esetén a virtualizációt szoftverfejlesztés és -tesztelésmellett például akkor lehet érdemes használni, ha egy szoftver nem kompatibilis az új operációs rendszerrel és irreálisan bonyolult vagy költséges lenne átírni. Egyes vélekedések szerint a Windows 8 esetében a virtualizáció képezhet hidat az x86 chipekre (desktopok, notebookok) írt kiadások és az ARM-on futó verziók (pl. tabletek)  között, megteremtve a szoftverkompatibilitást a kettő között. A Hyper-V beépítésének céljáról a blogban nem esik szó, néhány technológiai részlet azonban olvasható.

A Microsoft által közöltek szerint a Windows 8-nak csak a 64 bites változatai kapják meg a Hyper-V virtualizációs köztesréteget, ezeken azonban akár 32 bites operációs rendszerek is futtathatók vendégként. Elvárás a virtualizációs támogatással felvértezett AMD vagy Intel processzor, valamint a minél nagyobb memória - 4 gigabájt operatív tár esetén legfeljebb 4 virtuális gépünk lehet, ennél nagyobb memória azonban megnyitja a lehetőséget 5 vagy több VM elindítására is. A blogbejegyzés szerint egy virtuális gép legfeljebb 32 processzormagot és 512 gigabájt memóriát kaphat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows Server esetén a Hyper-V a Server Managerből telepíthető, a kliensverzió esetében a Windows Features menüből lehet ki- és bekapcsolni, derül ki a blogbejegyzésből. A Windows 8-on virtualizált gépekhez két módon lehet hozzáférni, az egyik az Remote Desktop Protocol, a másik pedig a VM Console, amely legfeljebb egy monitort és 1600x1200 pixeles felbontást támogat. A virtuális gépeket a Hyper-V Managerrel lehet felügyelni, csakúgy mint ma a szerverváltozatok esetén. A blogbejegyzés szerint a Windows 8 klienseken futó Hyper-V támogatni fogja a sleep módot és a virtuális switchek a vezeték nélküli hálózati vezérlőkkel is együttműködnek, ami laptopok esetén lehet fontos.

Aszinkron replikáció a szerverváltozatban

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Microsoft a júliusi Worldwide Partner Conference eseményen élőben is megmutatta a Windows 8 szerverváltozatát és annak virtualizációs képességeit. Az új szerver operációs rendszerre mint a privát cloudok egyik legfontosabb építőkövére tekint a Microsoft, ennek megfelelően különösen fontos szerepet kap benne a virtualizáció a következő generációs Hyper-V köztesréteg beépítésével. Feltehetően a kliens- és szerververzió virtualizációs képességei nem fognak jelentősen különbözni.

A Microsoft a WPC-n a Hyper-V aszinkron replikációs képességét demózta, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre - ennek főleg hibatűrő földrajzi elosztott fürtök építésénél van jelentősége. A távoli VM-ek elvileg akár az Azure felhőben is működhetnek, így nem lenne szükség backup adatközpont építésére sem, a felhasználó pedig a ténylegesen igénybe vett erőforrások után fizet.

A Microsoft egyelőre hallgat arról, mely Windows-verziókba kerül bele a Hyper-V asztali oldalon, könnyen elképzelhető hogy csak a vállalatoknak szánt Professinal és Enterprise kiadásoknak lesz része a virtualizációs köztesréteg, de egyelőre azt sem tudni, milyen verziók kerülnek piacra az operációs rendszerből. Feltehetően erről is lesz szó a jövő heti BUILD-en, ahonnan a HWSW élőben közvetít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról