Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 7. 11:03

Telefonon rúgták ki a Yahoo! vezérét

Szerződésének lejárta előtt egy évvel elbocsátották a Yahoo! vezérigazgatóját, Carol Bartzot, akit az igazgatótanács elnöke telefonon értesített a döntésről. Amíg az új vezért megtalálják, átmenetileg Tom Morse pénzügyi vezető irányítja a céget.

Carol Bartz menesztése bár hirtelen, kicsit sem váratlan. A 2009 elején a Yahoo! élére állt üzletasszony nem tudta felrázni a céget, amely fokozatosan teret vesztett a netes hirdetésekért folyó harcban az olyan riválisokkal szemben mint a Google vagy éppen a Facebook. A comScore adatai szerint Bartz regnálása alatt a felhasználók által a Yahoo! oldalain eltöltött idő harmadával csökkent, ami jól mutatja, az internetes hirdetési piacot egykor domináló cég relevanciájának meredek csökkenését.

Az elpuskázott lehetőség

Bartz azt követően került a Yahoo! élére, hogy a vállalat gőgösen visszautasította a Microsoft több mint 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, ami később Jerry Yang társalapító vezérigazgatói pozíciójába került. Yang a gyűlölt Microsoft helyett inkább a Google karjaiba rohant volna és ollyan megállapodást kötött, amelynek értelmében a Yahoo! megjelenít a Google által értékesített hirdetéseket is, a bevételen pedig osztoznak a felek. Az amerikai hatóságok azonban versenyjogi aggályok miatt nem engedélyezték a megállapodást, a Yahoo! két szék közül a padlóra került.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezt követően Jerry Yang ismét tárgyalásokat akart kezdeni a Microsofttal az összeolvadásról, azonban Steve Ballmer addigra már letett a Yahoo! megszerzéséről. Az ügy legnagyobb vesztesei a Yahoo! részvényesei voltak, akik tehetetlenül végig kellett nézzék, hogy Jerry Yang túlméretes egója miatt a vállalat nem fogadja el a Microsoft által kínált több mint 60 százalékos árprémiumot a cég papírjaiért és láthatóan olyan irreálisan magas árat kér, amelyet a Microsoft biztos nem fog megfizetni. A Yahoo papírjai a Microsoft-ajánlat bejelentése előtt 20 dollárt értek, 2008 végére az árfolyam 10 dollár közelébe csökkent.

Eladó a Yahoo!

Carol Bartz regnálása alatt a Yahoo! részvényárfolyam gyakorlatilag stagnált, miközben a Nasdaq index 60 százalékkal erősödött, vagyis a cég teljesítménye messze alatta maradt a szektor átlagának. 2009 eleje óta eltelt két és fél év alatt a Yahoo! pénzügyi teljesítménye csapnivaló volt, az online hirdetési piac dinamikus bővülése ellenére a forgalom csökkent. A 2008-as pénzügyi évet még 7,2 milliárd dolláros bevétellel zárta a vállalat, 2009-ben már csak 6,45 milliárdot, tavaly pedig 6,34 milliárd dollárt könyvelt el. Igaz, a nyereségesség javult, amit egyes üzletágak és tevékenységek (pl. Zimbra) eladásával és a költségek masszív lefaragásával ért el Bartz.

A Yahoo! (kék) és a Google (piros) részvényárfolyama Bartz regnálása alatt (zöld: Nasdaq index)

A Wall Street Journal üzleti lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint a korábban az Autodesket irányító Carol Bartz sosem volt igazán tisztában a Yahoo! üzletével, nem fejlesztette megfelelően a legnagyobb bevételt termelő szolgáltatásokat, a versenytársak (pl. Facebook) felől érkező fenyegetéseket pedig semmibe vette. A befolyásos amerikai üzleti lap szerint a Yahoo! egy ideje már vevőt keresett és tárgyalt is a News Corp. korábbi vezetőjével, azonban az igazgatóság arra kérte, várjanak decemberig, amikor eldől, mi lesz Carol Bartz sosra a vállalatnál. A WSJ szerint azonban a cég most újra vevőt keres.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról