Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 6. 10:11

BlackBerry 9900 - búcsúzik a múlt

Jövőre új korszak kezdődik a BlackBerry okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motionnél: az első BlackBerry személyhívókkal debütáló Java-alapú platform több mint tíz év után végleg nyugdíjba vonul. A régi platform egyik utolsó fecskéje, a BlackBerry 9900 az elmúlt évtizednek állít méltó emléket.

A Research in Motion (RIM) a nyáron kétségtelenül nehéz időket élt meg: a cég piaci részesedése és értéke a mélypontra ért, a konzervatív okostelefonok nem fogytak, a PlayBook pedig nem váltotta meg a professzionális tabletek világát. A cég új BlackBerry termékvonalára is túl sokáig kellett várni, az új BlackBerry Bold, valamint a két új Torch mostanában kerül a szolgáltatók kínálatába a tengerentúlon, és néhány nyugat-európai országban. Az újdonságok közül az előbbit, vagyis a BlackBerry 9900-as típust mi is tüzetesebben szemügyre vettük.

Ismerős forma

A Bold márkanevű termékcsaládba mindig a RIM aktuális csúcskategóriás modelljei tartoztak, a BlackBerry 9900 is ezt, vagyis a mára ikonikussá váló formátumot erősíti. Az újdonság kívül-belül megújult, ám mégsem szakított a gyökerekkel, így méretét és formátumát tekintve a legjobban éppen a 2008-ban megjelent első Boldhoz, a BlackBerry 9000-hez hasonlít.

A BlackBerry 9900 ennek megfelelően hagyományos QWERTY-s okostelefon, némi csavarral, a termékcsaládban először ugyanis érintőkijelzőt is használt a gyártó, így a készülék a nyomógombok és az érintésre reagáló kurzormozgató gomb mellett a kijelzőn is vezérelhető. A koncepció nem teljesen új keletű, már a RIM is próbálkozott QWERTY-s érintőkijelzős hibriddel, igaz, a BlackBerry 9800 más fizikai formátumban (csúszka) készült végül el, mégis előrevetítette a gyártó megújulásra törekvő stratégiáját.

A 9800-as típus az újító szándék ellenére néhány súlyos, múltbéli teherrel érkezett, ezek egyike a modern okostelefonok körében már lassúnak számító hardver, valamint az ósdi - ugyanakkor külsőleg kissé feltupírozott - BlackBerry OS6 operációs rendszer. A BlackBerry 9900 előbbi tekintetben jelentőset lépett előre, utóbbi, vagyis a rendszerkörnyezet terén pedig további ráncfelvarrást hozott. Az eredmény egy minden tekintetben korszerű, elsősorban továbbra is üzleti felhasználásra ajánlott okostelefon lett, mely méltó emlékként zárja a Java-alapú BlackBerry OS pályafutását.


Balra a BlackBerry 9000, jobbra a BlackBerry 9900

A készülék tehát a klasszikus BlackBerry formajegyeket követi, azonban számos ponton túlmutat örökségén. A BlackBerry 9900-ra többé nem jellemző a BlackBerryk zömök kialakítása, a RIM eddigi legvékonyabb készüléke lett az új Bold, mindössze 10,5 milliméteres vastagságával majdnem fél centit ver rá az ős-Boldra úgy, hogy más méreteit tekintve alig különbözik a széria első - és mindeddig legsikeresebb - típusától. Persze mindennek komoly ára volt, de erről majd később.

Fogyókúra

A kanadai gyártó telefonjait - legalábbis a csúcskategóriában - többnyire kitűnő anyag- és összeszerelési minőség jellemezte, ezt a hírnevet tovább öregbíti a BlackBerry 9900 is, melynek burkolata ezúttal krómhatású műanyag helyett fémből készült keretet kapott, az oldalsó gombok is fémből készültek. Az összesen öt oldalsó nyomógomb funkciója mit sem változott, így a programozható funkciógomb mellett van hangerőszabályzó és billentyűzár, baloldalt pedig két csatlakozó, az egyik a töltőé, a másik a 3,5 milliméteres aljzatokat használó headseteké, fülhallgatóké. A fém perem alsó részét található érintkezők az asztali töltőhöz használhatók, ezek a kezdetektől elmaradhatatlan kellékei a Bold termékcsaládnak.

A keskeny készülékházat nem fogja teljesen körbe a fém keret, az alsó, keskenyedő perem gumírozott, ráadásul az ügyes formai trükkel még optikailag is rájátszik a gyártó a vékonyságra. Az új Bold ennél a peremnél tartva biztos fogást garantál, még úgy is, hogy a karbonszál-mintázatú hátlap fényes műanyag felülete kifejezetten csúszós, emellett vonzza az ujjlenyomatokat is.

Az újdonság a Boldok családjában az eddigi legnagyobb képátlójú, 2,8 hüvelykes kijelzőt kapta, a panel felbontása standard VGA, vagyis 640x480 pixel. Mindez azt jelenti, hogy a BlackBerry 9900 kijelzőjének pixelsűrűsége több mint 280 ppi (pixel per inch), azaz az új Bold az egyik legélesebb képet adó okostelefon a piacon. A kijelző alatt a szokásos menügombok és híváskezelő gombok, valamint az érintésérzékeny trackpad sorakozik egymás mellett, utóbbi már háttérvilágítással is rendelkezik, a híváskezelő gombok pedig kiszürkültek - összességében szerintünk ezzel valamivel egységesebb, esztétikusabb képet sugároz a telefon.

A menügombok alatt található a QWERTY-gombsor (tesztkészülékünkön, illetve az itthon kapható modelleken többnyire inkább QWERTZ), mely mindig egyfajta etalonnak számított a nyomógombos készülékek körében, nagyjából úgy, mint a ThinkPadek billentyűzete a noteszgépeknél. Bár nincsenek, és nem is lesznek ékezetes karakterek a klaviatúrán, a Bold 9900-as billentyűzete továbbra is etalon marad.

A legjobb fizikai billentyűzet

A QWERTY-gombsoron található gombok mérete, a gombok alakja és nyomáspontja együttesen járul hozzá ahhoz, hogy a BlackBerry 9900 billentyűzete nem csak a kategória számára, hanem a teljes, nyomógombos okostelefon-palettának utat mutat: aki gyakran ír e-maileket, SMS-eket, vagy sűrűn chatel telefonján ismerőseivel, a BlackBerry 9900-nál erre a célra rendszeresített beviteli felületnél jobbat aligha fog magának találni.

Az új csúcsmodellel a RIM most már szerencsére kínosan ügyelt rá, hogy az eszközre ne csak egy üzenetkezelésre korlátozott célszerszámként tekintsen a felvevőpiac. Az új Bold belül jóval látványosabban alakult át, mint kívül, így a Qualcomm 1,2 GHz-es Snapdragon processzora és az Adreno 205 grafikus processzor párosa alsó hangon dupla akkora számítási teljesítményt ígér grafikus gyorsítással megtámogatva, mint az összes eddigi BlackBerry Bold. A telefon rendszermemóriája a közvetlenül megelőző modellhez, a Bold 9780-hoz hasonlítva másfélszeresére nőtt, így összesen 768 megabájt memória dolgozik a processzor alá, illetve erre a területre telepíthetők az alkalmazások is. A telefon emellett 8 gigabájtnyi beépített flashmemóriával rendelkezik, ezt microSD-kártyákkal lehet tovább bővíteni.

Talán kevésbé lényeges, mindenesetre a BlackBerry 9900-zal érkező újítás a digitális iránytű, mely egyedüliként ebben a telefonban található meg a teljes BlackBerry-termékvonalban. Erre a funkcióra sokan ma még legyintenek, a jövőben azonban az augmented reality, vagyis kiterjesztett valóság-alapú alkalmazások felértékelődésével még fontos szerephez juthat. Az új Bold emellett akár a jövő pénztárcája is lehet, hiszen a telefonba építettek secure NFC (Near Field Communications) kompatibilis rádiós modult, így a megfelelő alkalmazással és SIM-kártyával a készüléket elvileg érintés nélküli fizetési tranzakciók során is lehet majd használni - előbb vagy utóbb.

Ha már a rádiós egységnél tartunk, érdemes szót ejteni a megújult, 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélességet elérő HSUPA-modemről, mely a gyorsabb processzorral kiegészítve, valamint az optimalizált rendszerkörnyezettel együttesen járul hozzá ahhoz, hogy a telefonnal a böngészés igazán gördülékeny legyen. Adott természetesen a WLAN- és a Bluetooth kapcsolat is, előbbi 2,4 és 5 GHz-en egyaránt működik, 802.11b/g/n szabványokkal kompatibilis, utóbbi a szokásos Bluetooth adatátviteli protokollokat támogatja.

Hetedik mennyország

A telefon a BlackBerryktől eddig megszokott módon két lépcsőben ébreszthető fel álmából: a SIM és az akkumulátor behelyezése után egy nagyjából egyperces bootolási folyamat veszi kezdetét, ezt követően a ki- és bekapcsolás már csupán néhány másodpercet vesz igénybe. A telefon első bekapcsolása után létrehozhatjuk a saját BlackBerry ID-nket, ami a RIM jövőbeni single sign-on rendszere lesz, azaz ezzel a felhasználó névvel és a hozzá tartozó jelszóval jelentkezhetünk be több szolgáltatásba is.

A szolgáltatások kapcsán mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a BlackBerry 9900, akárcsak a RIM összes többi készüléke, speciális szolgáltatás meglétét, vagy előfizetését igényli ahhoz, hogy minden funkcióját kihasználhassuk. Ez kisvállalati vagy egyéni felhasználóknál lehet a BlackBerry Internet Services (BIS) infrastruktúra, vagy a közepes- nagyvállalati rendszerekre épülő BES(X). A telepítés következő folyamatai között szerepel többek közt éppen annak az eldöntése, hogy BIS, vagy BES-felhasználóként szeretnénk tovább használni a készüléket - az új Boldot természetesen ezek nélkül is használhatjuk, csak éppen a BlackBerryk igazi sava-borsától fosztjuk meg magunkat, így nem kapunk e-mail támogatást, sem BlackBerry Messengert, de nem, vagy korlátozottan fog működni a Facebook-kliens, az eszköz védelmére szolgáló BlackBerry Protect és más, saját fejlesztésű RIM alkalmazások.

A rendszer felállása, valamint a készülék regisztrálása után egy a BlackBerry OS6-hoz nagy mértékben hasonlító, mégis egészen új élményt nyújtó főmenüt, illetve menüstruktúrát kapunk. A BlackBerry 9900-on futó OS7 ikonjai színesek lettek, a nagy felbontású, kontrasztos, nagy fényerejű kijelzőn keresztül a grafikus felület kimondottan tetszetős látványt nyújt, emellett a gyorsabb processzornak, a grafikus gyorsítónak, valamint az operációs rendszer fejlesztéseinek köszönhetően a menümozgások és effektek is villámgyorsak - a RIM marketingesei mindennek a liquid graphics fantázianevet adták.

Cseppfolyósítás

A tartalom tényleg valósággal lefolyik a kijelzőről, a BlackBerry 9900 pillanatnyi akadozás nélkül teszi a dolgát, a görgetés minden felületen folyamatos és azonnali, a készülék szoftvere pedig annak ellenére teljesen stabilnak tűnik, hogy csak alig pár héttel ezelőtt állt ki a publikum elé. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az OS7-kompatibilis alkalmazások számának szaporodásával a hibafaktor ne nőne meg, de egy szűz rendszernek meg sem kottyan az a pár alkalmazás, amit mindenképpen érdemes a legtöbb BlackBerry-tulajnak telepíteni és használni.

A BlackBerryk masszív üzenetkezelő rendszere az OS6-os időkhöz képest nem változott, a push e-mail ma már nem újdonság más gyártóknál sem, de a felület átgondoltságán és összetettségén még ma is látszik azért, melyik gyártó csinált ilyesmit először. Ráadásul most már mindez úgy látszik, hogy a telefon használata során nem érezzük azt folyton, hogy visszautaztunk két-három évet az időben. Az üzenetkezelő rendszer az e-mail fiókok kezelésén túl egy kézben tartja az összes szöveges üzenetet, ami a platform talán legnagyobb előnye. Mindez azt jelenti, hogy egy helyről érhetjük el az e-maileket, az SMS-eket, a Facebook-státuszüzeneteinket, valamint az azokra adott válaszokat, a chatüzeneteinket és még sorolhatnánk. A rendszer természetesen rugalmasan alakítható, akit ez az üzenet-massza elrettent vagy zavar, egyenként kiiktathat tetszőleges üzenetcsoportokat a nézetből.

Az OS7-es telefonok - így az új Bold - menürendszere szintén nem változott számottevően az OS6-hoz képest, vagyis az ikonok több panelbe csoportosíthatók, sorrendjük (a letöltés panelt leszámítva) tetszőlegesen variálható, felcserélhető, valamint akár tetszőlegesen létrehozott mappába is rendezhetjük őket. A menürendszer teljesen egyedi, igazából egyik telefon platformhoz sem hasonlítható, így első használat során mindenképpen megszokást igényel, de a logikus elrendezésnek köszönhetően hamar belakható.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyári programkínálat az új operációs rendszerrel együtt verziót ugrott, számottevő változás azonban sem a dokumentumkezelő- és szerkesztő Documents To Go, sem a BlackBerry Maps térképalkalmazásnál nem fedezhető fel, hogy csak két fontosabb példát említsünk. Utóbbi egyébként továbbra is az egyik legfapadosabb mobilos navigációs szoftver, és egyelőre más platformokkal szemben sajnos nincs is igazán életképes alternatívája, bizonyos helyzetekben esetleg a Google Mapset leszámítva.

Az új platform képességeit kihasználó alkalmazások egyike furcsa mód nem a gyári rendszerszoftver része: a WikiTude World Browser más platformokról már ismerős lehet, a látványos "kiterjesztett valóság" technológiára épülő alkalmazás immár BlackBerryken is használható a GPS-modulnak és a digitális iránytűnek hála. A program működését nehéz lenne szavakban leírni, helyette a fenti videóval próbáljuk érzékeltetni, mire képes a BlackBerry 9900 az App Worldből elérhető szoftver letöltése és telepítése után.

A gyári szoftverkínálat egyik legfontosabb komponense, a böngésző a fentebbi két példához képest ugyanakkor látványosan továbbfejlődött. Az OS6-tal debütáló WebKit-alapú browser a RIM szerint nagyjából 40 százalékkal gyorsabb lett mint elődje, köszönhetően a gyorsabb processzornak és a gyorsabb 3G-s modulnak. Tapasztalataink ezt ha nem is számszerűen, de látványra mindenképpen alátámasztják, a BlackBerry 9900 böngészője minden tekintetben felér a kategória csúcsához, bár a Flash-tartalmak kezelése azért itt is hagy maga után némi kívánnivalót. A renderelés és a tartalom mozgatása (multitouch zoom, görgetés, úsztatás) azonban villámgyors.

Botcsinálta fényképész

A telefon multimédiás képességei terén leginkább a videofelvételi lehetőségek kapcsán kovácsol előnyt a gyorsa hardverből - az 1,2 GHz-es Qualcomm processzornak hála már 720p felbontásban is rögzíthetők videók. Nagyjából ez minden jó, ami a képrögzítő modulról elmondható, a fixfókuszos kamera egyébként egyértelmű visszalépés a korábbi modellekben található autófókuszos egységekhez képest - ráadásul a fókusz mellett néha a színegyensúllyal és a gyér fényviszonyok mellett készített képekkel is komoly bajok vannak. A RIM magyarázata szerint mindez a készülék vékony kialakításának köszönhető - egyszerűen nem fér bele a jobb kamera a házba.


BlackBerry 9900 tesztfotók [+]

Szintén a karcsúsításnak esett áldozatul az akkumulátor, mely nagyon vékony és nagyon könnyű, cserébe a kapacitása mindössze 1230 mAh. Ez a közismerten nem túl takarékos Qualcomm processzorral ötvözve nem sok jót vetít előre az akkumulátoros üzemidő tekintetében, de örömmel konstatáltuk, hogy a helyzet így sem rosszabb azért, mint a kategória többi tagjánál - vagyis a telefon intenzívebb használat mellett is kibír egy napot egy feltöltéssel, ha bizonyos téren hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni (például leszabályozzuk a kijelző fényerejét, és ritkább időközönként végeztetünk automatikus frissítést a telepített alkalmazásokkal - ad abszurdum ha kikapcsoljuk a 3G-s rádiót).

Pre-szupertelefon

Ez utóbbi két szempontot leszámítva az új BlackBerry Bold méltó folytatása a termékvonalnak, és méltó zárása a RIM javás korszakának. Az utódok már a valósidejű mikrokernelre épülő QNX-et futtatják majd, emellett a kanadaiak kétmagos processzorral szerelt "szupertelefonokat" ígérnek, melyek nem mellékesen az androidos alkalmazásokkal is elboldogulnak majd. A BlackBerry 9900-nak az említett szupertelefonok érkezéséig kell tartania a frontot, és az eddigi tapasztalataink szerint ez sikerülni is fog neki - a RIM az új Bolddal keményen visszavágott mindenkinek, akik temették a céget.

A Bold 9900-et itthon egyelőre egyik szolgáltató sem forgalmazza, a készülék így csak néhány hazai webáruházból szerezhető be, többnyire észak-amerikai importból eredően. A készülék hazai árát éppen ezért nem tekintjük mérvadónak, a hazai szolgáltatóknál ugyanakkor várhatóan 130-150 ezer forintos listaáron kerülhet majd be a kínálatba, vagyis a felsőkategóriás termékvonalnak megfelelő árszinten lehet majd hozzájutni - várhatóan valamikor októbertől.

A BlackBerry 9900-at a Vodafone Magyarország jóvoltából próbálhattuk ki. Köszönjük!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról